Санкції на часі. 29.05.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 29.05.2024.

1. росія планує підвищити податки для багатих компаній, оскільки витрати на війну зростають.

– росія заявила, що планує підвищити податки для бізнесу та багатих, оскільки її війна в Україні чинить тиск на державні фінанси.
– Мінфін рф планує запровадити новий прогресивний податок на прибуток.
– Крім того, з 2025 року ставка податку на прибуток підприємств зросте до 25% з нинішніх 20%.
– Також зросте збір на видобуток залізної руди, калійних і фосфорних добрив.
– У 2025 році підвищення податків залучить до російського бюджету додатково 2,6 трильйона рублів ($29,4 мільярда), причому більше половини цього обсягу буде отримано від підвищення податку на прибуток підприємств.
– Прогресивний податок на доходи фізичних осіб торкнеться близько 2 мільйонів осіб або 3,2% від загальної кількості зайнятих, заявив міністр фінансів рф.
– Ставки коливатимуться від нинішніх 13% для тих, хто заробляє до 2,4 мільйона рублів на рік, до 22% для тих, хто перевищує 50 мільйонів рублів.
– Витрати росії після виборів призвели до глибокого дефіциту бюджету.
– росія має дефіцит бюджету з кінця 2022 року, що є відображенням великих витрат від вторгнення путіна в Україну в лютому того ж року.

2. росія почала продавати метали до Китаю за криптовалюту.

– російські сировинні компанії почали використовувати криптовалюту у торгівлі з Китаєм.
– Як мінімум два великі виробники металів, що не перебувають під санкціями, перейшли в платежах на стейблкоіни, прив’язані до долара США (USDT).
– Більшість розрахунків здійснюється через Гонконг. Скористатися криптовалютою у зовнішньоторговельних угодах російських постачальників змусило те, що банківські транзакції йдуть вкрай повільно, а в деяких випадках можна зіткнутися з заморожуванням рахунку в закордонному банку.
– У Банку росії дозволили компаніям вдаватися до криптовалют, але лише у транскордонних переказах, а також рекомендували не афішувати такі угоди.

3. російське відділення Райффайзенбанку відмовиться від вкладів росіян.

– Райффайзенбанк оголосив про нові обмеження для клієнтів після того, як Європейський Центробанк вимагав від австрійської Raiffeisen Bank International (RBI) різко скоротити бізнес у рф.
– З 1 червня банк припиняє відкриття нових накопичувальних рахунків.
– З 3 червня в рф у Райффайзенбанку більше не можна буде відкривати нові депозити.
– Пролонгація старих вкладів також стане недоступною.

4. Банки Казахстану почали блокувати платежі з росії до Китаю.

– Декілька казахстанських банків припинили переказувати гроші з рф у КНР.
– Причиною банкіри називають те, що найбільший у Китаї Bank of China регулярно «розгортає» казахстанські платежі за санкційні коди продукції.
– Казахстан став великим хабом із ввезення товарів до рф після того, як західні компанії залишили російський ринок, а банківські санкції обмежили можливості проводити платежі в головних світових валютах.
– Однак у квітні минулого року казахстанська влада посилила контроль за пересуванням товарів через кордон ЄАЕС, а в жовтні запровадила заборону на експорт до росії 106 видів підсанкційної продукції.

5. Власник AliExpress припинив приймати рублі та відправляти замовлення до росії.

– Китайська компанія Alibaba, що володіє маркетплейсом AliExpress, ускладнила умови для російського бізнесу: перестала приймати рублі і не дозволяє оформити постачання в росію.
– Тепер російським покупцям доведеться задіяти схеми з казахстанськими, киргизькими та вірменськими картами.
– При цьому для фізичної доставки товарів до росії доведеться вдатися до «якихось транзитних схем», що призведе до подорожчання та втрати «економічного сенсу» у придбанні продукції на маркетплейсі.
– Посилення політики Alibaba пов’язане, перш за все, з загрозою вторинних санкцій, через які виникли й інші проблеми з російськими платежами в Китаї.

6. США розглядають додаткові санкції, оскільки росія змінює позиції війни.

– Сполучені Штати та їхні партнери готові застосувати санкції та експортний контроль, щоб запобігти розширенню торгівлі рф з Китаєм, та як наслідок доступу росії до критичних компонентів, що росія може використовувати у війні проти України, заявив у вівторок офіційний представник Білого дому.
– Заступник радника Білого дому з питань національної безпеки з питань міжнародної економіки Дейліп Сінгх заявив, що країни можуть також вжити додаткових заходів, щоб збільшити витрати росії на використання тіньового флоту, щоб уникнути обмеження цін на нафту країн Великої сімки.
– Також можуть бути розширені формулювання чинних санкцій щодо фінансового сприяння, враховуючи кроки Москви, спрямовані на переведення своєї економіки на воєнний стан.
– Водночас Сінгх наголосив, що відсоток російської зброї, в якій є компоненти американського виробництва, або виробництва союзників США, залишається неприпустимо великим.
– Також західним країнам необхідно активізувати зусилля, щоб запобігти обходу Москвою санкцій.

7. Останні успіхи росії змушують Білий дім переглянути деякі “червоні лінії”.

