Санкції на часі. 23.05.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 23.05.2024.

1. У російському уряді заявили про «неможливість» захистити від дронів російські НПЗ.

– Російська влада не може повністю захистити підприємства паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) від атак українських безпілотників, заявив віце-прем’єр рф.
– За останній рік найбільші енергетичні компанії росії витратили щонайменше 1 млрд руб. на закупівлю засобів протидії безпілотникам.
– Проте антидронові рушниці, стаціонарні системи радіоелектронного виявлення та придушення безпілотників, а також натягнуті сітки, які мають затримувати літаючі об’єкти, не допомогли убезпечити НПЗ.

2. Банки Монголії почали блокувати розрахунки з росією слідом за Китаєм і Туреччиною.

– Слідом за Туреччиною, ОАЕ та Китаєм проблеми з платежами у російських компаній виникли у Монголії.
– Монгольські банки побоюються ризику вторинних санкцій США, тобто заходів щодо порушення чинного санкційного режиму. У грудні американський Мінфін отримав додаткові повноваження, які дозволяють йому відрізати від фінансової системи США будь-який банк світу, що сприяє російському ВПК.

3. Норвегія забороняє в’їзд російським туристам з 29 травня.

– Влада Норвегії ввела додаткові обмеження на в’їзд громадян росії з 29 травня, повідомляється на сайті уряду країни.
– Так росіянам, які приїжджають до Норвегії, в туристичних або цілях «не першої важливості», буде відмовлено у в’їзді. У ряді випадків робитимуться винятки.
– Наприклад, для відвідування близьких родичів, а також для громадян, які їдуть до Норвегії для роботи чи навчання.

4. Стенфордська міжнародна робоча група з санкцій проти росії вважає за необхідне позбавити рф доступу до сучасних технологій за допомогою тотального контролю над експортом у країну, який діяв щодо СРСР під час холодної війни.

– Понад два роки після початку війни в Україні росія, незважаючи на міжнародні санкції, так і не втратила доступу до мікроелектроніки, верстатів з числовим програмним управлінням (ЧПУ), програмного забезпечення та компонентів, які використовують в оборонному секторі.
– Понад те, слабке дотримання санкцій дозволило росії наростити військове виробництво.
– У зв’язку з цим Стенфордська міжнародна робоча група пропонує посилити технологічні заборони росії. «Ми пропонуємо відтворити Координаційний комітет з експортного контролю (КоКом), створений західним блоком у перші п’ять років після закінчення Другої світової війни, під час холодної війни для запровадження технологічного ембарго щодо країн Ради економічної взаємодопомоги (РЕВ)», — йдеться у документі .

5. В ЄС у четвер починає діяти рішення, яке зобов’язує європейські депозитарії переводити 90% надзвичайних доходів, які нині отримують від заморожених на їх рахунках російських суверенних активів, до бюджету Євросоюзу, який потім витратить ці кошти на військову допомогу Україні.

– Рада ЄС минулого вівторка остаточно затвердила рішення, яке давно обговорювалося, що спочатку передбачало спрямування доходів від активів рф на відновлення України, проте наприкінці березня глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель спільно з Єврокомісією запропонував спрямовувати кошти (а це близько 3 мільярдів євро на рік) на військову допомогу Києву та розвиток української оборонної галузі.
– Рішення щодо російських активів було додано до пакету економічних санкцій ЄС проти рф.

6. Євросоюз готується посилити санкції проти Білорусі та закрити лазівку, яка дозволяла москві імпортувати розкішні автомобілі та інші західні товари, заборонені санкціями.

– Нові обмеження, які обговорюються в ЄС, спрямовані на те, щоб «мінімізувати ризик обходу санкцій», йдеться у проекті документа.
– Нові санкції заборонять експорт до білорусі та через неї технологій та товарів, які можуть мати військове призначення, а також зрідженого природного газу.
– ЄС також припинить імпорт алмазів із білорусі, що буде дзеркальним відображенням нещодавньої заборони на каміння російського походження.
– Якщо нові санкції будуть прийняті 27 членами блоку, одним із основних потоків, який буде зупинено, стануть автомобілі класу люкс.
– Щомісячний потік автомобілів та запчастин до них із країн ЄС до білорусі зріс із $50 млн у січні 2022 року до $268 млн у січні 2024 року. Найбільше зростання експорту зафіксоване у категоріях найдорожчих автомобілів — тих, які потрапили під санкції ЄС щодо росії.
– Митники ЄС вважають, що білоруські компанії стали ключовою частиною російських контрабандних мереж, які постачають до москви нові західні автомобілі.

7. Франція підтримує план США використати доходи від заморожених активів рф на користь України.

– Уряд Франції підтримав пропозицію США щодо використання доходів від заморожених російських активів на користь України, що підвищило перспективу укладення угоди на цьому тижні на зустрічі міністрів фінансів країн “Великої сімки”.
– США наполягають на тому, щоб група провідних країн з розвиненою економікою використовувала майбутні доходи, отримані від близько 280 мільярдів доларів коштів російського Центробанку, більшість з яких заморожені в Європі. Цей план може розблокувати пакет допомоги для України на суму до 50 мільярдів доларів.
“Ми відкриті до ідеї мобілізації доходів від цих активів якнайкраще і якнайшвидше в рамках міжнародного права”, – заявив міністр фінансів Бруно Ле Мер на брифінгу для журналістів перед зустріччю G-7 в Італії.
– Раніше європейські уряди обережно підходили до використання активів, посилаючись на юридичні ризики та фінансову стабільність. Ле Мер заявив, що раніше попереджав владу США, що повна конфіскація активів суперечитиме міжнародному праву та правилам світової фінансової системи.
– Оскільки Німеччина також налаштована на план США, зростають шанси, що він може бути повністю схвалений на зустрічі лідерів G-7 13-15 червня.

8. Серед країн ЄС залишаються розбіжності щодо заходів, спрямованих на так званий “тіньовий флот” рф, який складається з напівлегальних нафтових танкерів.

– Напередодні посли країн-членів ЄС обговорили проєкт нового пакета санкцій проти рф, які також включають заборону на реекспорт російського скрапленого природного газу – вперше ЄС офіційно націлився на російські газові продукти – що, за словами одного з учасників зустрічі, було названо “кроком вперед”.
– Найбільша проблема стосується посилення санкцій проти танкерів, які росія використовує для транспортування сирої нафти з неперевіреною страховкою і туманними структурами власності.
– Такі країни, як Греція, Кіпр і Мальта, виступили проти таких заходів, стверджуючи, що вони лише призведуть до того, що судноплавні оператори вдадуться до ще більш непрозорих кроків, щоб приховати свій флот, і, зрештою, збільшать ризик великої морської катастрофи, а отже, потенційно завдадуть шкоди всій судноплавній галузі.

9. Європейські лідери з купівлі російського газу.

– Італія стала лідером серед країн Євросоюзу з закупівлі російського газу, збільшивши обсяги покупок у березні більш ніж у 2,5 рази до €238,5 млн.
– Це найвищий показник із початку 2023 року.
– За Італією слідують Іспанія з €196 млн і Угорщина з €174 млн.
– Крім того, попит на газ значно зріс у Бельгії на 35 відсотків та Греції на 8 відсотків.
– Загалом постачання російського газу до ЄС збільшилося майже на 2,5 відсотка до €1,14 млрд у березні, з яких 602 млн припало на трубопровідний газ та 540 млн на скраплений природний газ.
– росія посідає друге місце серед провідних постачальників сировини до Іспанії, поступаючись першим місцем Алжиру.

 

Колаж на заставці: Фокус

Автор