Санкції на часі. 13.04.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 13.04.2024.

1. У росії почалися проблеми з доставкою вантажів із ОАЕ в Червоному морі через хуситів.

– Атаки єменських хуситів на торгові кораблі в Червоному морі вдарили по імпорту товарів до росії, який проходив через Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ).
– Понад 80% всіх контейнерних вантажів, які прямують до росії через ОАЕ, обробляються в порту Джабаль-Алі. Однак через ситуацію, що склалася в Червоному морі, його почали використовувати європейські перевізники вантажів.
– У результаті Джабаль-Алі, що вважається десятим за величиною у світі портом, виявився дуже завантаженим, що позначилося на швидкості обробки.
– За січень-березень середній термін морської доставки вантажів із ОАЕ до росії збільшився з 25 до 52 днів залежно від маршруту, погодних умов та завантаженості ліній.
– Станом на квітень, транзитний час перевезення з Джабаль-Алі до Новоросійська становить 45-50 днів, а до Санкт-Петербурга — 65.

2. США попереджають, що Китай постачає росії компоненти для безпілотників і ракет.

– Китай збільшив продаж росії верстатів, мікроелектроніки та інших технологій, які Москва, у свою чергу, використовує для виробництва ракет, танків, літаків та іншого озброєння. 2023 року близько 90% російської мікроелектроніки надходило з Китаю.
– Майже 70% імпорту верстатів до росії на суму близько 900 мільйонів доларів в останньому кварталі 2023 припало на Китай.
– Китайські та російські підприємства також працюють над спільним виробництвом безпілотних літальних апаратів на території росії, а китайські компанії, ймовірно, постачають нітроцелюлозу, необхідну для збройового виробництва.
– Китай також працює з росією над покращенням її супутникового та іншого космічного потенціалу для використання в Україні.

3. Міністерство фінансів США в координації з Великою Британією ввело дві нові санкції проти рф.

– Нові обмеження мають завадити імпорту алюмінію, міді та нікелю російського походження.
– Нові заходи забороняють імпорт алюмінію, міді та нікелю російського походження до США, а також обмежують використання алюмінію, міді та нікелю російського походження на світових біржах металів.

4. США розслідують діяльність американських компаній та їх 600 дистриб’юторів щодо обходу антиросійських санкцій.

– Міністерство фінансів США всерйоз взялося за вивчення шляхів обходу антиросійських санкцій через ланцюжки постачання провідних американських технологічних компаній.
– Більше половини напівпровідників та інтегральних мікросхем, що потрапили в росію за перші дев’ять місяців 2023 р., були випущені американськими і європейськими компаніями.
– Компоненти, які можуть бути використані в озброєннях, часом потрапляють до росії через доньки західних компаній, що мають заводи в інших країнах, або дистриб’юторів.
– Офіс з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів розслідує діяльність кількох американських та іноземних компаній.
– Разом із фахівцями з Мінфіну, міністерства торгівлі та держдепартаменту представники OFAC працюють у штаб-квартирах американських виробників мікроелектроніки.
– Чиновники в США та Європі також аналізують діяльність «дочок» і дистриб’юторів.
– Влада, зокрема, хоче, щоб виробники виявляли пильність на всіх етапах шляху, який проходить їх продукція, і перевіряли, щоб усі учасники ланцюжка поставок також дотримувалися обмежень.
– Разом з компаніями урядові експерти аналізують дані щодо більш ніж 600 дистриб’юторів, які, здається, продовжують продавати заборонену продукцію росії, з метою виключити їх з ланцюжків поставок.
– Незважаючи на обмеження, росія минулого року імпортувала сучасних чіпів виробництва США та Європи більш як на $1 млрд.

5. У Швейцарії пропонують заборонити санкції проти росії, тому що вони «підривають нейтральний статус» країни.

– Активісти та представники Народної партії Швейцарії запропонували закріпити в Конституції нейтральний статус країни, який, зокрема, передбачатиме заборону впровадження санкцій.
– Bloomberg пише, що цього тижня права Народна партія заявила про «цілеспрямовані спроби підірвати нейтралітет» Швейцарії через санкції ЄС, які країна запровадила проти росії.
– Водночас в уряді країни зазначають, що санкції «сумісні з нейтралітетом».
– Швейцарські компанії, своєю чергою, попереджають, що нейтралітет може шкодити «перспективам бізнесу» в країні.
– Bloomberg нагадує, що Швейцарія блокує постачання зброї з Німеччини та інших країн в Україну, чим викликає гнів міжнародної спільноти.

6. Фінляндія з 15 квітня запроваджує нові обмеження щодо закриття пунктів пропуску на кордоні з росією.

– Рух Сайменським каналом (проходить через Ленінградську область) буде припинено для прогулянкових суден.
– Також на невизначений термін закриваються морські пункти пропуску Хаапасаарі та Сантіо.

7. Компанія литовської Vičiūnai постачала до росії підсанкційні товари, зокрема, для виробництва танків.

– Розслідувачі литовського видання LRT виявили, що компанія Plungės kooperatinė prekyba, що входить до групи Vičiūnai (власник бренду Vici), більше десяти разів перевозила до росії товари, які підпадають під санкції.
– Серед вантажів були товари, що входять до списку першочергових військових товарів, наприклад, підшипники шведської компанії SKF, які використовуються росією у виробництві танків, та світлочутливі напівпровідникові пристрої, електричні компоненти та інші товари, які потрапили під санкції.
– На сьогоднішній день в росії працюють сім компаній, пов’язаних з “Vičiūnai Group”, а в Казахстані, який знаходиться в митному союзі з росією, працює торгова компанія Vičiūnai-Kazakhstan.

Автор