Санкції на часі. 21.04.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 21.04.2024.

1. Населення росії скорочується дев’ятий рік поспіль.

– За підсумками січня-лютого 2024 року росія втратила ще 129,7 тисячі людей внаслідок перевищення смертності над народжуваністю, прозвітував у п’ятницю Росстат.
– В результаті порівняно з тим же періодом минулого року темпи природних втрат збільшилися на 27%, або 27,8 тисячі осіб, а середня швидкість, з якою вимирає країна, склала 2,1 тисячі осіб на день.
– Природне зменшення населення офіційна статистика фіксує дев’ятий рік поспіль. Минулого року смертність перевищила народжуваність на 500 тисяч осіб, роком раніше природне зменшення склало 594,5 тисячі осіб, а 2021-го, на тлі наслідків пандемії Covid-19, досягало рекордних у сучасній історії країни 1,04 млн осіб.
– Накопиченим підсумком у 2016-23 рр. росія втратила в результаті природних втрат 3,5 млн осіб — населення Тульської та Білгородської областей разом узятих або чотири таких міста як Тюмень чи Саратов.
– Цей процес триватиме протягом найближчих десятиліть, випливає з довгострокового демографічного прогнозу Росстату.
– За оцінкою відомства, у 2023-2046 роках внаслідок збільшення смертності над народжуваністю росія втратить 12,7 млн ​​осіб. У 2024 році, за прогнозом Росстату, природне зменшення становитиме 675,1 тисячі осіб, у 2025-му – 693,2 тисячі, у 2026-2027 рр. – більше 700 тисяч.

2. Російський уряд розширив перелік товарів парфумерно-косметичної продукції та побутової хімії, які потрапляють під 35-відсоткове імпортне мито, а також список країн, чия продукція підпадає під ці обмеження.

– Тепер під дію мита підпадають товари, які раніше не оподатковувалися таким податком, включаючи зубні пасти з Іспанії та Японії, лаки для волосся з Польщі, засоби для гоління з Німеччини та інші товари.
– Розширення переліку косметики та побутової хімії, що оподатковується ввізним митом, призведе до того, що ціни на таку продукцію збільшаться.

3. Палата представників США ухвалила законопроект про конфіскацію заморожених активів росії на користь України.

– Йдеться про 8 млрд доларів. Тепер закон має схвалити Сенат.

4. Палата представників США схвалила законопроєкт, який може заборонити TikTok, якщо компанія ByteDance не продасть соціальну мережу протягом року.

– Палата представників США 20 квітня схвалила законопроєкт, який містить заборону TikTok у разі, якщо китайська компанія ByteDance не продасть соцмережу.
– Заборона є частиною законодавчих ініціатив, пов’язаних із іноземною допомогою з боку США, зокрема Україні.
– Цей документ містить пріорітети національної безпеки – йдеться про санкції проти Ірану, арешт заморожених російських активів та заходи, які можуть призвести до заборони TikTok у США.

5. США готові ввести санкції, якщо Пекін продовжить постачати в росію технології подвійного призначення, – про це держсекретар США Ентоні Блінкен збирається особисто попередити китайських чиновників.

– Візит Блінкена до Китаю відбудеться 24–26 квітня. За даними ЗМІ, держсекретар повинен буде донести, що США та їхні союзники стають все більш нетерпимими до підтримки російської військової машини Пекіном, що постачає до росії все — від чіпів до двигунів для крилатих ракет.
– Блінкен не планує розкривати, яких заходів вживатиме США. Однак, Вашингтон розглядає можливість запровадження санкцій щодо китайських фінансових установ та інших організацій.
– Нинішнє послання Блінкена буде «найточнішим попередженням, яке США будь-коли передавали особисто китайським чиновникам».

6. Поставки вугілля з росії до Китаю в березні впали на 21% через санкції та імпортні тарифи.

– Поставки вугілля до Китаю з росії в березні впали до 6,92 мільйона метричних тонн.
– Поставки російського вугілля до Китаю, які почали стрімко зростати у 2022 році, коли західні країни припинили торгівлю з Москвою через війну в Україні, постраждали від нещодавніх санкцій США щодо провідних експортерів та відновлення Китаєм імпортних мит у розмірі 3-6 % цього року, змушуючи експортерів знижувати ціни.

7. Група G7 має намір посилити контроль за дотриманням стелі цін на російську нафту, а також має намір підривати розвиток усіх майбутніх енергетичних проектів у росії в рамках протистояння її діям в Україні.

– Про це йдеться у спільній заяві глав МЗС країн об’єднання за підсумками триденної зустрічі на острові Капрі.
– Відповідно до такої політики група семи обіцяє перешкоджати розвитку альтернативних шляхів доставки російських енергоресурсів і розвитку інших послуг, наприклад, страхування перевезень нафти.
– Також у співпраці з третіми країнами G7 протидіятиме спробам росії обійти санкції та інші експортні обмеження.
– Міністри закликали фінансові організації по всьому світу відмовитися від підтримки російської оборонно-промислової галузі та пообіцяли припиняти таку практику.

8. Бельгія у лютому відновила ввезення промислових алмазів із росії після перерви у три місяці.

– Наприкінці зими країна імпортувала 25 кілограмів діамантів вартістю 197 тисяч євро.
– Це стало першим постачанням з жовтня та найбільшим з минулого квітня. 2023 року Бельгійське королівство придбало у росії дорогоцінного каміння на три мільйони євро.
– 18 грудня Євросоюз у співпраці з країнами “сімки” в рамках 12-го пакету антиросійських санкцій заборонив імпорт необроблених російських алмазів з 1 січня 2024 року.

Автор