«Незворотне членство» та фактор Трампа. Чого Україні чекати від саміту НАТО

BBC Україна

Цього тижня лідери НАТО збираються у Вашингтоні на саміт з нагоди 75-ї річниці альянсу, який розпочинається у вівторок. Головною темою зустрічі буде допомога Україні у її протистоянні агресії Росії. Іноземні ЗМІ розмірковують про те, якими можуть бути результати саміту – і чи задовольнять вони Україну.

На саміті мають оголосити деталі пакета допомоги у розмірі 40 млрд євро, який включатиме системи протиповітряної оборони, необхідні для захисту українських міст.

Цей пакет вже назвали історичним і розглядають як спробу забезпечити подальшу допомогу Україні. Але він може не повністю задовольнити Київ, який стикається з безпрецедентними російськими атаками на цивільні об’єкти та інфраструктуру, пише Guardain.

Це особливо підкреслив останній масований ракетний обстріл українських міст, під час якого загинуло понад 30 людей, а під удар зокрема потрапила дитяча лікарня “Охматдит” у Києві.

“Це цілком свідома акція, спеціально розроблена і схвалена … Путіним. Напередодні саміту НАТО. Як ляпас альянсу”, – написав радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк. Він назвав це “неформальним сигналом”, що “навіть відверте вбивство дітей не змусить НАТО прийняти всі необхідні рішення”.

Спостерігачі очікують, що країни-члени НАТО пообіцяють передати Україні щонайменше чотири додаткові установки ППО Patriot. Їх, імовірно, нададуть США, Німеччина, Румунія та міжнародна ініціатива під керівництвом Нідерландів. Ще одну систему міг би надати Ізраїль.

“Очевидно, що союзники повинні активізуватись і забезпечити Україну додатковими системами протиповітряної оборони, саме для того, щоб мати можливість запобігти таким трагедіям, як ми бачили сьогодні”, – сказав Майкл Карпентер, старший директор у справах Європи Ради національної безпеки США.

Очікують, що новий пакет військової допомоги включатиме спільне зобов’язання членів НАТО витратити щонайменше 40 мільярдів євро на допомогу Україні у 2025 році.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав країни дати такі зобов’язання на кілька років, але, схоже, вони не дійшли згоди щодо цього напередодні саміту, пише Guardian.

Також очікують, що члени НАТО оголосять про створення нового військового командування в німецькому місті Вісбаден, яке координуватиме військову допомогу та навчання для України й фактично замінить контактну групу з оборони України під проводом США.

Це перенесе тягар забезпечення України з Пентагону на НАТО. А це, за словами офіційних осіб США, стане “містком до членства”.

Це також розглядають як спосіб захистити майбутню допомогу Україні, зокрема у випадку обрання президентом у США Дональда Трампа.

Карпентер також повідомив, що на саміті будуть оголошення щодо надання Україні F-16. Бельгія, Данія, Нідерланди та Норвегія пообіцяли надати Україні близько 80 винищувачів F-16 американського виробництва. Очікують, що перші F-16 надійдуть цього літа.

“Незворотне” членство в НАТО

Напередодні саміту дипломати заявляли, що “досі немає консенсусу” щодо того, щоб НАТО запросило Україну на саміті приєднатися до альянсу.

“Деякі союзники сумніваються щодо цього, але ми обговорюємо формулювання, щоб принаймні продемонструвати, що шлях України до членства є незворотним, що шляху назад немає”, – цитує Guardian європейського чиновника.

Представник адміністрації Байдена відмовився безпосередньо обговорювати текст підсумкового комюніке, оскільки його “досі обговорюють”. Але сказав, що декларація саміту “міститиме дуже сильні сигнали підтримки Альянсом України на її шляху до євроатлантичної інтеграції. І вона також підкреслить важливість роботи України щодо демократичних, економічних і безпекових реформ”.

Тим часом, CNN з посиланням на три обізнані джерела повідомила, що у попередньому проєкті тексту спільного комюніке членів НАТО за підсумками саміту у Вашингтоні шлях України до вступу до альянсу назвали “незворотнім”.

Питання про те, наскільки тверді гарантії слід надати Україні щодо її членства в НАТО, стало ключовим предметом обговорень між 32 членами альянсу напередодні відкритого сьогодні саміту.

Проєкт документа ще може змінитися, але наявність такого формулювання стане важливим сигналом для Києва та Москви, пише CNN.

