Санкції на часі. 21.05.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 21.05.2024.

1. Акції «Газпрому» впали після відмови платити дивіденди.

– Акції «Газпрому» обвалилися на Московській біржі у понеділок увечері після того, як стало відомо, що компанія не виплачуватиме дивіденди за підсумками роботи у 2023 році.
– Котирування “Газпрому” просіли майже на 6% і падали до позначки 145,03 рубля – найнижчої з жовтня 2023 року.
– Капіталізація «Газпрому» трохи більше, ніж за годину, скоротилася на 144 млрд рублів або майже $1,6 млрд.
– Платити дивіденди “Газпрому” де-факто нічим: минулий рік вперше за 25 років компанія завершила з чистим збитком, а його розмір – 629 млрд рублів – став рекордним за три десятиліття її історії.
– Не маючи можливості продавати газ, «Газпром» був змушений заморожувати свердловини і за два роки втратив чверть видобутку, обсяг якого торік став мінімальним у його історії.
– Дивідендів у «Газпрому» не буде багато років, компанії не вистачає операційного грошового потоку, щоб покривати витрати на інвестиції, а боргове навантаження стрімко зростає.

2. Чотири багаті російські регіони зіткнулися з обвальним падінням доходів бюджету.

– Майже половина російських регіонів у першому кварталі 2024 року зіткнулася з падінням доходів місцевих бюджетів, а в чотирьох суб’єктах вона набула обвального характеру.
– У ключовому регіоні видобутку газу в росії (Тюменська область) доходи місцевої скарбниці обвалилися на 34,4% після того, як “Газпром” був змушений скоротити видобуток на чверть і отримав перший за чверть століття річний збиток. Тюменський обласний бюджет недоотримав податки на прибуток та майно бізнесу.
– Ще один газовий регіон — Ямало-Ненецький автономний округ, де є одне з найбільших у світі Уренгойське газове родовище, зафіксував падіння доходів на 30,3%. Проблемою, як і у Тюменській області, став недобір податку на прибуток.
– На 33,9% скоротилися надходження до бюджету Республіки Саха (Якутія): просіли збори ПДФО, а також податку на видобуток корисних копалин (ПДПД) за природними алмазами. Держкорпорація «Алроса», яка на третину належить уряду республіки, за підсумками минулого року зробила звіт про падіння прибутку на 15%, виручки — на 9%, а також визнала проблеми з продажами. На тлі санкцій запаси нерозпроданих алмазів у «Алроси» зросли в 1,6 раза, і щоб підтримати компанію, коштовне каміння у неї вперше з 2009 року почне купувати держава.
– На 27,2% впали прибутки бюджету Мурманської області. Як і в газових суб’єктах проблеми виникли зі зборами податку на прибуток.

3. Російські окупанти кваліфікували як “безгосподарне майно” тисячі квартир і будинків на захоплених рф територіях України.

– Відтак, ворог буде вилучати це майно на користь держави. За три роки колаборанти на окупованих територіях знайшли 13,3 тисячі “безгосподарних” об’єктів нерухомості.
– При цьому половину цієї кількості знайшли за неповний 2024 рік. Для порівняння, в перший рік повномасштабної війни проросійські чиновники знаходили в середньому по 235 “покинутих” будинків щомісяця, а зараз — по півтори тисячі.
– Здебільшого “безгосподарними” визнають квартири та будинки, власники яких втекли від війни в росію, Україну та інші країни.
– Незважаючи на те, що окупаційна влада обіцяє вилучати житло тільки тих, хто виїхав з 2014 року і не збирається повертатися додому, 77,5% “безгосподарської” нерухомості перебуває на нещодавно окупованих територіях.
– Лідери за кількістю “покинутого” житла — Маріуполь, Мелітополь і Сватове, захоплені російськими військами навесні 2022 року.

4. У березні 2024 року постачання російських алмазів до Індії збільшилося в 2,3 рази порівняно з аналогічним місяцем 2023-го, випливає з аналізу даних індійського Міністерства промисловості та торгівлі.

– Усього за березень росія поставила до Індії 728 тис. карат цього дорогоцінного каміння.
– У березні Індія також збільшила закупівлі алмазів із Канади, — з 210 карат у березні 2023-го до 354 тис. карат у березні поточного року.
– Виріс імпорт алмазів із Китаю у 2,6 раза до 122 тис. карат. Проте переорієнтація закупівель не змогла компенсувати скорочення постачання алмазів із Бельгії.
– Експорт бельгійського дорогоцінного каміння в Індію впав на 2 млн карат до 2,1 млн.
– Постачання з ОАЕ знизилися до 7,3 млн карат, зі США – в 3,7 раза до 155 тис. карат, з Ізраїлю – в 1, 8 разів до 110 тис. карат.
– Сумарний обсяг індійського імпорту алмазів впав до 12,15 млн. У 2023 Індія імпортувала 14,7 млн ​​карат.

5. Імпорт російської нафти в Індію в квітні зріс до максимуму за дев’ять місяців.

– Імпорт російської нафти в Індію зріс у квітні до дев’ятимісячного максимуму після того, як поновилися поставки несанкційними танкерами найбільшої російської судноплавної компанії «Совкомфлот».
– Нафтопереробники в Індії ненадовго припинили імпорт російської нафти в танкерах, що належать “Совкомфлоту”, після того, як у лютому Вашингтон визнав кораблі компанії разом із 14 танкерами такими, що порушують санкції Заходу.
– У квітні, першому місяці 2024/25 фінансового року, індійські нафтопереробники отримали майже 1,8 мільйона барелів на день російської нафти, що приблизно на 8,2% більше, ніж у попередньому місяці, збільшивши частку російської нафти в індійських закупках приблизно до 38% з 32% у попередньому місяці.

