Санкції на часі. 27.08.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 27.08.2024.

1. Найбільший НПЗ росії зупинив майже половину потужностей після вибуху.

– Вибух, що пролунав у понеділок, на Омському нафтопереробному заводі, вивів із ладу майже половину його потужностей підприємства.
– Внаслідок вибуху зазнала пошкоджень і була зупинена установка первинної переробки нафти АВТ-11 — найбільше продуктивна на заводі.
– На думку аналітиків, в умовах санкцій відновити її буде вкрай складним завданням.
– АВТ-11 переробляє на рік 8,4 млн тонн нафти та 1,2 млн тонн газового конденсату та забезпечує 41% потужності Омського НПЗ.
– Минулого року Омський НПЗ переробив 21,28 мільйона тонн нафти й виробив 5,07 млн ​​тонн автобензину (11,5% від виробництва в рф), 8,1 млн тонн дизпалива (9,2%) та 1,63 млн тонн авіагасу (15%).

2. Імпортне обладнання для виробництва електроніки у росії подорожчало на 50%.

– Санкційні обмеження на постачання європейського, американського та японського обладнання для контрактного виробництва радіоелектроніки та електронних пристроїв не змогли закрити його ввезення до росії, але призвели до підвищення його вартості для російських замовників на 40–50%.
– Йдеться про обладнання, яке дозволяє проводити монтаж компонентів на друковані плати, складання кінцевих пристроїв, випробування та контроль якості виготовлених виробів тощо.
– Постачання цього обладнання в росію часто вимагає його розбирання в країні-посереднику та перепрошивки софту.
– Такий спосіб імпорту призводить до зростання витрат і термінів і, як наслідок, тягне за собою зростання вартості російського виробництва.

3. У росії значно скоротилися виробництво та продаж сільгосптехніки.

– Продаж сільгосптехніки в росії за період з січня по липень скоротився на 10,9% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, досягнувши 127,7 млрд рублів.
– Виробництво техніки зменшилося на 7,4%, склавши 161 млрд. рублів, а експорт знизився на 25,2%, до 9,5 млрд. рублів.
– Основною причиною спаду експерти вважають високу облікову ставку, яка призвела до подорожчання пільгових кредитів для аграріїв до 10% та вичерпання лімітів програми знижок. Це змусило сільгоспвиробників відкладати оновлення техніки.
– Попит на сільгосптехніку падає вже півтора роки, і драйверів для покращення цієї ситуації поки що немає.
– Виручка російських дилерів сільгосптехніки у 2024 році може вперше скоротитися у річному вираженні.

4. Індія втричі скоротила постачання до росії нержавіючої сталі.

– Російські підприємства зіткнулися з різким скороченням відвантажень нержавіючої сталі від одного з ключових постачальників – Індії. Так за перше півріччя в росію було імпортовано 20 тис. тонн індійської нержавіючої сталі – втричі менше, ніж за аналогічний період роком раніше.
– Минулого року на Індію припало 20% імпортних поставок нержавіючої сталі до росії, які загалом склали 486 тис. тонн. Власного виробництва нержавіючої сталі в порівнюваних обсягах у росії немає, а залежність від імпорту досягає 70-80%.
– Цей матеріал використовується в машинобудуванні, виробництві побутової техніки, електрообладнання, труб для нафтогазової галузі та нафтохімії, а також потреб військово-промислового комплексу.
– Головною причиною обвального падіння постачання нержавіючої сталі з Індії стали проблеми в Червоному морі, де повстанці-хусити атакують судна-контейнеровози.
– В результаті час транзиту різко зріс, а вартість фрахту злетіла в середньому на 100%, а окремими маршрутами – на 300%. Крім Індії, нержавіючу сталь до росії поставляють Китай (понад половину обсягів), Індонезія (6,5%) і Туреччина (2%).

5. Індія помітно збільшила імпорт російських алмазів.

– Росія збільшила експорт алмазів до Індії у січні-червні 2024 року на 22% рік до року до 4,1 млн каратів.
– За збереження поточних темпів зростання постачання російських алмазів до Індії за підсумками 2024 року експорт може досягнути 10 млн каратів. Це майже 1/4 від річного видобутку алмазів в росії.
– Але навіть таке суттєве нарощування закупівель не допомогло рф компенсувати поставки, що випали з Бельгії, а також з ОАЕ.
– За даними Кімберлійського процесу (організація алмазовидобувних країн та імпортерів алмазів), світове виробництво алмазів у 2023 році знизилося приблизно на 8% до 111,5 млн каратів.

6. Сервіс для створення нотаток та баз даних Notion піде з росії 9 вересня.

– Компанія заявила, що це пов’язано з американськими санкціями.
– Компанія з цієї дати закриє робочі простори користувачів, які перебувають у росії, та заборонить доступ до можливостей сервісу з території країни.

7. IBM China заявила про звільнення понад 1000 співробітників.

– Китайська філія американської корпорації IBM повідомила про звільнення понад 1000 співробітників і закриття дослідницьких лабораторій на тлі напружених відносин між владою КНР і США.
– IBM є останнім міжнаціональним технологічним гігантом, який звільняє робочі місця в Китаї, оскільки загострення китайсько-американського суперництва змушує глобальні компанії коригувати свою діяльність на материку.
– Як зазначає SCMP, найбільше скорочення робочих місць серед міжнародних корпорацій у 2024 році торкнулося китайських співробітників шведського виробника телекомунікаційного обладнання Ericson та американського виробника електромобілів Tesla, а також Amazon та Intel.

Автор