Як Росія змінює тактику після втрат на Чорному морі, і що готує Україна

Кирило Данильченко / BBC Україна

Війна у Чорному морі увійшла в нову фазу.

Росіяни змушені боротися з українськими безекіпажними катерами (БЕК) та ударами дозвукових крилатих ракет Storm Shadow/SCALP.

Вони зняли командувача Чорноморського флоту РФ адмірала Віктора Соколова, який перебував на посаді з вересня 2022 року. За даними британської розвідки, це сталося після знищення великого десантного корабля (ВДК) “Цезарь Куников” у середині лютого.

А російські кораблі, що вціліли, сховалися в бухті Новоросійська, захищаючи вхід туди баржами, сітками, мінами і катерами, які несуть “паліативну” протидію БЕК, включно з БТР на борту та великокаліберними кулеметами.

Новоросійська військово-морська база. Фото: Міноборони РФ

Фактично єдині, хто виходить у море, – підводні човни. На них завантажують “Калібри”, й субмарини патрулюють свої зони у готовності наростити потенціал ракетних ударів Росії.

Ми побачили шлях від домінування росіян на театрі воєнних дій у Чорному морі та обстрілів Одеси Чорноморським флотом РФ – до евакуації зі Зміїного та невдалої спроби обвалити зерновий коридор з України.

Полювання на російські кораблі
Фото: ГУР Міноборони України

Чому йде таке полювання за Чорноморським флотом РФ?

Кожен вибитий, наприклад, ВДК чи СДК (середній десантний корабель) – це мінус 500 тонн вантажів подвійного призначення.

У Кремлі неохоче використовують перевезення через Керченський міст, щоб не повторилася диверсія з обвалом прольоту мосту.

А великим фурам взагалі його заборонено використовувати з того самого жовтня 2022 року, коли стався вибух. Вантажівкам натомість радять користуватися поромними переправами або ж їхати до півострова через так звані нові регіони, тобто окуповані частини Донецької, Запорізької і Херсонської областей.

Тому якщо російським військовим потрібно щось доставити до Криму чи інших окупованих регіонів півдня України – це переважно десантні судна.

Паралельно Росія будує залізничний маршрут з Ростова-на-Дону через Маріуполь і Бердянськ до Криму. Наприкінці березня начальник української військової розвідки Кирило Буданов заявив, що “цей процес майже завершено”.

Водночас десантні кораблі – це також можливість перекидати оперативний резерв, а не тільки вантажі чи паливо в цистернах. Кожен ВДК – це або танкова рота, або ротна група на десять БТР.

Остання українська повітряна атака на Крим 24 березня завдала ушкодження різного ступеня чотирьом кораблям.

Розвідник “Иван Хурс” отримав влучання в корму – там може бути пошкоджена і гвинто-рульова група, і антени зв’язку та радіоелектронної боротьби.

Середній розвідувальний корабель “Иван Хурс” у сюжеті російського Міноборони після вдалого відбиття атаки українських надводних дронів у травні 2023 року. Але у березні 2024 року корабель був пошкоджений ракетою Storm Shadow. Фото: Міноборони РФ

ВДК “Азов” отримав пряме влучання.

ВДК “Ямал” – пролом борту та пошкодження від розриву 400-кілограмової боєголовки Storm Shadow/SCALP на бетонному пірсі поруч.

OSINT-ер Тайлер Роговей опублікував супутникові знімки наслідків атаки на “Ямал” та “Азов”. Фото: Х/Tyler Rogoway

Трофейний для росіян ВДК “Костянтин Ольшанський” також постраждав від близького вибуху – вже ракети “Нептун”.

Це важкі пошкодження для кораблів, на яких немає броні. І розрив на палубі, і близький приліт – це місяці ремонту.

“Цезарь Куников”, який отримав схожі пошкодження у березні 2022 року в Бердянську, потім ремонтували близько року.

Найціннішим ураженням є “Иван Хурс” – це радіотехнічний розвідник – шпигун, здатний слухати частоти та ставити перешкоди.

Показовою є і остання втрата росіянами корабля безпосередньо у морі – 94-метрового корвета “Сергей Котов” проєкту 22160 вранці 5-го березня.

Корабельний вертоліт Ка-27, що був на борту “Котова”, кадри липня 2023 року. Фото: Міноборони РФ

Знищення великого патрульного корабля з 12-тонним вертольотом на борту, який взагалі-то мав відбивати подібні атаки, – “ляпас” російським адміралам.

