Фейки тижня пропаганди рф

Інформаційний спротив

Група “Інформаційний Спротив” продовжує уважно стежити за медіапростором та викривати добірні фейки роспропаганди у рамках щотижневої рубрики. Наразі до уваги пропонуються найбільш резонансні опуси кремлівських фейкоробів.

Знищення українських кораблів

Військово-морські сили Збройних сил України спростували фейк російської пропаганди про нібито знищення українських кораблів та катерів.

«У російських так званих ЗМІ розповсюджується дезінформація щодо знищення кораблів та катерів Військово-морських сил ЗС України», – ідеться у повідомленні.

Прикриваючись намаганням вразити кораблі ВМС України, російська федерація вчергове завдала удару по цивільних об’єктах, пошкодивши портову інфраструктуру.

«росія продовжує робити все можливе, щоб заблокувати морські шляхи до портів України», – заявили у ВМС.

Кораблі й катери ВМС України продовжують захищати Україну з морського напрямку.

Мобілізація жінок

Пропагандистські ресурси рф активно поширюють інтерв’ю одного з українських військових щодо можливості зниження віку мобілізації до 23 років та поширення мобілізації на жінок.

“При цьому ru-пропаганда маніпулює інформацією, видаючи особисті думки окремої людини за позицію Української держави.
У такий спосіб кремль намагається сіяти з-поміж українців панічні настрої, провокувати розкол всередині українського суспільства та налаштовувати цивільних проти військових”, – повідомили у ЦПД.

Наголошено, що наразі мобілізація жінок в Україні не планується. Мобілізаційний вік починається з 25 років. Намірів понижувати його немає.

Сайти-клони впливових медіа для поширення фейків

Головними темами, які обрала росія для поширення брехні через «двійників», стали війна в Україні й Газі та кліматична «криза» у ЄС.

Про це свідчать дані дослідження CNN.

У матеріалі акцентується, що дезінформаційні кампанії кремля в європейських країнах активізувалися на тлі виборів до Європарламенту.

“Інструментами поширення брехні швидко стали штучний інтелект і діпфейки. SentinelOne разом із незалежною дослідницькою групою ЄС DisinfoLab працювали над розкриттям російської мережі впливу, яка діє в Європі з 2022 року під назвою «Двійник»”, – зазначив головний радник з безпеки SentinelOne Морган Райт.

Саме ця російська мережа створює сайти-клони великих ЗМІ, таких як Guardian і Bild, і використовує їх для поширення оманливих повідомлень.

Вілла Зеленського на Кіпрі

Низка кіпрських ресурсів опублікувала скандальну, на перший погляд, новину щодо того, що президент України Володимир Зеленський придбав у Північному Кіпрі готельний комплекс із казино – Vuni Palace. Розміщується комплекс у Кіренії, що розглядається Кіпром як тимчасово окупована територія.

Тобто президент України, під час повномасштабної війни, який роз’їжджає по всьому світу з проханнями про допомогу його країні, придбав готельний комплекс і, ніде не будь, а на проблемній території Кіпру! Новина, на перший погляд, із дешевого розряду “Шок! Сенсація! Розслідування!”. Але вона отримала інформаційний імпульс.

Новина відразу була підхоплена низкою інших ресурсів, м’яко кажучи, сумнівної репутації, як і самі першоджерела. І за класикою почала тиражуватися російськими пропагандистськими смітниками.

Зокрема, першоджерелом новини стали турецький ресурс Odav TV і кіпрський ресурс новин SIGMALIVE, який вже посилався на турецький. Турецький ресурс Oda TV выдноситься до “лівих”, і неодноразово відзначався як відверто проросійський, що розповсюджує кремлівські наративи та критикує турецьку владу за надмірно проукраїнську позицію. Цей ресурс неодноразово потрапляв у скандали у зв’язку з розповсюдженням фейків не лише про Україну та війну, а й цілеспрямованих вкидів щодо представників української влади, зокрема й Володимира Зеленського.

Нікого не збентежило те, що джерелом “сенсаційної” новини став ресурс, який неодноразово відзначався у поширенні фейків. Нікого не збентежило, що цей матеріал був опублікований під акомпанемент повідомлень про участь Кіпру у Саміті світу у Швейцарії. Нікого не збентежило те, що цей фейк вже давно крайньої несвіжості і знатно протух.

Справа в тому, що подібна схема дискредитації Володимира Зеленського вже розроблялася російською пропагандою на початку 2024 року, коли через різного роду сумнівної репутації ресурси поширювалася “сенсаційна” новина про те, що Володимир Зеленський придбав у короля Великобританії Карла III заміський маєток, що коштує 20 млн. фунтів. Цю новину мусолили другосортні майданчики новин приблизно з місяць, а потім, про неї всі забули, як тільки куратори цієї хвилі зрозуміли, що вона не має жодної ефективності і вливати в неї далі гроші безглуздо.

Щодо історії з готельним комплексом у Північному Кіпрі, то очевидно, що це лише перший етап у спробі дискредитувати Володимира Зеленського напередодні такого важливого заходу як Саміт миру у Швейцарії. Раніше неодноразово повідомлялося про те, що росія докладе всіх зусиль, щоб зірвати саміт, будь-якими шляхами і зараз ми можемо спостерігати один із таких елементів цього сценарію.

До речі, найцікавіше те, що коли представники незацікавлених ЗМІ звернулися до представників Vuni Palace за коментарями, то відповідь була досить недвозначною – власник готелю не змінювався, хоча комплекс справді виставлений на торги, але поки що ніким не викуплений.

Джерело

 

Ілюстрація: Реанімаційний Пакет Реформ

Автор