Росія не потребує приводів для ескалації

Петро Порошенко

75-й Саміт НАТО — знакова історична подія, тому ми чекаємо від нього історичних рішень. У резолюції Саміту має пролунати одне важливе слово — «запрошення». Україну мають запросити стати членом Альянсу. Тільки так ми можемо зупинити путіна.

Не менш важливими є надання Україні F-16 та протиповітряної оборони, а також додаткові санкції проти росії.

Чому це так важливо?

Ракетні атаки на невинних цивільних, дитячу лікарню та українські школи здійснюються з російських бомбардувальників. Реактивний винищувач F-16 може допомогти нам повернути панування в українському небі. Швидше за все, це дасть змогу зупинити значну частину російських атак.

Також нам сприятиме і можливість, яку озвучив британський прем’єр-міністр: ЗСУ зможуть використовувати британські ракети великої дальності Storm Shadow без обмежень проти законних військових цілей на території росії.

росіяни повинні розуміти, що вони в небезпеці, коли планують нову операцію проти України.


Іванна Климпуш-Цинцадзе

Рішення Вашингтонського саміту НАТО про те, що повноцінне членство України в Альянсі є незворотним, безумовно, важливе. Це ще один крок ближче не лише до нашої мети, а й до миру в регіоні. Країни-члени будуть продовжувати підтримувати Україну на її шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включаючи членство в НАТО. Цінуємо цю готовність.

Водночас у цьому рішенні мали б бути вказані конкретні часові рамки, а також чітка дорожня карта приєднання України.

І поки цієї конкретики немає, нерішучість союзників лише додаватиме рішучості Путіну у його агресії проти України та вільного світу. Він використовуватиме усі можливості поглибити розбіжності всередині Альянсу щодо України. І ця війна може тривати невизначено довго.

Членство України в Альянсі Росії б довелося проковтнути так само, як членство Фінляндії та Швеції. Бачачи абсолютну єдність, чіткість, силу, зосередженість партнерів по НАТО довкола України, Росія би змушена була прийняти це. Тому і нам, і партнерам варто спільно працювати, щоби змінити уявлення тих, хто все ще вважає, що якось може вплинути на ескалацію чи деескалацію війни в Україні.

Росія не потребує приводів для ескалації. Вона їх сама вигадує, коли їй це потрібно, і нерішучість Заходу її у цьому лише надихає.

 

Ілюстративне фото: theworldinsider.com

Автор