Німеччина створює кібервійська

Костянтин Корсун

Вже й Німеччина створює кібервійська: до наземних, повітряних і морських військ Бундесверу додається новий рід військ – кібервійська. Про це заявив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус. Цитата:

«Новий рід військ буде спеціалізуватися на радіоелектронній боротьбі та кіберопераціях, розвідці та захисті електронної інфраструктури тощо».

А в Україні все ніяк. Усі ці функції фактично вже здійснюються (з різним успіхом) у Збройних силах, але кібервійськ як окремого роду військ досі не створено.

І це попри пряму вказівку Верховного Головнокомандувача створити кібервійська протягом двох (!) місяців, ось Указ Президента від 26 серпня 2021. «Протягом 2 місяців» триває вже більше 2,5 років. Обіцяного три роки чекають?

І у мене немає цьому ніяких розумних пояснень. Ну от зовсім.

Начебто ваш Начальник дав вам чітку команду, – не можу зрозуміти чому її не виконують, хоча б формально. Так, треба вносити зміни в закон про ЗСУ. Ну, так у вас же більшість у парламенті, яка проблема? Що заважає?

Я бачив кілька законопроєктів типу «про створення кібервійськ» авторства сумновідомого псевдоексперта пана Ф., і це була настільки люта маячня, шо її не ризикнули навіть виносити на розгляд. Кілька законопроєктів різного ступеню ідіотизму регулярно розсилаються по різних силових структурах, і ще жоден не знайшов підтримки навіть у чиновницькому середовищі. Хоча насправді створити кібервійська у складі ЗСУ дуже легко, і я цей варіант пропонував, коли служив у ЗСУ: створити не Законом України, а Указом Президента, але в Законі про ЗСУ дописати «Кібервійська» та ще кілька невеликих змін внести. Указ на півсторінки і законопроєкт на півсторінки: це ж якраз одне з тих «простих рішень», які вони так люблять. Схожим чином, до речі, створені ССО і навіть Сухопутка.

Але ніт. Чиновники та депутати плетуть свої інтриги, намагаючись призначити своїх людішек на командні посади у майбутніх кібервійськах, закласти у законопроєкт власні шкурні інтереси, а поки цього не виходить, – всіляко блокують процес: «або по-моєму, або ніяк». А тим часом сили розпорошуються, задачі не виконуються, люди розходяться по інших підрозділах, а ефективність кібердіяльності залишається, еммм, скажімо акуратно, «недостатньою».

Може хтось донести до самого Верховного, що його підлеглі Х поклали на його Указ, причому без притомної причини? Може, йому доповідають, що кібервійська вже давно створені і вони огого які ефективні?

Про цю ж проблему я писав у травні 2022, але з тієї пори нічого не змінилося.

А тим часом з високих трибун продовжує драматично гриміти: «Війну виграють технології!». Обов’язково з надривом і вогнем в очах. Після сеансу урино-офтальмології саботаж створення кібервійськ у ЗСУ продовжиться. Як і згортання технологічних підрозділів.

Знаєте, якщо кібервійська не створити під час війни, то після війни їх точно не створять. Просто буде менше причин їх створити. Технологічне відставання збільшиться, а залежність від західних технологій поглибиться. Свідомо це робиться чи по дурості звичайній – не важливо. Важливий факт гальмування розвитку, і триваючий процес блокування створення кібервійськ є тому підтвердженням.

P.S. Ремарка для посвячених: ГУЗІСи-ГУРЕБи – то не кібервійська, то картонні декорації паразитичного типу, які слід якнайшвидше пофарбувати та спалити реформувати.

Автор