– Президент Байден розглядає можливість ухвалення двох нових жорстких контрзаходів: покарання Китаю за постачання ключових технологій Москві та зняття обмежень на використання Україною американської зброї малої дальності для атак на території росії.
– Ці кроки стали б значною ескалацією ретельно вивіреної політики Байдена, спрямованої на підтримку України при прагненні уникнути прямої конфронтації з президентом путіним або його ключовим союзником Сі Цзіньпіном.
– Зазначається, що значну роль у цьому зіграв візит держсекретаря Ентоні Блінкена до Києва. Те, що він почув, стурбувало його настільки, що він закликав колег з адміністрації переглянути заборону на обстріл України американською артилерією і ракетами малої дальності території росії.
– Що стосується введення нових санкцій проти Китаю, то це питання є особливо делікатним, оскільки воно припадає на момент, коли обидві країни намагаються стабілізувати свої відносини.
– Проте американські чиновники занепокоєні тим, що Пекін, формально дотримуючись своєї обіцянки не постачати зброю Москві, став найбільшим пособником російського оборонного сектору та його повномасштабної війни.
– Після того, як Китай оголосив про “співпрацю з рф без обмежень” і публічно закликав до припинення вогню, путін благав надати росії зброю.
– Вона була готова до постачання, але Байден зателефонував Сі та попередив його, що Сполучені Штати вживуть заходів у відповідь.
– Це, як повідомили джерела видання The Washington Post в урядових колах США, викликало гнівну відповідь Сі, який запитав, чи погрожує йому Байден.
– Після цього Сі утримується від прямих поставок зброї.
– Але американські чиновники заявили, що китайський лідер доручив Лю Хе, колишньому віцепрем’єру й одній із найдовіреніших осіб Сі на переговорах із Заходом, проконтролювати “тиху допомогу” росії у військових діях.

8. Німеччина хоче, щоб ЄС припинив імпорт останніх 20% енергоресурсів з росії.

– Німеччина та Чехія просять блок створити робочу групу високого рівня для визначення шляхів поступового припинення поставок російського газу, що залишилися, включно зі зрідженим природним газом, а також нафти та ядерних матеріалів, які все ще надходять до Європи.
«Заради нашого енергетичного суверенітету та безпеки ми повинні продовжувати систематично скорочувати імпорт газу, нафти, а також радіоактивних матеріалів з росії», — йдеться в листі міністра економіки Німеччини Роберта Хабека та міністра торгівлі Чехії Йозефа Сікели до відділу енергетики Бельгії .
– Хоча після початку війни ЄС вдалося на 80% скоротити імпорт енергії з того, що колись був його найбільшим постачальником, багато країн блоку залишаються залежними від російського газу, а також радіоактивного матеріалу для палива атомних електростанцій.
– Через припинення поставок газу через війну імпорт СПГ з Москви зріс приблизно до 18 мільярдів кубометрів у 2023 році з менш ніж 14 мільярдів кубометрів до початку війни.

9. Найбільша нафтопереробна компанія Індії погодилася купувати в росії нафту за рублі.

– Оператор найбільшого у світі нафтопереробного комплексу – індійська компанія Reliance Industries – уклала річну угоду з російською «Роснафтою» про закупівлю принаймні 3 мільйонів барелів нафти на місяць.
– Угода з Роснафтою передбачає знижки на російську нафту для Reliance. Згідно з умовами угоди, яка набула чинності на початку індійського фінансового року з 1 квітня, Reliance купуватиме дві партії загальним обсягом близько одного мільйона барелів нафти Urals зі знижкою $3 за барель.
– Угода також дозволяє замовнику додатково купувати ще 4 партії нафти щомісяця.
– Reliance погодилася здійснити оплату за нафту в російських рублях через індійський HDFC Bank і російський Газпромбанк, який уникнув санкцій Заходу.

10. Австралійська Santos уклала довгостроковий контракт на постачання ЗПГ японської Hokkaido Gas.

– Компанія Santos та Hokkaido Gas уклали довгострокову угоду на постачання зрідженого природного газу.
– Обсяг поставок становитиме 400 тис тонн ЗПГ на рік.
– Контракт укладено на 10 років. Постачання здійснюватимуться з портфеля Santos за умовами відвантаження з судна, починаючи з 2027 року.
– Сторони також планують співпрацювати у скороченні викидів вуглекислого газу.
– Згідно з заявою Hokkaido Gas, за контрактом ними буде поставлено близько 3,5 млн. тонн ЗПГ на термінал Ishikari LNG, який розпочав роботу в 2012 році та обладнаний резервуарами об’ємом 180 тис. і 20 тисяч куб.
– Довгострокова угода на 10 років забезпечує стабільність поставок ЗПГ, що дозволяє обом компаніям планувати свою діяльність на тривалу перспективу та зменшити необхідність закупівлі Японією російського ЗПГ.

11. У Вірменії призупинили мовлення російського пропагандистського Першого каналу.

– У Вірменії тимчасово призупинено трансляцію російського Першого каналу через заборгованість.
– Російська сторона – 1st Channel, World Network – не виконала свої договірні зобов’язання перед «Вірменською телерадіомовною мережею» і накопила заборгованість за два з половиною місяці.
– На початку травня прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян пригрозив відключити російські телеканали, якщо росія проігнорує вимоги влади республіки.
– У березні у Вірменії було заборонено трансляцію авторських передач «Вечір з Володимиром Соловйовим» та «Недільний вечір з Володимиром Соловйовим» у мультиплексі телеканалу «РТР-Планета», а в грудні зупиняли мовлення радіо “Sputnik Вірменія”.

Автор