Інтервʼю Петра Порошенка для телеканалу «Прямий» дорогою на фронт (відео)

Порошенко по дорозі на фронт розказав про свої пріоритети

Петро Порошенко в інтервʼю для телеканалу «Прямий» під час поїздки на східний фронт пояснив, чому для перемоги важливі не лише снаряди і літаки, а й маленькі дрони, екскаватори та ремонтні майстерні. Він вважає, що найважливіше зараз – берегти кожного українського солдата, а для цього потрібне сучасне спорядження, фортифікації та новітні технології. Саме тому в пріоритеті Фонду Порошенка зараз – забезпечення військових FPV-дронами, а також екскаваторами для швидкого будівництва фортифікацій. Цього разу більше десятка бригад отримали дрони кількох модифікацій, а також пересувні майстерні і будівельну техніку.

«Вже на фронті і 2 тисячі дронів, і 6 екскаваторів, і прально-душові комплекси. Ми вже вийшли за межі 160, які поставили. І пересувні авторемонтні майстерні – ми вже поставили 50 з лишнім. Зараз вони конче потрібні, тому що активізувалася робота», – пояснює пʼятий Президент.

«Хочу наголосити, що це все – зброя. Бо воювати нам треба не за радянськими стандартами, коли солдати як гарматне м’ясо. Бо зброя – це є боєприпаси, і без них воювати неможливо. Бо зброя – це артилерія. Зброя – це літаки-винищувачі. Зброя – це РЕБ. Але зброя – це й бронежилет, і в кожного він має бути. Зброя – і кевларовий шолом, зброя – і знання, і тренування, і досвід, який має кожен солдат. І зброєю врешті-решт є екскаватори», – зауважує Порошенко.

«Саме концепція НАТО, яку я взяв на озброєння, яка називається Save Soldiers – «збережи воїна», – має бути нашим пріоритетом. Гинути мають орки, а ми маємо боронити нашу землю. Набратися сил і перейти в наступ», – наголошує Петро Порошенко.

Джерело

 

Порошенко повідомив, скільки комплексів РЕБ «Ай Петрі» вже виготовлено для фронту

Петро Порошенко в інтерв’ю телеканалу «Прямий» під час поїздки на східний фронт повідомив, що вже виготовлено 10 комплексів РЕБ «Ай Петрі». Як відомо, Порошенко у листопаді минулого року повідомив, що інвестував у розробку новітньої системи РЕБ 150 млн грн.

«Це не тільки і не стільки РЕБ. Це вже кібербезпека, яка має унікальні властивості, розроблена фахівцями нашої команди – програмістами, інженерами. Сьогодні нічого подібного немає ні в Збройних Силах України, ні у противника. Але ми налагодили вже серійне виробництво. Ми за цей дуже короткий термін пройшли усі види випробувань Генерального штабу і поставили його на озброєння. Офіційно він був прийнятий», – сказав Порошенко.

«Комплекс називається «Ай Петрі». Це була ініціатива в тому числі наших бійців з числа кримських татар, мені здалася ця ініціатива дуже крута. Ми не тільки блискуче пройшли бойове випробування, але й поставили в серію. І сьогодні можу наголосити, що виготовлено вже перші 10 комплексів. Ми нічого не кажемо про його бойові здібності, принцип дії. Єдине можу сказати, що там навіть залучений штучний інтелект. Але черга на це стоїть величезна», – зазначає Петро Порошенко.

«Думаю, що ми виготовимо ще. Це був той запас, на який куплені комплектуючі за рахунок коштів мого Фонду. Ми виготовимо ще 10-15 комплексів. Ми не отримали ні копійки ні від місцевого самоврядування, ні від Міноборони. Тому що це заборонено. Дивно, чому. Але будемо працювати», – говорить Порошенко.

«Моя мрія, щоб уся смуга оброни була під надійним прикриттям кіберзахисту, ефективним для протидії всім системам безпілотних літальних апаратів. Я не коментую КАБи. Але я хочу сказати, що у нас ще багато сюрпризів для орків. І це для мене предмет гордості», – говорить п’ятий Президент.

Він також пояснив, чому ухвалив рішення інвестувати в цю розробку. «Якщо песимістично відповідати, то у мене не було іншого виходу, бо нічого подібного я серед усіх розробок не бачив. Я вкладав в науково-дослідну розробку тоді, коли ми ще не мали жодної моделі, яка б ефективно працювала. Але я вірю в нашу команду, вірю в програмістів, вірю в інженерів. І вірю в унікальну майстерність тих екіпажів, які зараз застосовують цей кіберзахист безпосередньо на смузі зіткнення», – говорить Порошенко.

«Можу лише сказати, що за визначенням керівництва Збройних Сил поставлено перше завдання – прикривати дивізіони наших артилеристів, що ми робимо дуже ефективно. Думаю, що зараз спектр, перелік завдань значно розшириться», – пояснює лідер «Євросолідарності».

«Знаєте, що це робить людину щасливою? От коли я бачив висновки фахівців Головкома, Генерального штабу, що поки вони це не побачили, вони не вірили, що це можливо – ось це звучить саме так», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

Автор