Уряд змінив формат роботи ТЦК (військкоматів). Як це вплине на мобілізацію

BBC Україна

Уряд постановив, що територіальні центри комплектування (раніше – військкомати) тепер прийматимуть людей цілодобово. Медичні огляди та психологічні обстеження теж тепер будуть нон-стоп.

“Це стосується як персонально-якісного обліку призовників, так і обліку транспортних засобів”, – повідомила про рішення заступниця міністра оборони Наталя Калмикова.

Крім того, додала вона, ТЦК тепер зможуть також цілодобово “розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати стягнення”, тобто вживати заходів проти чоловіків, як ігнорують повістки чи загубили військовий квиток.

Це рішення може кардинально змінити роботу ТЦК.

Досі у їхньому розкладі було тільки два приймальні дні – вівторок і четвер і то не повний день. Подекуди це з 9 до 17 години, а у деяких військкоматах прийом закінчується ще о 13 дня. Щоб отримати необхідні документи, люди могли стояти в черзі тижнями.

Про те, з якими труднощами можна зіштовхнутися у ТЦК, нещодавно публічно розповідав ведучий і батько трьох неповнолітніх дітей Анатолій Анатоліч, який хотів пройти ВЛК.

Він поскаржився, що установа працює всього два дні на тиждень (вівторок і четвер) з 09:00 до 18:00. З таким графіком роботи чоловіки, яких йдуть проходити ВЛК, просто не можуть потрапити всередину, скаржився він.

За його словами, 8 лютого він втретє пішов до ТЦК. Сподівався, що зуміє вирішити усі питання з документами. Але спочатку на ведучого чекав штраф – 1 700 гривень за відсутність військового квитка.

Потім з’ясувалося, що військкомат не працює за тим графіком, який він побачив в інтернеті, і взагалі він зареєстрований в іншому, Оболонському ТЦК.

Коли він туди добрався, йому сказали, що він уже не встигне – приходьте завтра. Подібних історій досить багато.

Схоже на те, що рішенням про цілодобовий прийомний час ТЦК уряд прагне збільшити ефективність роботи військкоматів і, можливо, пришвидшити мобілізацію.

Невдовзі Верховна Рада має прийняти законопроєкт про посилення мобілізації. Перше читання він уже пройшов.

Посилення мобілізації, як визнає українська влада, потрібно, щоб забезпечити військовий облік максимальної кількості чоловіків та поповнити війська, які зазнали втрат за майже два роки повномасштабної війни з Росією.

Раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що військове командування очікує мобілізувати 2024-го року близько 450-500 тисяч новобранців.

За прогнозами, повністю ухвалити закон про посилення мобілізації можуть вже у березні цього року.

Джерело

 

Фото: Одеський обласний ТЦК та СП

Автор