Вісті з фронтів. 13.03.2024

Костянтин Машовець

Перш, ніж читати цей огляд, рекомендую перечитати мій інший огляд за 19 лютого нинішнього року.

По угрупуванню військ (УВ) противника “Белгород”, станом на ранок 12.03.2024 р.

Командний пункт (КП), штаб розгорнуті у м. Білгород.

В основному це війська Західного воєнного округу (ЗВО), а саме окремі підрозділи та частини 20-ї загальновійськової армії (ЗВА), 6-ї ЗВА, 1-ї танкової армії (ТА), 11-го армійського корпусу (АК), посилені цілим рядом підрозділів зі складу федеральної служби військ національної гвардії ри-фи (фсвнг, так звана “росгвардия”):

– мотострілецьких полків (мсп) – 3 (у 2-х із них немає по одному мотострілецькому батальйону), всі 3 – територіальні війська (ТрВ).
– мотострілецьких, танкових та стрілецьких батальйонів (мсб\тб\сб) – 20, із них 9 це саме стрілецькі батальйони.
– артилерійських дивізіонів (адн) – 7, із яких гаубичних самохідно-артилерійських (гсадн) – 1, гаубичних артилерійських (гадн) – 1, окремих гаубичних артилерійських (огадн) – 1, окремих протитанкових артилерійських (оптадн) – 4.
– батарей польової артилерії (ПА) та засобів ППО – 31, із яких гаубичних самохідно-артилерійських (гсабатр) – 6, гаубичних артилерійських (габатр) – 9, реактивних артилерійських (реабатр) – 4, протитанкових артилерійських (птабатр) – 9, мінометних (мінбатр) – 1, батарея протитанкових ракетних комплексів (батр ПТРК) – 1, зенітна ракетна батарея (зрбатр) – 1.
– зведених тактичних загонів (всі штурмові) – 4.

Загалом це:

– особового складу (о\с) – приблизно 17.7 тисяч російських військовослужбовців;
– танків – до 110-112 одиниць;
– бойових броньованих машин (ББМ), включаючи бронеавтомобілі – 361 одиниця;
– артилерійських систем (АС) калібром від 100-мм, включаючи міномети калібром 120-мм – до 415 одиниць;
– реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) – 38 одиниць.

Окрім цього, в оперативному підпорядкуванні командування УВ “Белгород” перебуває повноцінний зведений мотострілецький полк (мсп) зі складу 116-ї окремої бригади особливого призначення (обр ОсП) фсвнг “россгвардия”, здатний вести повноцінний загальновійськовий бій (у загальній кількості УВ “Белгород” він не порахований). Цей полк “карателів” має у своєму складі:

– 2307 в\сл;
– 14-16 танків;
– 142 ББМ (45 БМП, 69 БТР, 28 бронеавтомобілів);
– не менше ніж 36 стволів артилерійських систем (АС) калібром від 100-мм, без урахування мінометів (82-мм та 120-мм);
– до 65-70 одиниць автомобільної та спеціальної техніки;
– й навіть цілий окремий польовий склад РАО.

У період десь між 6-8 березня підрозділи цієї бригадної тактичної групи (зведеного полку) 116-ї обр ОсП вже зайняли відведенні йому батальйонні райони оборони, блокували в районі північніше та північно-західніше Білгорода комунікації, які ведуть у бік Курська, Орла та Москви.

Й це далеко не “соУпадєніє”, російське командування чогось такого на кшталт рейду РДК, ЛСР та Сибирского батальйону очікувало. Але, я думаю, воно трохи помилилося з напрямком та часом.

Зараз поясню…

Антипутінські російські формування дійсно в ніч на 12.03.2024 розпочали інфільтрацію на російську територію, зокрема у Білгородській області в районі с .Лозова Рудка.

Й командування противника почало на це реагувати, перебуваючи у повній впевненості, що саме тут і будуть вводитись основні сили “електорального вторгнення”.

Але, наскільки я розумію, основні події розгорнулися не у Білгородськой обл., а північніше – на Курському напрямку, в районі с. Тьоткіно, у смузі відповідальності угрупування військ (УВ) противника “Курск”, яке значно поступається в обсягу сил і засобів УВ “Белгород”.

Є сенс змалювати і його.

УВ “Курск” (КП та штаб розгорнуті в районі м. Рильськ), його частини та підрозділи також у загальному сенсі відносяться до військ (сил) Західного воєнного округу (ЗВО), власне, його об’єднань – ті ж самі 6-а, 20-а ЗВА, 1-а ТА та 11-й АК + посилення у вигляді пари батальйонів зі складу повітряно-десантних військ (пдв):

– мотострілецьких полків (мсп) – 2, кожний без одного мотострілецького батальйону (мсб), обидва відносяться до територіальних військ (ТрВ);
– мотострілецьких, танкових, парашутно-десантних, десантно-штурмових і стрілецьких батальйонів (мсб\тб\пдб\дшб\сб) – 10, з яких принаймні 5 – саме стрілецькі;
– дивізіонів польової артилерії (ПА) – 2, з яких 1 – зведений артилерійський дивізіон (зв адн), ще 1 – гаубичний самохідно-артилерійський (гсадн);
– батарей ПА та РСЗВ – 15, із яких 1 – змішана артилерійська тактична група (ТГр), до 8 одиниць різнотипних АС, 1 самохідна артилерійська батарея (сабатр), гаубичних артилерійських батарей – 5, реактивних артилерійських батарей (реабатр) – 3, протитанкових артилерійських батарей (птабатр) – 4, мінометних батарей (мінбатр) – 1, на 120-мм мінометах;
– зведених тактичних загонів – 1 штурмовий.

