Фейки тижня пропаганди рф 09.03.2024

“Інформаційний спротив”

Група “Інформаційний спротив” продовжує відстежувати поширення пропагандою російської федерації фейкових повідомлень про війну проти України та спростовувати їх. У рамках рубрики “Фейки тижня” ми публікуємо нову підбірку фейків, які російські пропагандисти поширювали у інформаційному полі протягом минулого тижня.

Евакуація з Харкова та Херсона

Російська пропаганда поширює фейк про те, що українська влада начебто вивозить з Харкова архіви та експонати, і що до евакуації готуються державні установи міста. За версією російських пропагандистів, це пов’язано із загрозою приходу в місто російських військ.

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації.

Насправді ж, заяв про нібито «евакуацію з міста» немає ні на офіційній сторінці місцевої ОВА, ні на сторінках міськради. Подібної інформації немає і в каналах комунікації вищого керівництва країни.

До того ж, зараз Харкову не загрожує прихід окупаційних російських військ, адже Сили оборони України роблять усе можливе, щоб не дати ворогу жодного шансу.

Окрім того, росія проводить кампанію з дезінформації щодо ситуації на Півдні.

Інформація про те, що буцімто відбувається евакуація держслужбовців з міста Херсон перед «наступом рф» не відповідає дійсності.

Це російські фейки, метою яких є посилити паніку. У рф немає ресурсів для наступу на Херсон.

Мобілізація жінок та підлітків

Російська пропаганда маніпулює, коли повідомляє, що в Україні жінок нібито почали активно готувати до участі у війні. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій.

Пропагандисти також поширюють фото, нібито з одного із занять, на якому проводяться жіночі тренінги із самозахисту “Українська Валькірія”, які організовує громадська організація “Редюїт”.

Окрім того, минулого тижня росіяни поширили інформацію, що на фронті загинула військовослужбовиця ЗСУ 2006 року народження, якій на момент смерті не було навіть 18 років.

Таку інформацію поширюють російські Telegram-канали, як доказ використавши фото нібито військового жетону загиблої.

Насправді ж, жетон на фото – підроблений. Насправді на особистих жетонах зазначають прізвище, ім’я, по батькові військовослужбовця, його групу крові, резус-фактор і особистий номер, присвоєний відповідно до його реєстраційного номера.

Також на жетоні вказують назву формування, в якому проходить службу військовослужбовець. Але аж ніяк не дату народження і тим більше дату смерті, як на поширеному пропагандистами «жетоні».

Нагадаємо, в Україні військовозобовʼязаними є лише громадяни віком від 18 років. Підлітків не мобілізовують.

Підвищення тарифів на електроенергію

Міністерство енергетики України спростувало фейкову інформацію про начебто підготовку до підвищення тарифів на електроенергію. Наразі жодної підготовки, обговорення, розрахунків потенційного підвищення тарифів не здійснюється.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

“Сьогодні низкою інформаційних ресурсів вчергове було поширено інформацію про нібито підготовку Міністерством енергетики України підвищення тарифу на електроенергію. Офіційно повідомляємо: наразі жодної підготовки, обговорення, розрахунків потенційного підвищення не здійснюється”, – йдеться у повідомленні.

Десятки мільйонів біженців з України

Російська пропаганда активізувала зусилля із залякування європейців «мільйонами українських біженців».

Через мережу своїх ботів пропагандисти рф намагаються посіяти серед європейців апокаліптичні настрої, пов’язані з діяльністю українців.

Росіяни активно поширюють наратив про наміри українців «розв’язати терор на Заході». Мовляв, мільйони українців готують масові акції непокори з метою натиснути на уряди західних країн. Більше того, російська пропаганда стверджує, що українці хочуть «перетворити європейські країни на Бахмут», прикриваючись місцевими жителями як живим щитом.

У такий спосіб російська пропаганда намагається налаштувати європейські спільноти проти українців.

Два полки НАТО в Україні

Російська пропаганда поширює фейк про те, що президент Франції Макрон нібито робить войовничі заяви про присутність двох полків НАТО в Україні та готовність й надалі вводити війська.

Як повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, насправді пропагандисти вкотре маніпулюють словами європейських політиків – те, що озвучив Еммануель Макрон, було лише ідеєю та думкою, а не остаточним рішенням. Генсек НАТО Єнс Столтенберг та інші країни-члени блоку офіційно заперечили такі наміри.

Окрім того, уряд України офіційно не звертався до партнерів з проханням залучення особового складу їхніх збройних сил для відсічі агресії.

Так, іноземні громадяни допомагають Україні чинити опір, але винятково як добровольці: як бійці (Іноземний легіон) або інструктори (Trident Defense Initiative). Проте вони не представляють Альянс на теренах України.

Як «доказ» нібито прямої участі Альянсу в цій війні, пропаганда поширила фейк про нібито загибель 60 «французьких найманців» 16 січня 2024 року в Харкові. Але цю брехню спростувало французьке МЗС.

Столтенбрг штовхає НАТО до війни проти рф

Росіяни минулого тижня також поширили фейк про те, що генеральний секретар НАТО начебто підштовхує Альянс до війни з росією».

Про це повідомляє Центр стратегійчних комунікацій.

Пропаганда рф поширила наратив, що генсека НАТО Єнса Столтенберга потрібно звільнити, бо він відверто підштовхує Альянс до прямого зіткнення з москвою. Таку думку колишнього працівника Пентагону Стівена Браєна поширюють російські ЗМІ.

Насправді ж, Столтенберг неодноразово стверджував, що НАТО не має планів посилати своїх військових до України.

Союзники по НАТО надають Україні підтримку, але Альянс не вступатиме у війну з росією.Разом з цим генсек Альянсу наголошує на тому, що учасники НАТО повинні робити більше для своєї безпеки – не для нападу на росію, а для захисту себе від потенційної агресії.

Якщо путін переможе в Україні, немає жодної гарантії, що російська агресія не пошириться на інші країни. Найкращий захист зараз – це підтримка України та інвестиції у військовий потенціал НАТО, – говорив Столтенберг.

Джерело

Автор