Уряд вживатиме додаткових заходів для зниження захворюваності на кір

Сьогодні під головуванням Віце-прем’єр-міністра В’ячеслава Кириленка за участі в.о. Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, представників Міністерства освіти і науки, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства і Міністерства фінансів відбулась нарада щодо вакцинації від кору дітей та дорослого населення, зокрема, з груп ризику.

Оперативні дані засвідчили епідемічний підйом захворюваності на кір в Україні. Ріст захворюваності відбувається в основному за рахунок низького рівня вакцинації дітей (у 2014 р. провакциновано 57% дітей, у 2015 р. – 63%, у 2016 р. 45,5 %, ревакцинацію пройшли 30,2%).

«Зараз треба невідкладно попрацювати над проблемою у трьох областях, де найбільше захворіло людей – Івано-Франківській, Одеській, Тернопільській, щоб спалах не переріс в епідемію. А по всій Україні маємо відпрацювати ефективний алгоритм, що дозволить не допустити розповсюдження інфекційної хвороби», – повідомив Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко.

За результатами наради напрацьовано протокольне рішення, що передбачає вжиття додаткових заходів органами влади на місцях щодо протидії поширення кору та посилення міжвідомчої координації (МОН, МОЗ, Мінрегіон) для зупинки розповсюдження вірусу.

Нагадаємо, кір – небезпечне вірусне захворювання, що є однією із основних причин дитячої смертності у світі. Хвороба дуже швидко поширюється – вірус кору передається при кашлі, чханні чи тісному контакті з хворим. Загалом аналіз захворюваності на кір в Україні вказує на періодичну циклічність епідемічного процесу. За останні 15 років відмічалось 3 епідемічні підйоми кору (2001, 2006, 2012 р).

Джерело

Автор