Україна переймає досвід Данії у виробництві енергії з відходів

Данія успішна у виробництві енергії з твердих побутових відходів. Тому досвід цієї країни вкрай корисний для України, де питання як диверсифікації джерел енергії, так і утилізації сміття є актуальними. На цьому наголосив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук у ході візиту на найбільше в Данії підприємство з переробки відходів «Vestforbrændingen».

За даними представників компанії, щорічно підприємство переробляє близько 600 тис. тонн відходів для генерації енергії. Потужність заводу складає 40 МВт електроенергії та 160 МВт теплової енергії.

Ознайомлюючись із роботою заводу і технологіями переробки сміття та виробництва енергії, С. Савчук окреслив можливості встановлення подібних потужностей і в Україні.

«Україна має надзвичайно високий потенціал використання відходів як енергетичної сировини. При переробленні 10 млн т. відходів Україна зможе замістити 600 млн. м3 газу, отримуючи при цьому 3500 тис. Гкал теплової енергії та 1170 млн кВт*год електроенергії», – підкреслив С. Савчук та додав, що Держенергоефективності розроблено фінансову модель заводу з перероблення 350 тис. тонн сміття на рік.

С. Савчук також розповів про удосконалене законодавче поле для виробників  «чистої» енергії, підкресливши, що «зелений» тариф на виробництво електроенергії з біогазу підвищено до 12,4 євроценти/кВт*год. Тепер він один з найвищих у Європі. Крім цього, запроваджено стимулюючий тариф на тепло з відновлюваних джерел енергії.

За підсумками візиту до підприємства сторони домовилися продовжити співпрацю та розглянути можливості залучення інвестицій у реалізацію проектів з виробництва енергії з відходів в Україні.

Джерело

Автор