Санкції на часі. 14.03.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 14.03.2024.

1. Російська зовнішня торгівля скоротилася до трирічного мінімуму після загрози вторинних санкцій США.

– У січні експорт товарів із рф становив $28,9 млрд, повідомив Центробанк рф. Це на 14,1% менше, ніж роком раніше, і мінімальне значення з січня 2021 р.
– Скоротився й імпорт на 12,6% порівняно з січнем 2023 р., до $21 млрд.
– Зовнішньоторговельний оборот у січні також мінімальний з початку 2021 року – $49,9 млрд.
– Експортний виторг надходить із запізненням приблизно на два місяці.
– Січневий провал відображає передусім падіння цін на нафту наприкінці року: середня ціна Urals у листопаді 2023 р. становила $72,84, а у грудні $64,23.
– Також є труднощі з розрахунками, що посилилися після того, як наприкінці грудня президент США видав указ, що дозволяє вводити вторинні санкції проти банків, які допомагають обходити обмеження.
– Цього року в росії прогнозується скорочення і імпорту, і експорту, насамперед нафтогазового.

2. На три великих російських НПЗ, які зазнали атаки українських дронів за останні два дні, припадає близько 12% потужностей росії з переробки нафти.

– Рязанський нафтопереробний завод, у який у середу вранці поцілили безпілотники, виробляє 17,1 млн тонн нафти на рік і є одним з основних постачальників моторного палива для російських регіонів, розташованих біля Москви, завод був змушений зупинити дві основні переробні установки.
– Крім того, ще три безпілотники поцілили по Новошахтинському заводу нафтопродуктів у Ростовській області, внаслідок чого підприємство призупинило роботу. Потужність цього НПЗ становить 5,6 млн тонн на рік.
– Днем раніше, у вівторок, унаслідок влучання дрона було також пошкоджено НПЗ, що належить “Лукойлу”, під Нижнім Новгородом. На НПЗ “Лукойл-Нижегороднефтеоргсинтез” пошкоджено установку АВТ-6, яка забезпечує понад 50% виробництва НПЗ. Завод може переробляти близько 17 мільйонів тонн нафти на рік. На ньому виробляють 11% бензину, що випускається в росії.

3. Ціни на бензин у РФ досягли піку на тлі атак дронів на НПЗ.

– Ціна бензину АІ-95 на Санкт-Петербурзькій міжнародній товарно-сировинній біржі досягла максимуму за півроку.
– Зростання цін викликано призупиненням роботи НПЗ на тлі атак українських БПЛА.
– Ціна бензину АІ-95 на Санкт-Петербурзькій міжнародній товарно-сировинній біржі перевищила 60 тис. рублів за тонну – це максимум з кінця вересня минулого року.

4. Згідно з даними Міжнародного енергетичного агентства, дохід росії від експорту нафти у лютому знизився через посилення моніторингу західних санкцій проти Кремля.

– Експортні поставки нафти і нафтопродуктів з росії в лютому 2024 року скоротилися на 140.000 барелів на добу до січня, склавши 7,64 мільйона барелів на добу, прибуток від продажів знизився на 1% до $15,7 мільярда, йдеться в доповіді Міжнародного енергетичного агентства.
– Зменшення потоків російської нафти за кордон було здебільшого викликано скороченням закупівлі Індією, яка скоротила обсяги на 420 000 барелів на день у лютому порівняно 1,2 млн барелів на день на місяць раніше.
– Постачання з росії до Китаю зросли на 100.000 барелів на добу до 2,2 мільйона барелів, повернувшись на рівень листопадового піку, але їх обсяг може бути й вищим, оскільки вантажі на 350.000 барелів на добу ще не мають фіксованого пункту призначення.

5. Євросоюз може запровадити квоти на імпорт продовольства з росії та білорусі, зокрема, на постачання зерна. Відповідну пропозицію підготувала Єврокомісія.

– Обмеження на російський та білоруський продовольчий імпорт не торкнуться транзиту через країни ЄС.
– Досі заходів проти російського продовольства в ЄС не було, хоча проти української сільгосппродукції існують обмеження.
– Наприкінці лютого Латвія першою в ЄС ухвалила тимчасову заборону на імпорт сільгосппродукції з росії та білорусі.
– На початку березня сейм Польщі прийняв ухвалу про введення санкцій на імпорт продовольства з цих двох країн.
– Згідно з оцінкою Євростату, у 2023 році до ЄС ввезли понад 1,5 млн тонн російського зерна проти 970 тис. тонн 2022-го.

6. Голови комітетів із закордонних справ у парламентах 23 країн відмовилися визнати законними вибори президента росії на окупованих територіях України.

– Ініціативу підтримали зокрема США, Німеччина, Великобританія, Іспанія, Італія, Нідерланди, Чехія, Ізраїль, держави Балтії та інші європейські країни.
“Ми однозначно відкидаємо легітимність виборів, проведених росією на окупованих українських територіях. Подібні дії росії на міжнародно-визнаній території України є абсолютно нелегітимними і не будуть визнані світовою спільнотою”, – йдеться у заяві парламентаріїв.

7. Австрія оголосила персонами нон грата двох дипломатів російського посольства за дії, «несумісні з їхнім дипломатичним статусом», наказавши їм покинути країну протягом тижня.

– Завдяки цьому кількість російських дипломатів, яких Австрія вислала з 2020 року досягла 11.

8. Підземні сховища газу в Європі заповнені на 60 відсотків, випливає із даних GIE.

– Сумарно у сховищах знаходиться понад 66 млрд куб м газу. Відбір газу становив 308 млн куб м, а закачування склало 27 млн куб м.
– Опалювальний сезон минулого року в Європі закінчився на початку січня з запасами у ПСГ близько 55 відсотків.
– Середня ціна газу знаходиться не вище за $290 за тис куб м.
– У лютому середня ціна склала менше $290 за тис. куб м.

9. Шведський розробник комп’ютерних ігор Embracer виходить із росії.

– Заснована в 2008 році, Embracer володіє дванадцятьма компаніями, у тому числі розробниками ігор Lara Croft GO, Tomb Raider, Dead Island, Deus Ex, Warhammer 40000.

 

На заставці: Вибори на окупованих українських територіях. Фото: Facebook “Східної правозахисної групи”

Автор