Одне з джерел телекомпанії, американський чиновник, сказав, що Білий дім підтримує використання слова “незворотне” у підсумковому комюніке за умови, що в документі також підтвердять зобов’язання Києва продовжити роботу над демократичними реформами.

Фактор Трампа

Попри обіцянки лідерів Альянсу продовжувати озброювати Україну в її боротьбі проти вторгнення російських військ, перспектива повернення Дональда Трампа в Білий затьмарює саміт, пише NBC News.

Перемога Трампа на президентських виборах у листопаді може означати різке скорочення допомоги США Україні та американський політичний тиск на Київ – з метою погодитися на вимоги Росії на майбутніх мирних переговорах, кажуть західні чиновники.

Трамп довгий час уникав критики російського вторгнення та ставив під сумнів цінність НАТО. Його політичні союзники висловлювали скептицизм щодо великих пакетів військової допомоги США, наданих Україні.

Колишні помічники Трампа з питань національної безпеки пропонували мирний план, який вимагатиме від України серйозних поступок, зокрема відмови від можливості членства в НАТО в осяжному майбутньому.

Тим часом, сам Трамп обіцяв покласти край війні в Україні “до того, як я навіть приїду в Овальний кабінет, невдовзі після того, як ми виграємо президентські вибори”. Але він не пояснив, як саме збирається це зробити.

Коли у червні Трампа запитали, чи виключає він можливе членство України в НАТО, він відповів, що обіцянка членства Україні була “помилкою” і причиною того, ” чому насправді почалася ця війна”.

Європейські посадовці кажуть, що питання, якими саме будуть дії Трампа щодо України, залишається відкритим, оскільки його команда не розголошує жодних деталей його планів. Але вони хвилюються.

“Великий помаранчевий слон у кімнаті саміту НАТО означає, що все хороше, що буде сказано для України, супроводжуватиме велике застереження”, – цитує Guardian Каміля Гранда, колишнього помічника генерального секретаря НАТО, який зараз є членом Європейської ради з міжнародних відносин.

Занепокоєння серед європейських союзників щодо перемоги Трампа “цілком зрозуміле”, – вважає Джон Гербст, колишній посол в Україні, а нині старший науковий співробітник аналітичного центру Atlantic Council, якого цитує NBC News. – Трамп – непередбачувана людина”.

Для України плани Трампа також є загадкою, каже Вільям Тейлор, кар’єрний дипломат, який був послом в Україні за президента Джорджа Буша та тимчасово повіреним у справах у Києві за Трампа.

“Вони не зовсім впевнені – ніхто насправді не впевнений – що зробив би колишній президент Трамп”, – цитує його NBC News.

При цьому, згідно з новим опитуванням Президентського фонду та Інституту Рональда Рейгана, більшість американців продовжує підтримувати озброєння України: 57% виступають “за”, 32% – проти, а 11% – не впевнені. такі результати майже ідентичні результатам опитування, проведеного рік тому.

Внутрішні проблеми країн-членів НАТО

Тим часом видання Financial Times пише про те, що саміт НАТО відбувається у той час, коли його ключові гравці перебувають далеко не в найкращій формі.

Президент Франції Еммануель Макрон під час перебування у Вашингтоні більше перейматиметься справами у своїй власній країні – його турбуватимуть результати виборів, що відбулися цими вихідними й занурили Францію у глибоку невизначеність.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, який найбільш критично ставиться до надання допомоги Україні, керує дуже непопулярним урядом, який майже напевно замінять наступного року. Ультраправа, проросійська партія “Альтернатива для Німеччини” отримала більше голосів, ніж його лівоцентристська партія на європейських виборах минулого місяця.

У Нідерландах новий ультраправий уряд. У Бельгії діє тимчасова адміністрація. Понад десяток головних європейських лідерів НАТО мають негативний рейтинг. Відчуття нестабільності посилюється тим, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан минулого тижня прилетів до Москви, щоб зустрітися з президентом Володимиром Путіним, чим розлютив своїх союзників по НАТО.

Але в найгіршому стані з усіх, мабуть, перебуває президент США Джо Байден, пише видання. Він відстає від свого суперника Дональда Трампа в опитуваннях напередодні виборів у листопаді, а після провальних дебатів представники його власної партії почали закликати його вийти з перегонів.

Дипломати НАТО бояться, що стан здоров’я, здатність Байдена виконувати обов’язки і його можлива відмова від участі у виборах затьмарять саміт і його сигнал про єдність як всередині Альянсу, так і щодо допомоги Україні.

Джерело

Автор