Санкції на часі. 22.05.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 22.05.2024.

1. Великий російський бізнес констатував провал спроб створити в росії власне програмне забезпечення (ПЗ) для промисловості.

– У росії, як і раніше, відсутні власні розробки корпоративного ПЗ, у тому числі систем управління ресурсами підприємства (ERP).
– Промислові підприємства продовжують використовувати продукцію німецької SAP, яка після початку війни оголосила про вихід із росії.
– У російському автопромі ситуація ще сумніша. Лише 38% ПЗ на заводах сьогодні російське.
– Бізнес не може відмовлятися від західного софту, якщо це «погіршує користувальницький досвід».
– Повноцінний аналог ПЗ від SAP може з’явитися в росії не раніше ніж через п’ять років, і на це знадобляться «мільярди доларів».

2. Росіяни, які поїхали до Туреччини після початку війни в Україні, масово перебираються в інші країни на тлі проблем із отриманням посвідки на проживання та банками.

– За останній рік Туреччину залишили десятки тисяч громадян рф.
– До травня число росіян із турецьким ВНЖ скоротилося до 96 тис. осіб. Наприкінці 2022 року їх було 154 тис.
– Росіянам довелося виїхати з Туреччини через труднощі з отриманням посвідки на проживання, які виникли на початку 2023 року. Тоді влада посилила перевірку заявок, оскільки викликаний війною потік мігрантів спровокував різкий зліт цін на нерухомість, і власники почали виселяти орендарів з-поміж турецьких громадян, щоб здати житло дорожче.
– Іншою причиною втечі громадян рф із Туреччини стали проблеми з проведенням банківських операцій. З початку 2024 року практично перестав відкривати рахунки росіянам DenizBank – один із найбільших банків країни. З десяти заявок схвалення отримує лише одна, рахунок неможливо відкрити навіть із наявністю ВНЖ та прописки в Туреччині.

3. Близько 90% електроніки, яку імпортує росія, надходить із Китаю – Блінкен.

– Китай надає величезну підтримку оборонно-промисловій базі рф, зокрема 70% потреб у машинному обладнанні і 90% мікроелектроніки вона імпортує з Китаю. Про це заявив у вівторок під час слухань у Сенаті американського Конгресу державний секретар США Ентоні Блінкен.
«Ми не бачили, щоби Китай передавав реальні озброєння росії для їх застосування в Україні. Північна Корея робить це, Іран робить це, Китай – ні. Але ми бачимо, що Китай надає величезну підтримку оборонно-промисловій базі рф», – зауважив державний секретар США.
– За його словами, 70% усіх верстатів і 90% мікроелектроніки росія імпортує з Китаю.
– Блінкен підкреслив, що багато з цього йде на розбудову оборонно-промислової бази, і в результаті, росія виробляє танки, артилерійські боєприпаси рекордними темпами.
– Для того, щоби протидіяти цьому, Сполучені Штати роблять відповідні кроки. Насамперед проводиться робота щодо виявлення цих поставок і попередження китайської сторони.
– За словам держсекретаря США, він говорив про це в тому числі напряму Сі Цзіньпіну під час недавнього візиту до Китаю. Крім того, США обговорюють ці питання з європейськими країнами, на торгівлю з якими орієнтується Пекін.

4. Китай постачає росії летальну зброю, — західні розвідки отримали докази.

– Американська та британська військова розвідка мають докази, що смертоносна зброя з Китаю вже відправлена або буде відправлена в росію найближчим часом.
– Міністр оборони Британії Грант Шаппс заявив, що цей факт «‎викликає занепокоєння» у Заходу‎, оскільки на початку війни Китай стояв на позиції «‎миротворця»‎.

5. США вважають, що росія запустила космічну зброю на шляху американського супутника.

– рф розгорнула нову протикосмічну зброю на тій же орбіті, що й урядовий супутник США.
– Космічне командування США (Usspacecom) допускає, що запущений росією минулого тижня супутник є зброєю, здатною атакувати інші супутники на низькій навколоземній орбіті.
«Ми спостерігали номінальну активність і оцінюємо, що це, ймовірно, контркосмічна зброя, імовірно, здатна атакувати інші супутники на низькій навколоземній орбіті», – сказав представник Usspacecom.

