Справжній інтелект проти штучного, або Як намагалися розвести Ferrari

Костянтин Корсун

Попри активне використання шахраями досягнень так званого «штучного інтелекту», інтелект справжній, людський перемогти поки що складно.

Ось свіжа історія.

У середині липня 2024-го одному з топ-менеджерів холдингу Ferrari (виробник люксових спорткарів) почали надходити повідомлення від начебто генерального директора (СЕО) компанії Бенедетто Вінья (Benedetto Vigna). Причому повідомлення надходили з невідомого номеру, з фото генерального директора у профілі, але не з таким, як у відомому робочому акаунті.

Перше повідомлення: «Привіт, ти чув про придбання, яке ми плануємо? Мені знадобиться твоя допомога». Наступне повідомлення: «Будь готовий підписати угоду про нерозголошення, наш юрист відправить її тобі якнайшвидше». І третє: «Італійський регулятор ринку та Міланська біржа вже поінформовані. Будь готовий та будь обережний, будь ласка».

Але після цих повідомлень з того ж номеру зателефонували і голосом самого Бенедетто Вінья шахрай почав пояснювати, чому він телефонує з незнайомого номеру, – буцімто потрібно обговорити щось конфіденційно. При цьому було доволі точно імітовано південно-італійський акцент генерального директора.

Але потенційна жертва розводу почула механічні нотки у голосі співбесідника та вирішила перевірити: «Перепрошую, Бенедетто, але мені треба ідентифікувати тебе. Як називається книга, яку ти мені рекомендував кілька днів тому?».

Після цього дзвінок різко обірвався, а компанія Ferrari почала розслідування.

Що могло б бути далі, якби жертва повірила у цю махінацію? Скоріш за все, з цього (або іншого) номеру надіслали б файл із «договором про нерозголошення», в якому б містився шкідливий софт, який хакнув би девайс жертви та почав би проникати у корпоративну мережу компанії. Подальші наслідки складно прогнозувати, але точно нічого хорошого б не сталося.

Завдяки ж пильності потенційної жертви всього цього вдалося запобігти.

Схожа історія сталася у травні, коли намагалися імітувати особу генерального директора рекламного гіганта WPP Plc під час дзвінка у Teams.

Який висновок із цього всього?

Кожна людина може задіяти два потужних інструменти для протидії будь-якому шахрайству: критичне мислення та здоровий ґлузд. Ставити під сумнів інформацію, яку нам нав’язують, перевіряти її з інших джерел. Сумніватися, якщо створюється примус до поспіху, – тому що в умовах обмеження часу людина часто діє нераціонально. Подумати, чи заслужив я на халяву, яку мені пропонують, і чи не може це бути якась махінація.

І ще знати хоча б основні правила персональної кібергігієни, звісно. Я про це 3-4 років тому виклав кілька відео на YouTube, записав кілька підкастів, часто повторюю на різних етерах та інтерв’ю. Хоча доволі багато українців досі про них не знають або знають і не використовують.

У випадку з Ferrari шахраї спіймали облизня – у тому числі через недосконалість технології, але інструменти «штучного інтелекту» швидко розвиваються, і доволі скоро відрізнити справжню людину від її імітації стане практично неможливо.

Але досягти рівня інтелекту натурального ШІ зможе ще нескоро. Тому у наш час нових технологій для захисту своїх цифрових активів і цифрової особистості важливо здобувати та застосовувати певні знання.

Ну, й не вимикати критичне мислення та здоровий ґлузд.
Чого всім наполегливо бажаю.

 

Фото: Х/Ferrari

Автор