Санкції на часі. 25.03.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 25.03.2024.

1. У росії загальна продуктивність установок первинної переробки нафти, після зовнішнього впливу, що перебувають на аварійному простої зараз, дорівнює 124.580 тонн на добу, що становить 14% від сумарної потужності діючих первинних установок на НПЗ рф.

– У лютому аварійний простій виріс до рівня планових зупинок, але у березні перевищує планові ремонти вже у 1,4 раза.
– Накопичений аварійний простій первинних потужностей на НПЗ рф, що виник через вплив на них безпілотних літальних апаратів, за січень-березень 2024 року склав 3,9 мільйона тонн, збільшившись в 11 разів у порівнянні з сумарним вибуттям потужностей з аналогічних причин два попередні роки – 2022-й та 2023-й (0,352 мільйона тонн), а кількість пошкоджених установок первинної переробки зросла втричі.
– Аварійний простій первинних процесів на НПЗ, які виготовляють автобензин та дизпаливо для внутрішнього ринку, становить зараз 86.870 тонн на добу або 9,8% загальної потужності первинної переробки в рф.

2. Російські нафтові компанії скоротили виробництво бензину та почали розпродувати накопичені запаси після масових атак українських безпілотників на нафтопереробні заводи.

– Виробництво бензину в росії за тиждень 13–19 березня впало на 3,9% щодо попереднього тижня та на 5,2% щодо плану випуску — до 779,4 тис. тонн (111,3 тис. тонн на добу).
– Мінімальний обсяг виробництва було відзначено 18 березня – 104,7 тис. тонн на день.
– Це перший тиждень, коли на випуску бензину далися взнаки атаки безпілотників на Нижегородський, Рязанський і Сизранський НПЗ.
– Внаслідок цього нафтовики почали розпродувати запаси, за тиждень вони вже скоротилися на 1,5% (25,5 тис. тонн).

3. Ще один російський НПЗ Роснафти Куйбишевський НПЗ минулої суботи після атаки безпілотника та пожежі зупинив одну з двох установок первинної переробки нафти – АВТ-5.

– АВТ-5, що має продуктивність 9.500 тонн на добу або 47% потужності НПЗ, виявилася пошкодженою і поки не працює.

4. Майже 8 мільйонів росіян залишилися без грошей для оплати ЖКГ.

– 2023 року майже 8 млн осіб перестали платити за послуги житлово-комунального господарства.
– З останніми даними загальна сума боргу росіян за ЖКГ становила 876,4 млрд руб.
– За рік показник зріс на 72 млрд руб., тоді як роком раніше він збільшився на 56,6 млрд.

5. У росії авіаквитки в економ-класі різко зросли в ціні на початку 2024 року.

– У січні індекс цін на переліт у розрахунку на 1000 км колії зріс на 33,9%, у лютому — на 42% до показників аналогічних періодів 2023 року.
– При цьому місячна динаміка середніх цін у лютому (порівняно з січнем цього року) показала зростання на 12,7%.
– Це різке подорожчання від січня до лютого як мінімум з 2008 року. У березні в продажу знаходяться квитки за цінами вже на 50% вищі, ніж торішні.

6. Сьогодні більшість міжнародних люксових марок продовжують працювати в росії, при цьому 46% із тих, що залишилися, постачають нові колекції.

– Через обмеження та проблеми з логістикою асортимент бутиків помітно скоротився і подорожчав.
– Постачальники вигадують хитрощі, як обійти заборони, наприклад, привозять дорогі куртки і сукні по частинах, щоб вписатися в дозволений ліміт €300.
– А виробники випускають капсульні колекції спеціально для російського ринку.

7. США та Японія перепідпишуть договір безпеки 1960 року через китайську загрозу.

– Планується, що президент США Джо Байден і прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда оголосять про плани реструктуризації військового командування США в Японії 10 квітня, коли Байден прийме Кішіду в Білому домі.

8. У 2023 році Індія стала найбільшим постачальником іноземних ліків до росії, обігнавши Німеччину, що лідирувала останні два роки.

– У той час, як деякі європейські компанії, наприклад, Sanofi та Stada, скоротили постачання, індійські, навпаки, показали найвище зростання.
– В основному індійські виробники випускають аналоги ліків, що вже існують на ринку.

9. Найбільша у світі нафтосервісна компанія SLB заявляє, що не планує йти з росії.

– Виконавчий директор SLB Олів’є Ле Пеш повідомив, що компанія не прийняла рішення, чи слідувати за двома найбільшими конкурентами Baker Hughes і Halliburton у продажу російських підрозділів, і виконує контракти з клієнтами.
– SLB, яка раніше називалася Schlumberger, чинить опір тиску з боку українського уряду та правозахисних груп, які стверджують, що присутність компанії в країні сприяє отриманню доходів від продажу нафти, які використовуються для підтримки військових дій путіна.
«Російська нафтова промисловість упала б без іноземних нафтосервісних компаній… Нафта, яку SLB допомагає видобувати в росії, фінансує війну, в якій загинули десятки тисяч українських громадян. Відхід SLB стане серйозним ударом для Путіна. На що вони чекають?», — каже Лела Стенлі, старший розслідувач Global Witness, член B4Ukraine, коаліції неурядових організацій, які прагнуть відрізати росію від засобів ведення війни.

10. Ще один китайський банк відмовляється працювати з російськими грошима.

– Kunlun Bank, контрольований Китайською національною нафтогазовою корпорацією (China National Petroleum Corporation, CNPC), повідомив своїх клієнтів, що з 29 березня повністю припиняє обробляти платежі з росії.
– Kunlun Bank (колишній Karamay City Commercial Bank) був створений у 2006 р. китайськими державними структурами для розрахунків з іранськими контрагентами, які перебувають під санкціями, насамперед через закупівлю нафти.
– У 2009 р. банк перейшов під контроль CNPC та мав великий досвід роботи з санкційними грошима. Банк із 2012 р. включений до списку санкцій США за співпрацю з Іраном і відрізаний від доларової системи.
– Але минулого тижня навіть цей банк повідомив клієнтів про припинення прийому нових платежів з 21 березня та про повний „стоп“ на роботу з росією з 29 березня.

Автор