Санкції на часі. 17.04.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 17.04.2024.

1. Економіка росії продовжує втрачати доходи від експорту на тлі посилення американських санкцій.

– Російська митниця прозвітувала про нове падіння експортних доходів російської економіки.
– За січень-лютий надходження до країни за продаж товарів за кордон знизилися на 7,6%, до $58,5 млрд.
– Як випливає зі статистики, у мінусі опинилися всі ключові статті російського експорту.
– Доходи від вивезення за кордон мінеральної сировини впали на 10,7%, до $36,6 млрд. Експорт металів упав на 10,4%, до $7,5 млрд, сільгоспсировини та продовольства — на 1,9%, до $7,5 млрд .
– Скорочення переважно пов’язане з паливними товарами: це нафта, нафтопродукти, газ та вугілля.

2. Чотири великі банки Китаю перестали приймати юані з рф.

– Фінансові організації побоюються вторинних санкцій з боку уряду США.
– Тепер російські транзакції повертають із КНР, зокрема, банки: ICBC, China Citic Bank, Industrial Bank та Bank of Taizhou.
– Особливо ускладнилися розрахунки за промислові товари, проте за звичайну споживчу продукцію Китай все ще може пропускати платежі.

3. Китайський експорт до росії впав через загрозу санкцій США.

– Відмова китайських банків приймати платежі за постачання товарів до росії призвела до першого майже за два роки скорочення експортного потоку.
– Китайський експорт до росії скоротився у березні на 15,7% порівняно з тим же місяцем 2023 року.
– Торгівля Туреччини з росією також сповільнюється під тиском санкцій, що зачіпає ключову лінію постачання для Москви, яка, за словами США та Європейського Союзу, підживлює її військову машину.
– Загальний обсяг російського імпорту в березні скоротився на 18% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, свідчать дані Банку росії.
– Посилення сигналів США про ризики вторинних санкцій, пов’язаних з росією, означає, що торговельні відносини займають більше часу, і російським імпортерам все більше доводиться покладатися на країни Центральної Азії, щоб сприяти цій торгівлі.

4. Як росія обходить санкції.

– Експорт німецьких товарів до росії значно скоротився після запровадження економічних санкцій у 2022 році.
– Минулого року падіння становило 38,8% до 8,9 мільярда євро. На перший погляд це дуже болісно для постраждалих компаній. Проте деякі з них отримують вигоду від раптового сплеску попиту з боку інших країн, включаючи Індію, Азербайджан, Вірменію, ОАЕ, Киргизстан, Казахстан, Грузію та Туреччину.
– За останні два роки німецькі компанії експортували в ці вісім країн рівно той самий обсяг товарів у євро, скільки втратили внаслідок санкцій проти росії.
– Вісім «підозрілих» країн імпортують з Німеччини товари, які більше не можуть поставлятися до росії через санкції, а потім продають їх росії.
– Вже давно вважається безперечним, що росія обходить санкції за допомогою третіх країн. Але поточні цифри вперше показують, що загалом для німецького експортного сектора через санкції проти росії практично нічого не змінилося.

5. США ввели блокуючі санкції проти 8% тіньового флоту росії.

– Блокуючі санкції США торкнулися 8% танкерів, які беруть участь у перевезенні російської нафти.
– Це загострює дефіцит тоннажу над ринком російських нафтоналивних вантажів.
– Обсяг тоннажу, необхідний перевезення російських вуглеводнів, становить 50-55 млн тонн.
– Зараз близько 20-25%% нафтоналивних вантажів рф перевозять танкери російських компаній, а решта обсягів – «тіньовий» флот.

6. Президент США Джо Байден підписав документ про заборону заходу в американські порти для морських суден, пов’язаних із росією.

– У тексті документа йдеться, що заборона продовжується у зв’язку з бойовими діями, що продовжуються в Україні.
– Заборону на захід до американських портів для пов’язаних із росією суден запровадили 21 квітня 2022 року.
– Винятками є судна з вихідними матеріалами, спеціальними ядерними чи побічними ядерними продуктами, які можуть купуватися в альтернативних постачальників.

7. США планують запровадити нові санкції проти Ірану після нападу на Ізраїль.

– За словами американського радника з національної безпеки Джейка Саллівана, Сполучені Штати планують введення нових санкцій проти Ірану найближчими днями після іранського нападу на Ізраїль минулими вихідними.
“Найближчими днями Сполучені Штати запровадять нові санкції проти Ірану, включаючи його ракетну програму та програму безпілотників, а також нові санкції проти організацій, які підтримують Корпус стражівісламської революції (КСІР) і міністерство оборони Ірану. Ми очікуємо, що незабаром наші союзники та партнери запровадять власні санкції” – заявив Джейк Салліван.

8. Туреччина вперше увійшла до трійки найбільших покупців російських пиломатеріалів.

– У січні-березні 2024 року росія поставила до цієї країни 292,2 тис. куб. м. дощок, бруса та інших виробів із деревини – більше, ніж за весь минулий рік.
– У відношенні до першого кварталу 2023 року обсяг постачання зріс утричі.
– Зростання закупівель із боку Туреччини пояснюється тим, що товари з її митних складів можуть йти до третіх країн, зокрема, комерційний інтерес може бути в їхньому перепродажі до Європи.
– Загалом експорт пиломатеріалів із росії у першому кварталі 2024 року впав на 3,5% — до 4,4 млн. куб. м. Закупівлі знизили, зокрема, основні покупці — Китай та Узбекистан.

9. Обсяг імпорту Японії з росії в березні знизився на 14%, а експорту в росію на 35,5%, повідомив японський Мінфін.

– Зокрема, купувати ЗПГ в росії Японія стала більше на 35,7%, а вугілля менше на 83%, риби і рибної продукції – більше на 43,7%, а овочів і зернових – менше на 78% і 94,3% .
– Також знизилися обсяги імпорту виробів із заліза і стали на 45,9%, кольорових металів – на 70,4%, медичних виробів – на 85,7%.

10. Росія посіла друге місце з експорту ЗПГ в Грецію.

– У першому кварталі цього року рф посіла друге місце у списку найбільших постачальників ЗПГ до Греції після США, повідомив оператор газотранспортної системи DESFA.
– За цей період до грецьких портів надійшло 6,93 трлн ват-годин газу на дев’яти танкерах, де 4,54 трлн ват-годин припало на США, 1,91 трлн на росію і 0,48 трлн на Алжир.
– Споживання природного газу у Греції збільшилося на третину порівняно з минулим роком.
– Природний газ може надходити з росії до Греції через трубопровід Турецький потік або у формі зрідженого газу на терміналі в Ревітусі.

11. Литва відновила закупівлі російського зерна після шестимісячного перерви.

– У лютому 2024 року Литва закупила в росії 12,2 тисячі тонн зерна на 1,95 млн євро, відновивши таким чином закупівлі після перерви на пів року.
– Також наприкінці зими наростила імпорт Латвія, яка закупила у росії 58,8 тис. т зерна на 10 млн. євро.
– Країні Євросоюзу (ЄС) загалом придбали у лютому 92,6 тис. т російського зерна на 16,9 млн. євро.
– Литва припинила імпорт російського зерна у травні 2023 року. Останнє постачання було здійснено у липні того самого року.

Автор