Разом це приблизно:

– до 8.8-8.9 тисячі в\сл;
– десь до 36-38 танків;
– до 120-125 ББМ;
– 120-122 одиниця АС;
– до 16-18 одиниць РСЗВ.

Звісно, “під Тьоткіно” російське командування швидко зможе стягнути лише частину від вказаного обсягу сил і засобів. Переважно з числа тих, які, власне, й прикривають напрямок на м. Рильськ.

Певну роль також, очевидно, будуть відігравати й визначені підрозділи зі складу УВ прикриття кордону зі складу фсвнг “россгвардия”(це окрім мсп 116-ї обр ОсП), які “дублюють армійське угрупування на території тих самих Брянської, Курської та Білгородської обл ри-фи.

Воно нараховує 1500-1600 в\сл, десь до 16-18 БТР, 6-8 БРДМ-2, 65-66 одиниць бронеавтомобілів різного типу та класу, а також до 82-84 одиниць вантажного та спеціального автотранспорту (частково також броньованого).

Як будуть насправді розвиватися події, звісно, покаже час. Але, зважаючи на ті сили, якими інфільтрувалися підрозділи РДК, ЛСР та Сибирського батальйону на територію ри-фи (підтверджена наявність у них важкої бронетехніки), очевидно, російське командування так чи інакше буде вимушене зосередити та розгорнути у визначених районах відповідне угрупування сил і засобів, аби їм протидіяти. На це потрібний певний час.

У зв’язку з цим постає цікаве питання: чим і як вони протягом цього часу будуть стримувати, очевидно, мобільні групи РДК, ЛСР та СБ?


Олександр Коваленко

Після Часового Яру, за планом російських окупантів, Куп’янськ посідає друге місце за пріоритетом наступальних дій. У цій зоні діє УВ «Запад», яке за минулий місяць серйозно реорганізувалось і посилилося, а саме:

Особовий склад – 81 тисяча (місяць тому було 58 тис. осіб);
Танки – 1100 (понад 750) одиниць;
ББМ – близько 1900 (1250) од;
Стволова артилерія – понад 800 (700) од;
РСЗВ – близько 300 (210) од.

Протягом місяця суттєвий приріст, що, можливо, говорить про рішення командування російських окупаційних військ проблеми з поповненням людського ресурсу та техніки. Насправді ні. Ні, оскільки насичення УВ «Запад» відбувається комплексно, за рахунок поповнення ресурсом із інших угруповань військ, зокрема, «Центр» і «Юг». УВ «Юг» лише за особовим складом скоротилася майже вдвічі – зі 170 тис до 110 тисяч осіб.

Зрозуміло, таке збільшення УВ «Запад» може говорити про підготовку РОВ до наступальної операції на Куп’янськ, і це правильно. РОВ готуються у другій половині 2024 року каталізувати наступ на Куп’янськ. Але є нюанс. Того ресурсу, що мають, їм недостатньо для того, щоб наступальна операція пройшла швидко, якісно і без критичних втрат, що змушують послаблювати інші напрями.

Відповідно до індексу БТГ, угрупування «Запад» має 100 БТГ. Тепер за штатною комплектацією:

Танки – 1100 (100% комплектації);
ББМ – 1900 замість 3300 чи 57% від комплектації;
Стволова артилерія – понад 800 замість 1200 чи 67%;
РСЗВ – близько 300 замість 1200 чи 25%.

Варто відзначити, що це не найгірший показник комплектації у РОВ по всій зоні бойових дій, а навпаки – найкращий. Але є ще один аспект. Ця група зараз відповідає, по суті, за більшу частину бойових дій по Лимано-Куп’янській осі довжиною понад 150 км.

Для тих, хто трохи забув, нагадаю, що під час наступу на Авдіївку, місто неповною площею 29 км², російські окупаційні війська використовували:

– від 60 до 80 (на піку наступу) тисяч осіб;
– 10 тисяч осіб у резерві;
– понад 450 танків (не менше 100 у резерві);
– понад 1300 ББМ (понад 200 у резерві);
– близько 1200 одиниць ствольної артилерії;
– до 300 одиниць РСЗВ (до 50 в резерві).

Загалом наступальна кампанія тривалістю майже 5 місяців на Авдіївку, за значно меншою площею та фронтом, витягла в окупантів значно більше ресурсів, ніж зараз сконцентровано по Лимано-Куп’янській осі. Але це не привід для того, щоб видихнути.

Справа в тому, що сам факт реорганізації УВ «Запад» та поступальне його насичення можуть говорити про те, що до другої половини 2024 року воно перевищить показник 100 тисяч і навіть може бути сумарно з усіма приданими відщепенцями доведене до понад 120 тисяч осіб. І в цьому і є основна загроза для напрямку.

На Куп’янськ можуть зосередити кількісно такий самий ресурс, як і на Авдіївку, з аналогічними резервами, а по решті осі використовувати надмірну масу.

В даний час РОВ будуть зайняті створенням максимально комфортних умов для подальшої каталізації наступу.

 

На заставці: Бійці легіону “Свобода Росії” ніч проти 13 березня провели на території РФ. Фото: Легіон “Свобода Росії”

Автор