Санкції на часі. 04.09.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 04.09.2024.

1. У росії зафіксували найбільше за два роки падіння вантажоперевезень по росії.

– Російські залізниці зіткнулися з обвальним падінням перевезень вантажів росією.
– За серпень транспортна монополія, яка оперує третьою з найбільших у світі залізничною мережею, перевезла на вантажних поїздах 97,5 млн. тонн вантажів.
– У річному вираженні перевезення скоротилися на 6% – рекордно з червня 2022 року, а порівняно з весною спад прискорився втричі: у травні це було 2,1%, у червні 3%, у липні 5,6%.
– Якщо до кінця року ситуація не покращиться, то спад вантажоперевезень стане найбільшим з часів глобальної фінансової кризи 2008-09 рр.
– Основна причина — проблеми з продажами за кордон вугілля та металів через падіння попиту в Китаї та санкції. За даними російської залізниці, за січень–серпень перевезення чорних металів впали на 7,4%, залізняку — на 3,8%, брухту чорних металів — на 14,2%, а кольорової руди — на 8,6%.
– Завантаження вугілля впало на 5,7% після падіння морського експорту на 11,4%. Із 15 видів вантажів, які відстежує російська залізниця у своїй статистиці, до кінця серпня в мінусі опинилися 10.
– Перевезення будівельних вантажів обвалилися на 13,8%, цементу на – 4,4%, хімікатів та соди – на 3%. Після серії аварій на нафтопереробних заводах, які з початку року не менше 40 разів зазнавали атак дронов, на 0,6% просіли перевезення нафтопродуктів.

2. У росії більше половини (53%) промислових підприємств поки що констатують відсутність альтернативних постачальників у росії, а 30% не знаходять аналогів і в дружніх країнах.

– У квітні 2022 року про відсутність російських альтернатив обладнання, матеріалів та комплектуючих з-за кордону заявляли 62% підприємств.
– Серед інших негативних наслідків санкцій промисловці найчастіше називають зростання собівартості їхньої власної продукції та цін на неї (50%) і необхідність суттєво перебудовувати технологічні ланцюжки (37%).

3. У росії значна нестача юанів. Юаневі ставки досягли 60% річних.

– Дефіцит юаневої ліквідності наростає. У вівторок ставки RUSFAR за одноденними кредитами в юанях продовжили зростання і становили майже 60% річних (59,93%).
– До санкцій на Московську біржу вона не піднімалася вище 10%, а, як правило, була нижчою за 5%. Лише 13 червня, першого робочого дня після введення санкцій, вона підскочила до 27%, але потім повернулася назад.
– Надлишок юанів при утрудненому перетіканні валюти між біржею та позабіржовим ринком призвів до того, що курси рубля в різних сегментах розійшлися (біржовий курс рубля завищений, а позабіржовий – занижений, різниця між ними на піку перевищувала 10%), а зліт ставок пов’язаний із спробами банків залучити юані з біржі.

4. Постачання російської сирої нафти на зовнішні ринки знизилися за місяць до мінімального значення.

– За попередні тижні обсяги експорту опустилися до 3,16 млн бар на добу. Щоденні поставки нафти морем скоротилися приблизно на 250 тис бар до 3,1 млн.
– Загалом 29 танкерів завантажили 21,7 мільйона барелів російської сирої нафти за тиждень до 1 вересня, свідчать дані відстеження суден і звіти портових агентів. Обсяг знизився з 23,44 мільйона барелів на 30 суднах минулого тижня.
– Поставки в Азію за попередні 4 тижні впали до 2,96 млн бар на добу, що приблизно на 10 відсотків нижче середнього рівня квітня. За вказаний період до Китаю вирушало близько 1,19 млн бар сирої нафти на добу.
– Щодо аналогічних постачань до Індії, то вони в середньому склали 1,66 млн бар на добу.
– Москва втратила близько 500 тис бар на добу трубопровідного експорту до Польщі та Німеччини. Постачання до Угорщини та Словаччини, які йдуть через Україну трубопроводом «Дружба», було заміщено «Татнафтою».
– Минулого тижня вартість експорту сирої російської нафти зменшилася з $1,62 млрд до $1,52 млрд.

5. Експорт російського ЗПГ зріс у серпні.

– Минулого місяця обсяги експорту зрідженого природного газу з росії збільшилися на третину порівняно з аналогічним періодом минулого року, досягнувши позначки 2,94 млн тонн.
– Цей показник є найвищим із початку цього року. За 8 місяців року постачання російського ЗПГ зросли на 5,7 відсотків, склавши 21,76 млн тонн.
– Експорт збільшився за всіма ключовими напрямками: постачання до Азіатсько-Тихоокеанського регіону зросли на більш ніж 10 відсотків, досягнувши 1,62 млн тонн, а до Європи зросли на 57 відсотків, досягнувши позначки 1 млн тонн.
– Збільшення експорту російського ЗПГ до країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону частково пов’язане зі спекотною погодою в серпні, що призвело до збільшення споживання палива в регіоні, особливо в Китаї та Японії.
– В останні місяці спостерігається збільшення постачання російського ЗПГ до Європи, що стало помітним трендом.

