Санкції на часі. 06.02.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 06.02.2024.

1. Російські НПЗ у січні зменшили переробку на 4% щодо аналогічного періоду минулого року та на 1,4% щодо грудня.

– Головними факторами зниження стали ремонти, а також виведення з ладу деяких установок через атаки українських безпілотників.

2. Експорт російського газу трубопроводами в 2023 році впав на 29,9%, до 99,6 млрд куб м з 142,1 млрд куб м роком раніше.

3. Найбільший у росії ЗПГ-проект залишився без танкерів льодового класу через санкції США.

– Проект має проблеми з транспортуванням — через санкції він не отримає танкери льодового класу, необхідні для вивезення ЗПГ з північних широт.
– Внаслідок запровадження санкцій США японська компанія Mitsui OSK Lines (MOL), яка мала займатися експортом газу з «Арктик СПГ 2», не може ні отримати замовлені танкери, ні продати їх росіянам.
– “Новатек”, планував створити флот з 21 танкера класу Arc7: 15 з них має побудувати судноверф “Зірка”, ще шість – південнокорейська Hanwha Ocean. З південнокорейських танкерів три призначалися “Совкомфлоту” і три – MOL.
– З «Совкомфлотом» Hanwha Ocean розірвала контракти раніше через його потрапляння до списків санкцій.
– Тепер виникли проблеми з суднами, якими мала керувати японська компанія. Будівництво танкерів для MOL мало завершитися пізніше цього року.

4. Російські залізниці зіткнулися з дефіцитом локомотивів, які виходять із ладу та вирушають на ремонт, але не можуть бути відремонтовані через відсутність імпортних деталей.

– Крім труднощів із закупівлею імпортних деталей є і проблема дефіциту кадрів. Мобілізація та відправка на війну контрактників позбавили ремонтні заводи робочої сили.
– Сервісні компанії мають забезпечувати коефіцієнт технічної готовності (КТГ) локомотивного парку у 95%, але до середини 2023 року цей рівень у середньому знизився на 2 п.п., до 93%.
– У січні 2024 року КТГ був ще нижчим.

5. Російські науковці одночасно працюють на Заході і на російський ВПК.

– Російські науковці беруть участь у розробці технологій для російської оборонки і при цьому досі отримують фінансування з країн-партнерок України та є бажаними гостями на міжнародних конференціях. Про це повідомляє проєкт Trap Aggressor аналітичного центру StateWatch.
– Так представники російських наукових установ беруть участь у міжнародних наукових конференціях, дослідженнях і роботах.
– За даними з відкритих джерел, такі заходи й наукові роботи, де присутні й до яких долучені російські вчені, фінансує Національний науковий фонд Сполучених Штатів (U.S. National Science Foundation).

6. Перероблена російська нафта продовжує потрапляти до Британії через лазівку в санкціях.

– Журналісти отримали звіти, які свідчать, що правила нафтопереробки не забороняють імпорт продуктів, вироблених із російської сирої нафти.
– Завдяки цій лазівці Індія та Китай можуть легально купляти російську нафту, переробляти в авіаційне та дизельне паливо і продавати до Британії та країн ЄС.
– Так у 2023 році до Великої Британії імпортовано близько 5,2 мільйона барелів нафтопродуктів, вироблених з російської сирої нафти. З них 4,6 млн – це авіаційне пальне.
– Згідно з ексклюзивними даними CREA, протягом перших 12 місяців дії заборони на постачання російської нафти Британія купила нафтопродуктів, вироблених з російської нафти, на 569 млн фунтів стерлінгів.

7. США стали активно запроваджувати санкції проти окремих танкерів і компаній у Туреччині та ОАЕ, які займаються перевезеннями російської нафти.

– Одночасно Вашингтон посилює тиск на країни, під чиїм прапором ходять багато суден, що порушують вимогу про цінову стелю для неї.
– Це змушує танкери з тіньового флоту перереєструватися в менш популярних юрисдикціях, головною з яких останнім часом став Габон.
– Кількість суден під прапором Габону зросла з двадцяти одиниць рік тому до понад ста кораблів на кінець січня.
– Близько 50 кораблів отримали реєстрацію в Габоні в грудні; вони належать російським компаніям і раніше ходили під прапорами Ліберії та Панами.

8. Євросоюз стикається з тиском, який вимагає ввести санкції проти російського алюмінію.

– Європейські виробники алюмінію, що підтримуються чотирма країнами ЄС, наполягають на тому, щоб блок ввів ембарго на імпорт металу з росії в рамках 13 пакетів санкцій.
– Через два роки після початку повномасштабного конфлікту Європа, як і раніше, закуповує 9% алюмінію в рф. Це дозволило профінансувати військову машину Москви на суму близько 2,3 мільярда євро у 2022 році.
– Проте дипломати ЄС заявили, що навряд чи повну заборону буде запроваджено до 24 лютого, оскільки пропозиція Литви, підтримана Естонією, Латвією та Польщею, може зустріти опір з боку таких країн, як Італія, які опираються заходам, здатним призвести до зростання цін.
– З осені Асоціація виробників алюмінію ЄС стверджує, що Брюссель має повністю перекрити російський імпорт, тоді як європейські промислові споживачі виступають проти.
– Євросоюз має намір подати 13-й пакет санкцій до 24 лютого, але серйозні обсяги імпорту означають, що навряд чи повна заборона буде узгоджена всіма 27 країнами так швидко.

9. ЄС заборонить російським дипломатам вільно їздити Шенгенською зоною.

– ЄС має намір обмежити поїздки російських дипломатів країною, де вони акредитовані, а не усією Шенгенською зоною.
– Така пропозиція включена до 13-го пакету європейських санкцій проти росії.
– Однак, поки що неясно, як план буде реалізовано, адже поїздки всередині Шенгенської зони часто не контролюються.
– Джерела видання зазначають, що ЄК також розширить списки російських компаній, яким європейські фірми не можуть продавати товари подвійного призначення та військову продукцію.

10. G7, ЄС і Австралія домовилися про посилення умови дотримання імпортерами стелі цін на нафту з рф.

– Наразі від страхових компаній і перевізників потрібно отримувати запевнення в тому, що ціна на нафту не перевищує встановленої межі. Однак таке запевнення діє на весь період договору страхування або транспортування.
– Тепер же, як передбачається, подібний документ буде потрібен на кожне завантаження.

11. Казахстан наростив постачання нафти і газоконденсату в обхід портів рф у 2023 році до 3,73 млн. тонн з 1,91 млн. тонн у 2022 році.

– Казахстан освоює обхідні маршрути, оминаючи порти рф, намагаючись мінімізувати ризики антиросійських санкцій.

12. Литва пропонує створити у ПАРЄ реєстр порушників санкцій проти росії.

– Очільник литовської делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Емануеліс Зінгеріс заявив, що запропонував створити в цій інституції реєстр людей і компаній, які обходять міжнародні санкції проти росії.
– За словами литовського депутата, він зареєстрував пропозицію резолюції про реєстр порушників санкцій проти рф, який, як він сподівається, буде створений під час головування Литви у Раді Європи у травні-листопаді.

13. Нафтопереробний завод «Лукойл нафтохім Бургас», що належить «Лукойлу», в Болгарії повністю відмовився від російської нафти Urals.

– У січні 2024 року завод не отримав жодної партії Urals.
– Загалом у січні НПЗ у Бургасі, за даними Kpler, отримав 70 000 бар/добу сировини при потужності переробки 196 000 бар/добу. Ще частину сировини завод міг взяти зі своїх запасів.
– У 2023 році підприємство отримувало в середньому 113 000 бар/добу нафти Urals.

Автор