Вісті з фронтів. 12.07.2024

Костянтин Машовець

Сьогодні буде виключно Покровський напрямок.

Отже, протягом тижня можемо спостерігати на Покровському операційному напрямку цілком зрозумілу та логічну тенденцію – командування ворожого угрупування військ (УВ) “Центр”, не дивлячись на “зовнішні обставини”, докладає просто таки титанічних зусиль, аби не дати ЗСУ закріпитися по бар’єрному рубежу, який проходить по річках Вовча, Казений Торець і Бичок.

У рамках цих прагнень противник періодично міняє ділянки та напрямки докладання своїх головних зусиль, проводить численні тактичні перегрупування своїх сил і засобів та здійснює ще цілий ряд заходів, намагаючись наростити темпи просування своїх передових підрозділів.

Але на даний момент темпи просування поки залишаються такими, що не дозволяють стверджувати, що йому вдасться досягнути вже найближчим часом на цьому операційному напрямку успіху оперативного значення.

На даний час командування противника, очевидно, оцінивши подальші перспективи щодо найбільш зручного напрямку дій своїх військ, в черговий раз перенесло свої зусилля на відтинок між с. Воздвиженка та с. Прогрес з південних секторів Покровського напрямку, тобто саме у той невеликий проміжок суходолу, що існує між р. Вовча та р. Казений Торець, і де не треба форсувати під вогнем ні першу, ні другу водні перешкоди, зокрема:

– Передові підрозділи 30-ї та 35-ї окремих мотострілецьких бригад (омсбр) противника майже в режимі “нон-стоп” атакують позиції ЗСУ в районі “хутору” Лозуватське, а також по обох сторонах Новоолександрівського водосховища, розташованого південно-східніше с. Воздвиженка, намагаючись прорватись у саме село з півдня та південного сходу. Одночасно частиною сил противник намагається розширити своє вклинення в районі Новоолександрівки в бік проміжку між с. Калинове та с. Баранівка.
– В свою чергу, передові підрозділи 433-го мотострілецького полку (мсп) 27-ї мотострілецької дивізії (мсд), очевидно, підтриманні частиною сил 15-ї та 55-ї омсбр, вперто атакують вздовж залізниці, яка веде з Авдіївки на Покровськ, у бік с. Прогрес.
Тобто, очевидно, ці частини та підрозділи противника мають за найближчу задачу вихід на рубіж Тимофіївка – Прогрес з метою забезпечити з півдня “ударну групу” 30-ї та 35-ї омсбр, які пару діб тому відновили наступ у бік дороги Покровськ – Костянтинівка.

Не то щоб противнику вдалося особливо глибоко просунутись, навіть за тактичними мірками, але все ж таки певне просування він має:

– в районі Лозуватське, очевидно, він таки вийшов до р. Казений Торець;
– а в районі Воздвиженки він закріпився у посадці, десь в 500-600 метрах від перших будівель селища.

Тепер про “центр” та “південь” смуги дії УВ “Центр”.

Протягом кількох крайніх діб противнику вдалося вийти на р. Вовча на ділянці між с. Вовче та с. Новоселівка Перша й розширити зону свого контролю північніше останньої.

Діючі на цьому напрямку підрозділи 74-ї, 114-ї та 55-ї омсбр противника по суті зараз намагаються, образно кажучи, “взять Новосёловку штурмом с 3-х сторон”. Противник одночасно атакує з півночі від Євгенівки, з північно-східного напрямку з боку Новопокровського (це такий собі “сковуючий” варіант “в лоб”) і з південного сходу з боку Уманського.

Новоселівка Перша залишається останнім більш-менш значним вузлом оборони ЗСУ ПЕРЕД р. Вовча, що, звісно, майже автоматично робить її об’єктом головної уваги противника.

Справа в тому, що якщо ЗСУ зможуть утримати Новоселівку й одночасно район с. Вовче, то оті самі пігдогі, що пролізли до східного берега р. Вовча між ними, опиняться, скажімо так, у недуже зручному становищі.

Бої зараз точаться в кілька сотнях метрів від північної околиці Новоселівки Першої, орки вперто намагаються прорватися у село з півночі й таким чином убезпечити сталість своїх позицій на р. Вовча, які вони здобули протягом кількох крайніх діб.

Головна проблема міститься в тому, що вони мають можливість підганяти постійно на цю ділянку свіжі штурмові групи через с. Євгенівка та с. Восход, прикриваючись з правого флангу річкою. Більше того, сам факт їх виходу до річки через Євгенівку дав їм можливість атакувати Новоселівку з півночі на ділянці, яка є максимально широкою по фронту.

Отже, на даний момент ЗСУ ведуть жорсткі оборонні бої у центральному та південному секторах Покровського операційного напрямку на двох ізольованих невеликих плацдармах, розташованих на східному березі р. Вовча:

– більший, південний – навколо Новоселівки Першої та з іншого, протилежного боку Яснобродівки (яку, не зовсім зрозуміло, взяли орки чи ні).
– менший, північний – від залізниці й трохи південніше, навпроти Прогресу та Вовчого.

В контексті того, що противник знову активізувався по напрямку на Воздвиженку, у бік Прогресу та вздовж р. Казений Торець, а також одночасно вперто намагається вв’язатися у виснажливі вуличні бої у Північному, Залізному та Дружбі на Торецькому операційному напрямку, логічних пояснень цим алогічним діям командування УВ “Центр” у мене поки немає.

Хоча, звісно, дещо я можу допустити. Принаймні декілька речей:

– Командування УВ “Центр” впевнене, що саме у його смузі дій будуть введені у бій так звані “стратегічні резерви” (або те, що за такі вважає російське командування), й тому так сміливо стачує більшу частину своїх “лінійних” бригад у атакуючих і штурмових діях ОДНОЧАСНО та ЗРАЗУ на цілому ряді ділянок своєї смуги дій.
– Або стратегічне російське командування “поставило недвусмысленную задачу взять Торецк максимально быстро” до якогось визначеного моменту (план, графік?) перед командуванням УВ “Центр”, і тому останнє, наплював на всі можливі наслідки, кинуло у лобовий наступ на Торецьк залишки свого головного оперативного резерву – головні сили 27-ї мсд.
– Також, можливо, УВ “Центр” має завдання наступати “из последних сил” в рамках якоїсь оперативної гри, відволікаючи увагу від іншого операційного напрямку, де готується дійсний “головний наступ” літньої кампанії противника 2024 року.

Якби там не було, “контрольний строк” – кінець липня-початок серпня. Якщо росіяни щось готують більше, ніж ми бачимо тепер, то саме у цей термін повинен закінчитися процес оперативного розгортання їхніх ударних угрупувань на ДІЙСНОМУ операційному напрямку, де вони збираються наступати.

Звісно, якщо в них залишилось чим. Бо на цей рахунок особисто у мене існують певні сумніви.

 

Фото: Генштаб ЗСУ

Автор