6. Фінляндія та Великобританія обговорюють можливості обмежити рух танкерів російського тіньового флоту.

– Ці судна не тільки перевозять нафту в обхід західних вимог про дотримання цінової стелі, а й становлять екологічну загрозу, оскільки більшість складових флоту танкерів вже старі і все гірше дотримуються заходів безпеки.
– Представники Лондона та Гельсінкі розглядають плани щодо залучення третіх країн до блокування пересувань російських танкерів у Балтійському морі та протоці Ла-Манш.
– Через Вірусську протоку (частину Фінської затоки) між Фінляндією та Естонією проходить близько 100 танкерів з російською нафтою на місяць.
– За даними Kpler і консорціуму страховиків P&I International Group, на танкери у віці від 15 до 20 років (і без західних страховок) припало майже 58% російського нафтового експорту Балтійським морем (58 млн барелів).
– Ще більш старі судна вивезли 14,8 млн. барелів. У спробі обійти стелю цін і західні санкції росія навчилася швидко перереєстровувати компанії, які володіють танкерами, та самі судна.
– У цій ситуації все менше зрозуміло, наскільки танкери та їх власники дотримуються заходів безпеки.

7. Канада оголосила санкції проти причетних до торгівлі зброєю між росією та КНДР.

– Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі оголосила про санкції проти двох фізичних і шести юридичних осіб через причетність до торгівлі зброєю між росією та Північною Кореєю.
– Санкції стосуються осіб, які сприяли незаконному транспортуванню зброї, зокрема балістичних ракет, із Північної Кореї до росії.
– Двоє фізичних осіб є керівниками російських підприємств військово-промислового комплексу, а підсанкційні юрособи – це російські судноплавні компанії, які брали участь у транспортуванні зброї з Північної Кореї до росії.

8. США пригрозили відключити німецькі банки від долара за порушення санкцій проти росії.

– Мінфін США попередив банки Німеччини про можливе введення вторинних санкцій, аж до закриття доступу до американської фінансової системи за порушення обмежувальних заходів проти росії.
– Таку заяву озвучила голова відомства Джаннет Єллен на зустрічі з німецькими банкірами у Франкфурті-на-Майні.
– Топ-менеджери кредитних організацій ФРН повинні “вжити підвищених заходів” і “посилити увагу до спроб обходу санкцій з боку росії”, заявила Йеллен.
– Вона нагадала банкірам про нові повноваження американського Мінфіну, який з грудня минулого року може запроваджувати вторинні санкції проти банків, які сприяють операціям, пов’язаним із російським ВПК.

9. Країни ЄС хочуть оцінити потенційні санкції щодо російського ЗПГ.

– Країнам ЄС знадобляться тижні, щоб виробити наступний набір санкцій проти росії за її війну в Україні, кажуть дипломати ЄС, хоча вони загалом підтримують заходи, включаючи обмеження російського експорту ЗПГ, які запроваджуються вперше.
– Країни, включаючи Бельгію, Німеччину та Францію, звернулися до Європейської комісії з проханням оцінити, чи вдарить заборона на перевалку ЗПГ у європейських портах сильніше по російській економіці, ніж по економіці ЄС.
– Дипломати кажуть, що намагаються узгодити 14-й пакет до того, як Будапешт перейме головування в ЄС у липні.
– Варто зазначити, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан раніше намагався заблокувати допомогу Україні та обмеження щодо Москви.
– Оскільки війна затягується, у ЄС закінчуються способи скоротити російські доходи. Обхід санкцій перебуває в центрі уваги з минулого року.
– Наразі дипломати ЄС обговорюють, чи слід притягувати компанії з країн блоку до відповідальності за своїх дистриб’юторів у третіх країнах, хоча вони стурбовані зайвою бюрократичною тяганиною, яка завдасть шкоди компаніям після попередніх заходів, згідно з якими контракти повинні включати заборону на реекспорт до росії.
– Також країни ЄС обговорюють окремий пакет для узгодження санкцій проти білорусі з наступними російськими обмеженнями та закриття “великої лазівки”, яка дозволяла багатьом товарам з ЄС потрапляти до рф через білорусь.

