Команда Трампа вперше озвучила подробиці свого мирного плану щодо України

BBC Україна

Два ключові радники Дональда Трампа представили йому план припинення російсько-української війни у разі його перемоги на виборах.

Як пише Reuters, він передбачає, що Київ зможе отримувати військову допомогу США й далі лише в тому випадку, якщо почне мирні переговори з Росією.

Водночас Сполучені Штати попередять Москву, що будь-яка відмова від переговорів призведе до посилення американської військової підтримки України, сказав в інтерв’ю агентству один із радників Трампа з національної безпеки, генерал-лейтенант у відставці Кіт Келлог.

Згідно з планом, розробленим Келлогом і Фредом Флейцем, які керували апаратом Ради національної безпеки США в період з 2017-го по 2021 рік, у разі перемоги Трампа на виборах буде важливо швидко посадити Росію та Україну за стіл переговорів і укласти перемир’я, засноване на лінії фронту.

Основні елементи плану викладені в документі, який є у відкритому доступі на сайті одного з дружніх Трампу дослідницьких центрів.

Келлог та Флейц представили свою стратегію Трампу, який, за словами Флейца, відреагував позитивно.

“Я не стверджую, що він погодився з нею чи з кожним її словом, але ми були раді отримати такий відгук”, – сказав він.

Проте речник Трампа Стівен Ченг наголосив, що офіційними можна вважати лише заяви, зроблені самим Трампом чи уповноваженими членами його кампанії.

Стратегія, викладена Келлогом і Фляйцем, є найбільш детальним планом, розробленим соратниками Трампа, який заявляв, що зможе швидко врегулювати війну в Україні, якщо переможе на виборах 5 листопада.

Ця пропозиція ознаменувала б різку зміну позиції США щодо підтримки України та наштовхнулася б на спротив як з боку європейських союзників Києва, так і серед прихильників продовження військової допомоги Україні всередині Республіканської партії, зазначає Reuters.

Кремль і міністерство закордонних справ України не відповіли на прохання прокоментувати цей план.

Кандидат у президенти США від республіканців неодноразово заявляв, що у разі перемоги на листопадових виборах закінчить війну в Україні за 24 години, але не вдавався до деталей.

Додаткові гарантії безпеки

Як стверджує Фляйц, за їхнім планом, Україні не доведеться формально поступатися територією Росії. Проте, за його словами, Київ навряд чи зможе відновити ефективний контроль над усією своєю територією найближчим часом.

“Наше занепокоєння полягає в тому, що це стало війною на виснаження, яка вб’є ціле покоління молодих людей”, – сказав він.

Келлог і Фляйц також заявили, що тривалий мир в Україні потребує додаткових гарантій безпеки. При цьому Фляйц додав, що ключовим елементом цього, ймовірно, буде “озброєння України до зубів”.

“Президент Трамп неодноразово заявляв, що пріоритетом під час його другого терміну буде якнайшвидше домовитися про припинення російсько-української війни”, – цитує речника Трампа видання.

“Війна між Росією та Україною ніколи б не сталася, якби президентом був Дональд Трамп”, – додав Стівен Ченг.

У команді президента Байдена заявили, що Трамп не зацікавлений протистояти Путіну.

“Дональд Трамп хвалить Володимира Путіна за кожної нагоди, і він чітко дав зрозуміти, що не буде протистояти Путіну чи боротися за демократію”, – зазначив речник кампанії Джеймс Сінгер.

Кілька аналітиків також висловили стурбованість тим, що план Келлога і Фляйца може дати Москві перевагу в переговорах, пише Reuters.

“Те, що описує Келлог, – фактично процес, спрямований на відмову України від усієї території, яку зараз окупувала Росія”, – сказав Деніел Фрід, колишній помічник держсекретаря, який займався політикою щодо Росії.

Джерело

 

Фото з відкритих джерел

Автор