«Санкційна діра» – The Guardian

The Guardian / Дзеркало тижня

Німецький експорт автомобілів до Киргизстану зріс на 5100% з початку повномасштабної  війни в Україні.

Після вторгнення Владіміра Путіна в Україну Захід наклав на Росію тисячі санкцій і надав їй сумнівну честь бути країною з найчисленнішими санкціямиу світі.Як пише The Guardian, міжнародні санкції, спрямовані на все, починаючи від окремих осіб і закінчуючи основними галузями економіки, спрямовані на ізоляцію російських споживачів, при цьому великі бренди, такі як Apple і McDonald’s, припинили свою діяльність у країні.Але через два роки російська економіка демонструє дивовижну стійкість і, за прогнозами, зростатиме швидше, ніж більшість розвинутих економік світу, хоча експерти кажуть, що у довгостроковій перспективі вона нежиттєздатна. Намагаючись тримати російську економіку в центрі уваги, США заявили, що на G7 в Італії цього тижня оголосять про введення нових «вагомих» санкцій і експортного контролю.

«Ми збираємося продовжувати збільшувати витрати на російську військову машину», – сказав речник Білого дому Джон Кірбі.

З повідомленнями про те, що казначейство США зосередиться на фінансових установах, які допомагають у передачі пов’язаного з війною імпорту, увага, ймовірно, також буде прикута до банків в клубі країн, які не запровадили санкції та сприяють постачанню товарів і послуг до Росії і підтримують її економіку.

Внутрішні дані російського митного агентства демонструють, що імпорт відновився до рівня, близького до довоєнного, хоча й за значно вищими цінами. Цей імпорт допомагає підтримувати вразливі галузі, зокрема авіаційну та автомобільну промисловість.

Спостерігачі назвали це «дірою в санкціях», в яку може потрапити будь-що: від напівпровідників до частин літаків і iPhone. Ці товари можуть направлятися та реекспортуватися до Росії через фірми в Китаї, Туреччині чи ОАЕ, або через Вірменію, Казахстан та інші колишні радянські республіки.

Вони включають предмети, які ретельно перевіряються, зокрема мікрочіпи для використання у військових діях Росії, вироблені у тому числі американськими компаніями, такими як Xilinx і Texas Instruments, або процесори від Intel. Ці товари часто купуються компаніями в Гонконгу чи Китаї та реекспортуються до Росії.

«Вторгнення Росії в Україну виявило кризу управління в ЄС», – заявив Робін Брукс, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса під час вебінару про ухилення Росії від санкцій.

Брукс, який відстежує ефективність експортного контролю, вказав на такі приклади, як німецький експорт автомобілів до Киргизстану, який з початку війни зріс на 5100%.

«Це не тому, що люди в Бішкеку вирішили, що люблять Mercedes. Це автомобілі, які їдуть до Росії. Ці речі здебільшого навіть не потрапляють до Киргизстану», – сказав Брукс.

За його словами, експортні дані показують, що ця тенденція спостерігається в кожній європейській країні.

«Це компенсувало приблизно половину падіння прямого експорту до Росії», – додає експерт.

Дослідження показали, що російські військові скористалися цими лазівками, щоб отримати важливі західні військові технології. Згідно зі звітом оборонного аналітичного центру Royal United Services Institute, у знайденій в Україні російській зброї, виявлено понад 450 компонентів іноземного виробництва.

США та ЄС нещодавно активізували свої зусилля проти компаній і банків у країнах, які торгують з Росією.

У своїй промові перед лідерами німецького бізнесу в Берліні заступник міністра фінансів США Воллі Адеємо закликав компанії припинити імпорт Росії критичних компонентів із Китаю або через Китай.

«США дедалі більше чинять тиск на банки, щоб вони вирішували питання реекспорту товарів подвійного використання з Китаю або через Китай. Без цього товари військового призначення будуть безперервно надходити до Росії», – вважає Марія Шагіна, старший дослідник санкцій Міжнародного інституту стратегічних досліджень.

Але деякі з країн, які мають вирішальне значення для спроб Росії уникнути санкцій, протистоять тиску Заходу.

У нещодавньому інтерв’ю Financial Times голова Глава Торгово-промислової палати Дубая Хамад Буамім сказав, що санкції проти Росії не мають жодного впливу за межами Заходу, а спроби зупинити потік бізнесу просто перенаправляють його кудись.

«Той факт, що економіка не контролюється лише однією стороною світу, робить ці санкції менш ефективними. Торгівля продовжує йти, просто вона тече іншим шляхом», — сказав Хамад Буамім.

Продовження імпорту в Росію та підтримка ширшої економіки були б неможливі без значних доходів, отриманих від її енергетичних ресурсів – і тут Москва також покладається на зовнішніх гравців, які бажають кинути виклик західній коаліції санкцій.

У грудні 2022 року Велика Британія разом із країнами G7, Австралією та Європейським Союзом запровадили обмеження ціни в 60 доларів за барель, щоб заборонити західним компаніям транспортувати, обслуговувати або здійснювати посередництво у перевезенні російської сирої нафти. Російська нафта  значною мірою залежить від танкерів, що належать заходу та мають страхування.

Щоб доставити сиру нафту за кордон і заробити так необхідну іноземну валюту, Росія звернулася до «тіньового флоту» старих танкерів із невідомими власниками.

Грецькі судноплавні магнати, які відіграють величезну роль у світовій торгівлі нафтою, втрутилися та продали Росії сотні старих суден. Це вже назвали «Великим розпродажем грецьких танкерів».

За даними торговельного видання TradeWinds, грецькі судновласники продали щонайменше 125 нафтових танкерів  на суму понад 4 мільярди доларів, щоб зміцнити «тіньовий флот» Росії.

Під час зустрічі лідерів G7 в Італії вони зіткнуться з цілим спектром питань, причому питання про те, як найкраще підтримати Україну, буде, як очікується, першочерговим у порядку денному. Зараз західні чиновники та аналітики здебільшого погоджуються, що вплив санкцій на Росію є повільнішим, ніж очікувалося.

«Поки що ми не досягли головної мети, яка полягає в тому, щоб вивести Росію з України», – сказав Брукс.

Він стверджує, що ключем до шкоди Москві залишається блокування її енергетичних прибутків. Заходи, запропоновані Бруксом та іншими експертами з питань санкцій, включають зниження ліміту нафти до 20 доларів за барель і заборону продажу західних нафтових танкерів невідомим покупцям.

«Якщо Європа захоче вжити рішучих дій, ми станемо свідками фінансової кризи в Росії», – певен Брукс.

Джерело

Автор