10. Євросоюз виключив російський газ та ЗПГ із спільних закупівель.

– Рада Євросоюзу схвалила газову директиву, згідно з якою росія та білорусь фактично не будуть допущені до участі у механізмі спільних закупівель газу країнами блоку.
– На механізм, введений у відповідь на розв’язану Москвою в 2022 р. газову війну, припадає 15% газу, що закачується в сховища.
– Обмеження стосуються як трубопровідного газу, так і зрідженого. Рада ЄС у вівторок прийняла документи, які встановлюють загальні правила внутрішнього ринку для природного газу, ЗПГ та водню, а також реформують газове законодавство ЄС.
– Тепер держави блоку отримали інструмент, який дозволяє обмежити резервування потужностей для російського та білоруського газу там, «де це зачіпає їхні найважливіші безпекові інтереси», повідомила Рада ЄС.
– ЄС уже поставив за мету повністю відмовитися від російського газу до 2027 р.
– Але поки що поставки «Газпрому» тривають двома трубопроводами з п’яти, а закупівлі російського ЗПГ за період війни в Україні навіть зросли.

11. Постачання російського газу до Австрії під загрозою через судову справу «Газпрому».

– Залежність Австрії від російського газу піддається випробуванням. Компанія OMV AG попередила трейдерів, що європейські суди можуть призупинити її платежі на адресу ПАТ “Газпром”.
– Нездатність вчасно заплатити контрольованому Кремлем газовому гіганту, швидше за все, призведе до перебоїв у постачанні, заявила OMV у терміновому повідомленні для ринку.
– За останні сім місяців «Газпром» забезпечив понад 80% австрійського імпорту за довгостроковим контрактом, розрахованим до 2040 року.
– Попередження випливає із «рішення іноземного суду, отриманого великою європейською енергетичною компанією», йдеться у заяві OMV.
– Якщо австрійські суди виконають це рішення, це може спричинити зрив платежів OMV.
“Цілком ймовірно, що “Газпром експорт” припинить постачання газу”, – йдеться в повідомленні.
– Перебої з постачанням із росії можуть призвести до «короткострокового» зростання цін, йдеться у заяві австрійського регулятора E-Control.
– Проте адекватні альтернативи та високий рівень запасів дозволять Австрії мати достатню пропозицію до 2026 року.

12. Запропонований Грузією закон про «іноземних агентів» є антидемократичним і може бути використаний, щоб змусити замовкнути критичні голоси, попередив у вівторок головний конституційний орган Ради Європи.

– У терміновому висновку, опублікованому у вівторок, Венеційська комісія, також відома як Європейська комісія за демократію через право, закликала владу країни не ухвалювати законопроєкт у його нинішньому вигляді.
– Правила в тому вигляді, в якому вони є, негативно вплинуть на «відкриті, поінформовані публічні дебати, плюралізм і демократію», встановила група чотирьох міжнародних юристів.
– Згідно зі звітом Венеційської комісії, законодавча база є «широкою та розпливчастою», а вимоги до фінансової звітності непрактичні та відкриті для зловживання з метою «нав’язування тривалих, неприємних і дорогих аудитів».
– Зазначається, що пропозиції «багато схожі» із законами, ухваленими росією, Угорщиною та Киргизстаном, усі з яких звинувачуються в закритті груп громадянського суспільства.

13. У ЄС запропонували скасувати безвізовий режим із Грузією, який діє з 2017 року, через ухвалення закону про іноземних агентів.

– Це пропонують Естонія, Нідерланди, Чехія та Швеція. Ініціатива також передбачає точкові санкції проти Тбілісі та заморожування коштів із фондів ЄС.

14. Малий та середній бізнес Південної Кореї у 2023 році збільшив постачання до росії на 13,4%, до 31 млрд доларів.

– Росія стала шостим найбільше затребуваним експортним напрямком після Китаю, США, В’єтнаму, Японії та Індії, випливає із спільного звіту статистичної та митної служб.
– Число південнокорейських малих та середніх компаній, що експортують продукцію до росії, зросло до 4570, перевищивши показник 2019 року.

Автор