Сім українських морських дронів відправили “Котова” на дно – попри те, що він був пристосований, щоб відбивати атаки швидкісних маневрених цілей.

Українські морські дрони Magura V5. Фото: ГУР Міноборони України
Захисна тактика росіян

До чого готується командування Чорноморського флоту РФ?

Схоже, їхня ставка робиться на підготовку екіпажів гелікоптерів для пошуку морських дронів.

Адже є не одне, і не два відео, коли попри щільний вогонь з повітря по безекіпажних катерах, достатньої кількості влучань не було.

Кулеметник одного з палубних гелікоптерів росіян в одному з відео Міноборони РФ нарікав: “Супротивник працює з дронами переважно у темну пору доби. Поводять вони себе дуже спритно. Можуть ганяти біля корабля і просто чекати, коли ми розстріляємо боєкомплект. А потім виходять на атаку”.

Тож судячи з крихт інформації, яка просочується з РФ, саме на вертольоти будуть покладатися головні зусилля росіян щодо захисту кораблів від дронів, і зараз активно тривають відповідні навчання.

Екіпаж палубного гелікоптера Ка-27 Чорноморського флоту РФ під час патрулювання моря. Фото: Міноборони РФ

Також уцілілі кораблі Чорноморського флоту РФ отримають додаткові кулемети (хоча “Сергею Котову” додаткові 12,7-мм кулемети “Корд” на кормі не допомогли).

Водночас не можна нескінченно роздувати екіпажі бойових кораблів, оскільки і запаси води та їжі, і кубрики, і енергетика судна розрахована на певну кількість людей. Тому навряд чи постів кулеметників буде багато.

Ймовірно, ці пости оснастять нічними прицілами та тепловізорами, а з кораблів при небезпеці підніматимуть повітряні дрони з нічним відеоканалом – це логічно, оскільки більшість атак проводилися саме у нічний час.

Тобто оборона – ордер кораблів (розташування кораблів під час переходу морем або в бою. – Ред.), щільний вогонь “паліативу” та “очі” спостереження.

Це те, що, на думку росіян, допомагатиме виживати, коли їхні кораблі будуть виходити в море.

Для моніторингу моря рутинно піднімати у повітря “літаючі радари” А-50 Москва навряд чи зараз захоче, а чим закінчилися радіолокаційні дозори з використанням ракетного катера “Ивановец” та згаданого патрульного корабля “Сергей Котов” – також відомо.

Сьогодні Чорноморський флот РФ притиснутий на базах і захищається.

Але водночас і готує протидію.

Морські плани України
Нове покоління морських дронів Sea Baby від СБУ з покращеною маневровістю та збільшеною бойовою частиною. Фото: СБУ

До чого готується Україна на Чорному морі?

На початку березня СБУ показала нову модель морського дрона, здатного нести до тонни вибухівки.

Час покаже, як його використовуватимуть – чи проти опор Кримського мосту, чи для ударів по пірсах на російських базах, щоб уламки бетону і арматури завдавали додаткових пошкоджень кораблям поруч, чи для прориву рядів захисних барж на тих же базах.

Зараз Україна оперує десятками морських дронів, здатних нести від 300-400 кг вибухівки, тож з новими можливостями вона цілком може атакувати з моря навіть захищені бази.

Чи не найголовніше, що є в українських Сил оборони, – широкий та стійкий до РЕБ канал супутникового зв’язку.

Це означає, що рано чи пізно надводні дрони зможуть ставити аерозольні димові завіси, завдавати ураження з протитанкових ракетних комплексів та реактивними снарядами (це вже роблять), а також самі “роздаватимуть” купол РЕБ довкола. І це перспективи не кількох років, а місяців.

Під час комбінованих атак з використанням напівзанурених малопомітних дронів у першій хвилі та носіїв тонни вибухівки у другій реально знищити будь-який корабель, який є на озброєнні у росіян, та навіть спробувати розбити пірси на їхніх базах.

Тому в Новоросійську продовжують встановлювати нові баржі з сітками, поки українським морським коридором більше тисячі торгових суден перевезли вже понад 30 млн тонн вантажів.

Спроба Росії задушити Україну з моря блокадою і загрозою десанту наразі провалилась.

Джерело

 

На заставці: Патрульний корабель Чорноморського флоту РФ у Новоросійську, 2020 рік. Фото: Міноборони РФ

Автор