6. Як санкції зруйнували застарілі гелікоптери Ірану.

– Поки незрозуміло, чому гелікоптер Bell 212 американського виробництва врізався в гірський схил, але швидше за все причиною стали технічні проблеми.
– Більшість повітряного флоту Ірану гостро потребує запасних частин, які Тегеран не може купити через санкції США та інших західних країн.
– Флот цивільних лайнерів Ірану включає кілька літаків Airbus A300, виробництво яких припинилося більше десяти років тому. Середній вік пасажирських літаків, що діють, становить майже 28 років — більш ніж у два рази, ніж у середньому по світу, згідно з даними авіаційної компанії Cirium. Національний перевізник Iran Air досі літає одним A300, якому вже майже 40 років.
– Більшість іранських ВПС ще старше, ніж цивільний флот, і складається з американських літаків, що експлуатувалися, багато з яких були куплені в 1970-х роках, а також літаків радянського виробництва і кількох придатних до польотів французьких Mirage F1.
– Запасні частини для технічних систем на борту вертольота Bell, безумовно, підлягали б експортному контролю США, Великобританії та Європи.
– Американська компанія Bell Textron заявила: «Bell не веде жодних справ в Ірані і не підтримує їхній вертолітний парк».

7. Сполучені Штати Америки розробили план, як гарантувати фінансування України до можливого повернення до влади експрезидента США Дональда Трампа.

– Ідея полягає у наданні Україні позики, повернення якої буде гарантовано майбутніми прибутками від арештованих російських активів.
– Цей варіант дозволить Україні вже влітку 2024 року відкрити кредитну лінію на майже $50 млрд. а узгодження плану має відбутися вже на червневому саміті G7.
– Інші члени G7 з ентузіазмом ставляться до цієї ініціативи. Як зазначає Bloomberg, Канада та Велика Британія одразу схвалили план, а Франція, Німеччина, Італія та Японія спершу сумнівалися, побоюючись, що це може створити прецедент і завдати шкоди фінансовим ринкам.
– Однак згодом вони змінили думку після дипломатичного тиску з боку Вашингтона.

8. Німеччина погоджується з планом США використовувати заморожені російські активи для фінансування України.

– Німеччина готова підтримати план США щодо залучення майбутніх доходів від заморожених російських активів для надання допомоги Україні на суму $50 млрд.
– Згода Німеччини може стати вирішальним кроком, який наблизить Вашингтон та його союзників до отримання нового великого пакету допомоги Києву та забезпечить підтримку США незалежно від результатів президентських виборів у листопаді.
– Офіційні особи США та ЄС кажуть, що пропозиція США набирає обертів і, як очікується, домінуватиме в переговорах між міністрами фінансів і керівниками центральних банків країн “Великої сімки”, які стартують 23 травня в Італії.

9. ЄС схвалив план використання прибутку від заморожених російських активів.

– Країни Євросоюзу схвалили план використання прибутку, отриманого від заморожених російських суверенних активів для підтримки відновлення та оборони України.
– Цей крок дозволить Україні отримати до 3 мільярдів євро (3,3 мільярда доларів) цього року, 90% із яких підуть на військові потреби України, написав міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський у соцмережі X.
– Згідно з планами ЄС, Україні передадуть чистий прибуток, отриманий з 15 лютого.
– Згідно з фінансовими результатами Euroclear за перший квартал, близько 159 мільярдів євро заморожених російських активів принесли чистий прибуток у розмірі 557 мільйонів євро.
– Прибуток, отриманий до 15 лютого, буде збережено Euroclear для управління будь-якими ризиками, наприклад, ризиками, пов’язаними з судовими позовами в росії.
– Очікується, що активи будуть приносити близько 5 мільярдів євро на рік, а Україна отримуватиме допомогу двічі на рік.

10. Міністр фінансів США Джанет Єллен закликала керівників європейських банків активізувати свої зусилля для виконання кроків щодо припинення ухилення росії від санкцій.

– На початку зустрічі з банкірами Єллен сказала, що вторинні санкції, запроваджені в грудні минулого року, зірвали зусилля росії з закупівлі товарів, необхідних для її війни в Україні, але потрібна додаткова робота.
«Я закликаю всі інституції тут вжити посилених заходів і зосередитися на спробах росії ухилитися», — сказала Єллен у підготовлених коментарях.
«Я прошу вас переконатися, що ваші філії та дочірні компанії за кордоном суворо дотримуються вашої глобальної політики дотримання санкцій».

11. Вашингтон може підписати масштабний пакет економічної та безпекової підтримки Грузії, якщо її уряд відмовиться від своєї все більш антизахідної риторики та припинить відступ від прав людини.

– Згідно з положеннями проєкту, який має бути представлений у Палаті представників цього тижня, США в разі виконання Грузією політичних критеріїв розпочнуть переговори про відкриття преференційного торговельного режиму та лібералізують візовий режим для грузинів.
– Документ також уповноважує Білий дім у такому випадку розробити пакет військової підтримки для Грузії, зокрема “надання обладнання для безпеки та оборони, яке ідеально підходить для територіальної оборони від російської агресії, а також супутні елементи навчання, технічного обслуговування та підтримки операцій”.
– Для цього США повинні підтвердити, що “Грузія продемонструвала значний і стійкий прогрес у відродженні демократії, про що свідчать, як мінімум, чесні та вільні вибори і збалансоване передвиборче середовище”.

Автор