Як зменшити ВВП московії

Денис Довгополий

Обіцяв написати кілька постів про останню поїздку. Поїздка в мене була без особливих інсайтів, але було кілька інсайдів. Багато роботи з документами і розмов про те, що робити. Ну і писатиму я те, що не є таємницею, на що в мене є дозвіл писати публічно.

Головне, заради чого я їхав: є консенсус, що ВВП оркостану більше ніж на 50% складається з ВПК. Зараз оцінки цієї частки від 45% до 65%. І це лише частина проблеми орків. Друга частина полягає в тому, що у них кардинально впав експорт продукції, виробленої на цих підприємствах. Таким чином, економіка, незважаючи на її міць і інерцію, опинилася в уразливому становищі. Залежність від експорту зросла до критичних рівнів, і це відкриває нові можливості для тиску через посилення санкцій і роботу з порушеннями чинного санкційного режиму.

Останні півроку-рік всі зосередились на санкціях щодо імпорту в оркостан, що теж правильно. Але обмеження притоку валюти на болота також є дуже важливим напрямком. Є ряд напрямків, які дуже важко обмежити, наприклад, Китай, Індія, Іран, комуністична Корея та інші. Радує, що там не все так добре з оплатами (ми пам’ятаємо проблеми банків, неконвертованих валют, бартерних операцій), але все одно це притік в економіку.

Дозвольте мені звернути увагу на кілька фактів, які пройшли практично непоміченими, але тим не менш, впливають на цю справу:

Перший: обмеження по алюмінію з оркостану. США та Британія ввели санкції, які зачепили півтора мільйони тонн експорту, це 3 мільярди доларів потенційно недоотриманого прибутку. Ще більш цікаво, що за інсайдерською інформацією, покупці, яких не зачепили санкції, вимагали значний дисконт. Цілком можливо, що це призведе до скорочення виробництва з усіма випливаючими – скороченнями, впливом на весь ланцюг постачання та ін., не кажучи вже про втрату частини валютної виручки.

Другий: США випустили першу партію палива для АЕС. Партія досить мала, але це перший крок до викорінення залежності від оркостану у цій сфері. Важливо, що багато експертів говорили, що через неекологічність США не будуть виробляти паливо у себе в країні, але тим не менш. В планах — вибити країну-бензоколонку з цього ринку.

Третій: що б не казали недоброзичливці, зрадофіли та корисні ідіоти, атака на невеликі НПЗ позначилася на експорті. І тут важливо не тільки те, що з обмеженнями на експорт продуктів нафтопереробки знижується валютна виручка, а те, що додана вартість при нафтопереробці переноситься з боліт у інші країни.

Четвертий: також про нафту. Не буду писати цифри, вони в різних джерелах різні, але падіння експорту нафти у 2023 році за різними оцінками становило близько 10% (від 8% до 18%) залежно від того, як і що рахувати. Це приємно, але не менш приємно те, що дисконт вбиває доходи, а витрати на фрахт і страхування також ростуть. Ну, і ми не говоримо про те, що частина нафти продається на рахунок погашення кредитів, частина по бартеру на невідомо що. І що експорт-імпорт – це одне, а платіжний баланс – це інше.

П’ятий і останній: ми пам’ятаємо, що на початку року бюджетні витрати були чудовиські, і всі прогнозували, що “як і минулі роки, коли період авансування бюджетних контрактів закінчиться, все стабілізується”, але мало хто звернув увагу на бюджетні витрати кінця першого і початку другого кварталу. Що там? Сюрприз-сюрприз!

Як підсумок: незважаючи на те, що економіка боліт велика та інертна, вона потихеньку відступає. Роботи попереду ще багато, коли кінець передбачити важко, але наші партнери приділяють цьому багато уваги та зусиль.

* * *

А якщо у вас є бажання підтримати наш спільний збір з LUkraine asbl на планшети і ноутбуки для арти, то ви можете закинути трохи грошей на банку або перевести за реквізитами.

Монобанка

Оплата за реквізитами

Нам скоро прийдуть снаряди, важливо, щоб вони використовувались ефективно.

Автор