Фейки тижня пропаганди рф

Інформаційний спротив

Група “Інформаційний спротив” продовжує відстежувати поширення пропагандою російської федерації фейкових повідомлень про війну проти України та спростовувати їх. У рамках рубрики “Фейки тижня пропаганди рф” ми публікуємо нову підбірку фейків, які російська пропаганда поширювала у інформаційному полі протягом минулого тижня.

Російські фільми про ТЦК

Російська пропаганда готує серію фейкових відеороликів, які дискредитують українських військовослужбовців.

Про це повідомив начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук у ефірі телемарафону “Єдині новини”.

“До речі, щодо посилення тиску з боку ворога, так само вони поширюють вчергове інформаційну складову. Дізналися ми про підготовку чергової інформаційної диверсії на окупованих територіях. Росіяни зараз вчергове знімають серію фейкових відео, знімають саме на тимчасово окупованих територіях України для того, щоб навколишня декорація максимально відповідала українським реаліям, де вони намагаються показати у негативному вигляді військовослужбовців України. В першу чергу, дійсно, військовослужбовців ТЦК. Тобто готується серія відео, де вони будуть поводитися максимально неадекватно у різноманітних ситуаціях, закладах, в тому числі – вживати спиртні напої, або подібні негарні речі, робити. Чекаємо на нові такі відео”, – сказав Плетенчук.

Втрати НАТО на Яворівському полігоні

Російська пропаганда минулого тижня поширила фейк про те, що окупанти ракетним ударом по Яворівському полігону начебто ліквідували військових ЗСУ і НАТО.

Про це у Телеграм-каналі повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Пропагандисти заявили, що у ніч з 28 на 29 травня армія рф випустила ракету «Кинджал» по Яворівському полігону на Львівщині, внаслідок чого загинуло багато військовослужбовців ЗСУ та іноземних інструкторів.

Насправді ж, у зазначений фейкоробами час російські ракети не залітали на територію Львівщини, ба більше, в ніч з 28 на 29 травня у Львівській області не оголошували повітряну тривогу (виняток – проміжок з 20:17 до 20:31 28 травня, але пуски не фіксувалися).

Окрім того, Львівська ОВА, яка під час повітряних тривог повідомляє про влучання, не фіксувала влучань по об’єктах будь-якої інфраструктури області.

Також не зафіксували ударів російської авіації і в Міжнародному центрі миротворчості та воєнних відомствах країн-партнерів.

Востаннє ракети залітали в повітряний простір Львівської області в ніч на 26 травня, але згодом вони «зникли з радарів».

Хімічна зброя ЗСУ

Російська пропаганда активно поширює чергові заяви міноборони рф зі звинуваченнями Сил оборони України у використанні проти російських військових токсичних речовин.

За даними Центру протидії дезінформації, пропагандистські ресурси ворога поширюють інформацію про нібито намір українських військових найближчим часом застосувати на Харківському напрямку бойові отруйні гази, зокрема заборонений люїзит.

Ворог не вперше вдається до подібних дезінформаційних атак. У такий спосіб він намагається змістити увагу від військових злочинів російських військ на Харківщині та виправдати терор рф щодо цивільного населення України. Україна дотримується умов Конвенції про заборону хімічної зброї. Водночас саме рф визнана порушником цієї Конвенції.

Монополізація похоронного бізнесу в Україні

Ворожі ресурси поширили сюжет від імені BBC про те, буцімто журналісти Bellingcat з’ясували, що «похоронний бізнес в Україні монополізувала компанія, основним акціонером якої є колишній персональний асистент Хантера Байдена».

Насправді цей сюжет є черговим фейком російських пропагандистів, оскільки на офіційних сторінках Bellingcat будь-які матеріали щодо вищевказаної теми відсутні. Крім того, такий репортаж відсутній і на офіційних ресурсах ВВС.

Відповідно, інформація з так званого сюжету також не відповідає дійсності.

Вже не вперше російська пропаганда, намагаючись надати своїм фейкам більшої достовірності, поширює їх від імені авторитетних видань. Усі підроблені відео мають схожі шаблони з використанням графіки міжнародних медіа й титрів без озвучування тексту.

“Нелегітимність” Зеленського

Також російські пропагандисти продовжують мусолити тему про “нелегітимність” Володимира Зеленського. Зокрема, минулого тижня вони активно поширювали наратив, що начебто Зеленський тепер диктатор, адже термін його повноважень офіційно сплив і він скасував вибори. До поширення цього феку долучилася і конгресвумен США Марджорі Тейлор Грін.

Насправді ж, підконтрольні кремлю пропагандисти вкотре видали бажане за дійсне: вони розтиражували допис трампістки Марджорі Тейлор Грін у соцмережі Х (Twitter) і видали це, як нібито “позицію всього Конгресу США”.

Заяви Грін у жодному разі не відображають позицію Конгресу США і Білого Дому – адміністрація президента Байдена і американський політикум не піддавали й не піддають сумніву легітимність президента Зеленського та чинного уряду України.

Крім подібних дописів, Грін відома своєю любов’ю до російської пропаганди: зокрема, вона поширювала фейки, що в Україні “процвітає торгівля дитячими органами” і буцімто працюють “американські біолабораторії”. Допис цієї конгресвумен є відвертим підіграванням російським фейкоробам, просуванням кремлівських наративів і заграванням з найрадикальнішими прихильниками Трампа у США.

Джерело

Автор