Санкції на часі. 14.07.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 14.07.2024.

1. ООН прогнозує зниження чисельності населення росії до кінця століття.

– Згідно з прогнозом ООН, чисельність населення росії впаде зі 146 млн у 2024 році до 124 млн до 2100 року.
– В Україні до 2100 року населення скоротиться до 15,3 мільйона людей з 37,5 мільйонів людей у 2024.
– Також прогнозується сильне падіння чисельності населення Китаю більш ніж удвічі – з 1,4 млрд до 639 млн осіб.
– У той же час очікується, що чисельність населення планети зросте з 8,2 млрд 2024 року до 10,3 млрд 2084 р., а до 2100 р. знизиться до 10,2 млрд.
– Зростання населення очікується у таких країнах як Канада, Австралія, Бразилія, Індія, Туреччина, Пакистан, Іран і Нігерія.

2. Китайський експорт до росії знову зріс.

– Експорт китайських товарів до росії за червень зріс на 5,1 відсотків рік до року, досягнувши 70,23 мільярда юанів.
– Зазначається, що обсяг постачання в сегменті збільшується вже другий місяць поспіль. Так, у травні приріст становив 1,8 відсотка у річному вираженні. Це сигналізує про те, що країнам вдалося подолати спад торгівлі у березні-квітні.
– Усього за підсумками перших двох кварталів китайський експорт до росії зріс на 2 відсотки рік до року і становив 366,81 мільярда юанів.

3. НАТО називає Китай рішучим «пособником» росії у конфлікті в Україні.

– Китай, ймовірно, не постачав росії зброю та боєприпаси власного виробництва з початку війни 2022 року. Допомога Пекіна носить непрямий характер.
– Китай постачає велику кількість верстатів та готової продукції, яка може бути використана для виробництва зброї. Йдеться про такі товари, як електроніка, обладнання та будівельні матеріали, які можуть використовуватись як у цивільному секторі, так і в оборонній промисловості.
– Ці так звані товари подвійного призначення дедалі частіше опиняються у центрі уваги США, ЄС, Великобританії та Японії, які прагнуть послабити російську військову машину.
– Близько 60% товарів подвійного призначення, які росія імпортувала минулого року, надійшли з Китаю. Вивчення статистики зовнішньої торгівлі Китаю показує, наскільки сильно скоротився експорт цих товарів у кілька місяців від початку війни. Проте вже до липня 2022 року Пекін став постачати їх у тому ж обсязі, що й до війни, а на початку 2023 року навіть збільшив експорт.
– У період з липня 2022 року по липень 2023 року різко зріс експорт сучасних верстатів із ЧПУ з Китаю до росії. Це високоточні верстати, які необхідні для виробництва сучасної зброї.
– До початку війни в Україні Пекін поставив до росії верстатів із ЧПУ на суму близько 6,5 мільйона доларів. До липня 2023 року ця сума збільшилася вдесятеро‼️
– Стрімке зростання торгівлі сучасними верстатами свідчить про підтримку Китаю початку війни. Пекін також продавав росії напівпровідники, шарикопідшипники, навігаційне обладнання, сталеві та залізні вироби. Москва отримувала з Пекіна деталі для будівництва залізничних ліній, які однаково важливі для логістики армії та промисловості.
– На залізничні компоненти припадає 10% імпорту важливих товарів для російської військової економіки у період з 2022 по липень 2023 року.
– Торік обсяг торгівлі між двома країнами становив близько 240 мільярдів доларів. Це на 26% більше, ніж роком раніше.
– Китай також виступає на боці росії у геополітичному плані. У конфлікті зі США Пекін потребує цього стратегічного партнера, тому Китай досі не засудив дії росії в Україні. Москва потрібна Пекіну для побудови нового, альтернативного світового порядку.

4. Росія за підсумками 2023 року увійшла до десятки країн за розміром торговельного профіциту, найбільший він у Китаю, а найбільший торговий дефіцит у США, випливає з аналізу даних Світового банку.

– Країни минулого року експортували товарів на 23,3 трильйона доларів, а імпортували на 22,9 трильйона, в результаті чого утворився торговий профіцит у 365 мільярдів доларів.
– Найбільше на торгівлі зміг заробити Китай, який отримав торговий профіцит у 594 мільярди доларів.
– Далі йдуть Німеччина, чий торговий профіцит становив 245,3 мільярда доларів, і Ірландія з чистими доходами від торгівлі в 178 мільярдів. У п’ятірку лідерів також входять Сінгапур (155 мільярдів доларів) та Швейцарія (131 мільярд). Шосте місце посіла Саудівська Аравія (127 мільярдів доларів).
– Росія за підсумками минулого року стала сьомою за розміром торговельного профіциту, отримавши дохід від торгівлі в 121 мільярд доларів. У десятку також входять Нідерланди (97 мільярдів), Австралія (83 мільярди) та Бразилія (81 мільярд).
– При цьому всього в світі було 43 країни з торговим профіцитом у 2,5 трильйона доларів.
– У той же час кількість країн з торговим дефіцитом минулого року досягла 72, при цьому сукупно вони пішли в мінус на 2,3 трильйона доларів. Абсолютним лідером тут були США, які ввезли з інших країн товарів на 1,1 трильйона доларів більше, ніж продали їм.

5. У Чехії вперше засудили бізнесмена за порушення антиросійських санкцій.

– Ним став бізнесмен російського походження. У травні 2022 року він намагався таємно вивезти до росії три автомобілі преміум-класу Mercedes-Benz, Audi та BMW, при цьому експорт із ЄС до рф автомобілів вартістю понад 50 тисяч євро, за винятком машин швидкої допомоги, заборонено з березня 2022 року.
– Згідно з вердиктом суду, який набув чинності, за скоєне правопорушення бізнесмен має сплатити штраф у розмірі 300 тисяч крон. Йому заборонено торгувати автотранспортом протягом наступних 20 місяців.
– Крім того, він зобов’язаний виплатити державі приблизно 132 тисячі євро, які він отримав від російських клієнтів в якості авансових платежів за зазначені транспортні засоби.

 

На фото: Воткінський завод. Тут виробляють балістичні ракети, в 1998 році було налагоджено виробництво міжконтинентальної ракети стратегічного призначення “Тополь-М”, а також серійне виробництво ракет комплексу “Іскандер-М” і “Точка-У”.  Фото: ЗМІ країни-окупанта

Автор