10 років тому Петро Порошенко підписав Угоду про асоціацію України з ЄС

Порошенко в 10-ту річницю підписання Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом наголошує, що членство в ЄС – це воля українського народу, сплачена найдорожчою ціною.

«10 років. Рівно стільки минуло з дня, коли український народ делегував мені право поставити підпис під Угодою про асоціацію з Європейським Союзом. Бо такою є наша історична місія — повернути Україну до великої родини європейських народів, щоб ми та наступні покоління українців жили в безпеці, свободі та добробуті», – пише Порошенко у соцмережах.

«Кілька днів тому Україна почала переговори про вступ до ЄС. Це результат надзвичайно великого тернистого шляху, який ми як нація подолали разом. Згадую цей день 10 років тому. Тоді це був ривок, потрібний Україні, як повітря. Підпис, пакет реформ, швидкі конкретні дії. Або тут і зараз, або ніколи. Бо місце України – в Європі. Бо такою є воля нашого народу», – наголошує п’ятий Президент.

«Потім ми навіть записали це в Конституції, щоб ніхто не зміг змінити стрілку нашого геополітичного компаса. Тоді ми підписалися під дорожньою картою реформ, взяли зобов’язання комплексно змінити зміст державної політики. Демократія, права людини, секторальна інтеграція, соціальні стандарти. І найважливіше – створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі, яка поступово, крок за кроком інтегрує Україну до внутрішнього ринку ЄС», – нагадав Порошенко.

На саміті України та ЄС Петру Порошенку вручили копію ратифікованої угоди. Фото: Адміністрація президента України

«Реформи, які ми запустили, тривають і зараз. Ми тяжко починали. Згадую надзвичайно складний і драматичний процес ратифікації Угоди. Напружені переговори, емоційні дискусії, виважені компроміси. Нам вдалося врятувати Угоду про асоціацію, втримати наш дороговказ до Об’єднаної Європи – і тепер курс на ЄС уже нікому не зупинити. Усе це стало можливим виключно завдяки одному фактору — сміливості, наполегливості та жертовності українців. Його не можуть зупинити ані російські війська, ані популісти, ані бюрократи», – переконаний Петро Порошенко.

«Українці заплатили найвищу у світі ціну, щоб стати членами ЄС. Заплатила Небесна сотня, добровольці, захисники ДАПу, заплатили в Маріуполі, Бучі, Бородянці, Ізюмі та по всій Україні. Ми йдемо цей шлях уже понад 10 років і точно дійдемо до кінця. І врешті почуємо довгоочікувану фразу «Вітаємо Україну в Європейському Союзі!», – резюмує Порошенко.

Джерело

 

BBC Україна: Асоціація України з ЄС: як це працює

1 вересня 2017 року в повному об’ємі запрацювала Угода про асоціацію України з ЄС. ВВС Україна нагадує історію угоди, як вона працюватиме, що отримає Україна та як контролюватимуть її виконання.
Загалом з початку переговорів щодо асоціації Україна з ЄС до повного її функціонування пройшло десять років, а країною керували три президенти – Віктор Ющенко, Віктор Янукович та Петро Порошенко.

 

На заставці: Жозе Мануел Баррозу, Герман ван Ромпей і Петро Порошенко під час підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Брюссель, 27.06.2014 р. Фото: Адміністрація президента України

Автор