росія перетворює музеї на інструмент ведення війни

Олексій Копитько / Інформаційний спротив

Український національний комітет Міжнародної ради музеїв (ICOM Ukraine) відреагував на відкриття у Севастополі нагромадження незаконних споруд «Новий Херсонес». Текст заяви за посиланням. Хочу наголосити на цьому сюжеті, бо він важливий. Що зробили росіяни?

У 2015 році путін відвідав Херсонес і зажадав, щоб «десь поруч» було збудовано щось на кшталт аналоговнєтного музею християнства. Курувати цей задум згодом став «особистий духівник» путіна – Тихон (Шевкунов).

У 2019 році почалася активна фаза зведення комплексу, яка в результаті призвела до того, що на 24 гектарах території, де культурний шар становить 9 метрів і містить пам’ятники за 2,5 тисячі років безперервної історії, впритул до заповідника, розгорнули масштабне військове будівництво. Військове, бо цілодобово працювало до 2 тисяч військових будівельників, якими керував уже заарештований заступник шойгу Тимур Іванов. На пресконференції перед відкриттям Тихон затято заступився за Іванова, підніс його менеджерські таланти і публічно висловився, що все «вирішиться благополучно».

Роботи фінансувала компанія “Транснефть”, яку очолює Микола Токарєв. Це офіцер КДБ СРСР, колишній начальник путіна у дрезденській резидентурі, який буквально відправляв Вовочку за пивом і опікувався службою. Загалом – усі свої.

2021 року на ділянку пустили археологів з Інституту історії матеріальної культури РАН і Ермітажу. Їм було доручено у нереальні терміни провести нереальний обсяг робіт. Незаконних, як і все, що росіяни роблять у Криму. Тобто археологи та музейники свідомо стали маскуванням для злочину.

Наразі вони намагаються врятувати свою репутацію заявами, що було знайдено понад 6,5 млн. предметів археології, в тому числі 300 тисяч, що представляють музейну цінність. Це жахливі цифри, що вказують на масштаб археологічних пам’яток, знищених через нависання військових будівельників.

Особливу пікантність додає те, що Херсонес – у списку Світової спадщини ЮНЕСКО. І за те, що там створили росіяни, ЮНЕСКО просто має піддати їх груповому остракізму. Але ніт…

У результаті було зведено кілька об’єктів, серед яких «музей християнства» та «музей Криму та новоросії». Мета всієї краси одна-єдина: виправдати війну та воєнні злочини, знищити все, що пов’язано з Україною, стерти ідентичність. А це ознака акту геноциду.

ICOM Ukraine вкотре вказав на тотальне знущання з професійної етики з боку російських музейників, особливо наголосивши на небезпеці: росія перетворила музеї на інструмент ведення війни. Це матиме трагічні наслідки для професії у всьому світі.

Вчинене повинне мати для співучасників злочину професійні та кримінальні наслідки. Це те, що лежить на поверхні.

Але найцікавіше, про що роспропаганда зберігає мовчання: вся ця витівка з «Новим Херсонесом» ніщо інше як позолочений цвях у кришку труни росіян як нації. путін стверджується у ролі як головний кат росіян. Трохи згодом розкрию цю тему.

Джерело

 

Фото: ЗМІ країни-окупанта

Автор