6. Microsoft почала відключати російські компанії від хмарних сервісів.

– У середині травня компанія Microsoft почала обмежувати російським корпоративним клієнтам доступ до рішень Visio Online, Project Online та Power BI.
– З 2 вересня компанія Microsoft запровадила нові санкції проти російського бізнесу, відрізавши корпоративним клієнтам із рф доступ до деяких хмарних підписок.
– Нові обмеження мають торкнутися всіх юридичних осіб, зареєстрованих у росії, проте вони не торкнуться мультинаціональних компаній (MNC), які належать іноземним юрособам або перебувають під їх контролем.

7. росія створила таємний торговий канал із Індією.

– росія таємно закуповувала в Індії товари подвійного призначення та вивчала можливість будівництва в країні підприємств, щоб отримувати компоненти для своїх військових потреб, йдеться у російському державному листуванні.
– Міністерство промисловості та торгівлі, що контролює оборонне виробництво, в жовтні 2022 року розробило конфіденційні плани з витрачання близько 82 млрд рупій (1 млрд доларів на той момент) на забезпечення критичної електроніки по прихованих каналах.
– План, розкритий у листах до тіньового органу зі сприяння торгівлі, що має тісні зв’язки з російськими спецслужбами, передбачав використання «значних запасів» рупій, накопичених російськими банками за рахунок бурхливого зростання продажів нафти в Індію.
– Індія розглядалася як альтернативний ринок для отримання найважливіших товарів, які «раніше поставлялися з недружніх країн».
– Згідно з документами, росія та її індійські партнери націлилися на технології подвійного призначення — товари, які мають як цивільне, так і військове застосування, які підпадають під західний експортний контроль.
– москва навіть передбачала вкласти інвестиції в російсько-індійські підприємства з розробки та виробництва електроніки. Детальні дані про торгові потоки свідчать, що відносини з Індією стали глибшими за конкретними категоріями товарів, зазначеними у російському листуванні.
– Індія є великим покупцем російської нафти, а загальний обсяг торгівлі двох країн у 2023-24 фінансовому році досяг рекордного рівня 66 млрд доларів, що в п’ять разів більше, ніж у році до початку конфлікту.
– Частина торгових операцій була здійснена в рупіях, у результаті у росії утворився надлишок цієї валюти. Кремль визнав, що через санкції США та валютні обмеження виникли труднощі з репатріацією російського прибутку від продажу нафти.
– За словами людей, які беруть участь у торгівлі, та західних чиновників, російські групи використовували рупії для торгівлі золотом та купівлі товарів, щоб обійти санкції.

8. Китай купує більше мікросхем, ніж Південна Корея, Тайвань і США разом узяті.

– Китай, найбільший у світі ринок напівпровідникового обладнання, витратив рекордні $25 млрд на інструменти для виробництва мікросхем за перші шість місяців 2024 року.
– Крім того очікується, що Китай також стане найбільшим інвестором у будівництво нових заводів з виробництва мікросхем, що включає закупівлю обладнання, а загальні витрати за весь рік сягнуть 50 мільярдів доларів США.
– SEMI очікує значного щорічного зростання витрат у Південно-Східній Азії, Америці, Європі та Японії до 2027 року через тенденцію до перенесення виробництва напівпровідників на офшорні ринки.
– “Ми бачимо, що Китай продовжує купувати все можливе обладнання для своїх нових виробничих потужностей з виготовлення мікросхем”, – сказав старший директор SEMI з питань ринкової інформації.
– Китай є найбільшим джерелом доходів для провідних постачальників обладнання для виробництва мікросхем. На нього припадає 32%, 39% і 44% доходів американських компаній Applied Materials, Lam Research і KLA відповідно до їхніх останніх квартальних результатів.

9. Румунія, Угорщина, Грузія та Азербайджан запустили спільне підприємство для прокладання електричного кабелю по дну Чорного моря.

– Створення такого підприємства має на меті принести більше відновлюваної енергії до Європейського Союзу зі східного Кавказу.
– Проєкт, схвалений лідерами чотирьох країн у 2022 році, набрав обертів після того, як росія почала повномасштабне вторгнення в Україну та підкреслила залежність ЄС від російських енергоносіїв. Відтоді блок із 27 країн намагався відмовитися від російської енергії.
– Кабель з’єднає Азербайджан, який, як вважають, має значний потенціал для виробництва електроенергії на вітрових електростанціях Каспійського моря, з членами ЄС Румунією та Угорщиною через Грузію.
– Як зазначається, проєкт допоможе зміцнити енергетичну безпеку та знизити ціни на електроенергію для споживачів. Наступна зустріч щодо проєкту відбудеться на засіданні ООН зі зміни клімату пізніше цього року в Азербайджані.

Автор