Санкції на часі. 04.02.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 04.02.2024.

1. Удари українських дронів по російських НПЗ можуть зірвати посівну у росії.

– За останній час під атаку дронів потрапили вже 7 російських НПЗ.
– Останній удар відбувся по Волгоградському НПЗ, одному з найбільших у країні.
– Він переробляє майже 289 000 барелів нафти на добу, що становить понад 5% від загального обсягу переробки нафти в росії.
– Завод, розташований за сотні кілометрів на схід від українського кордону, постачає паливо як на внутрішній, так і зовнішній ринки.
– Якщо атаки дронів ЗСУ на НПЗ продовжаться, то в росії може виникнути дефіцит палива, пік якого припаде на весняну посівну кампанію.
– Через постійні атаки на російськи НПЗ експорт автомобільного бензину та дизельного палива в росії порівняно з січнем 2023 року скорочено на 37% та 23% відповідно.

2. Росіяни активно скуповують золото.

– Попит росіян на золото 2023 року був практично максимальним за дев’ять років.
– Аналітики підрахували, що в середньому кожен росіянин купив щонайменше півграма дорогоцінного металу.
– Це рекорд із 2014 року. Торік росіяни придбали 95 тонн золотих злитків, що майже у 20 разів більше, ніж до початку війни в Україні.
– У 2022 попит пробив позначку 100 тонн.
– Дорогоцінний метал став заміною долара у заощадженнях росіян.

3. росіяни можуть залишитись без бананів.

– На тлі заяви Еквадору про передачу застарілої російської зброї США Россільгоспнагляд вирішив з п’ятого лютого призупинити поставки в країну бананів з п’яти підприємств Еквадору через нібито виявлення в їхній продукції небезпечного карантинного шкідника.
– На частку цієї країни припадає 96 відсотків всього імпорту бананів у рф.
– При цьому росія є одним із основних покупців цього фрукту, займаючи 20 відсотків експорту Еквадору за відповідною статтею.
– На тлі санкцій Заходу, запроваджених у 2022 році, з постачанням бананів виникли логістичні проблеми.
– У результаті 2023 року цей вид продукції став одним із лідерів зростання роздрібних цін у росії.

4. G7 запропонувала план вилучення російських активів на користь України.

– Бельгія просуває ідею залучення боргових зобов’язань під заставу російських активів.
– Західні уряди розробляють плани випуску боргових зобов’язань для фінансування України, використовуючи російські активи в якості застави для погашення боргу, що змусить Москву почати платити за своє вторгнення.
– Бельгійський уряд уже розповсюдив ці плани серед країн “Великої сімки”.
– Згідно з цими планами союзники Києва можуть випустити боргові зобов’язання для фінансування зруйнованої війною країни.
– Коаліція, що підтримує Україну, вимагатиме від росії виплати боргу, а якщо вона цього не зробить, накладе арешт на заморожені російські суверенні активи.

5. Фінляндія прийняла остаточне рішення не відкривати кордон з росією з 11 лютого, при цьому уряд Фінляндії зараз готує заходи проти будь-якого нелегального проникнення з боку рф.

– Про це заявив глава уряду Фінляндії Петтері Орпо в інтерв’ю телепрограмі Yle “Ykkösaamu.
– За словами Орпо, на російському боці в різних прикордонних районах тисячі громадян третіх країн очікують на те, щоб нелегально потрапити до Фінляндії.
“Очевидно, що ми не можемо відкрити кордони. Одночасно з цим нам потрібно підготувати заходи проти будь-якого нелегального проникнення. Цим зараз активно займається уряд. Легких рішень не буде. Але головний принцип у тому, що ми подбаємо про безпеку кордонів Фінляндії, про національну безпеку. Це стоїть на першому місці”, — сказав Орпо.

6. Raiffeisen bank все ще розглядає питання про вихід з росії.

– Австрійська банківська група “Raiffeisen Bank International” (RBI) все ще не вийшла з ринку росії після двох років війни та обіцянок покинути російський ринок.
– Як зазначають в банку, з другого кварталу 2022 року обсяг кредитування в росії скоротився на 56%”.
– Водночас станом на кінець 2023 року він все ще становив 6 млрд євро.
– Крім того, Raiffeisen Bank значно скоротив свій бізнес платіжних операцій з росією та припинив усі ділові відносини з російськими банками-кореспондентами, за винятком своєї дочірньої компанії “Райффайзенбанк”.

7. Банкомати в Австрії перестали працювати з картками російського Газпромбанку.

– Австрійські банкомати перестали видавати готівку власникам карток UnionPay російського Газпромбанку, найбільшої російської кредитної організації, яка досі не потрапила під санкції Євросоюзу.

 

На заставці: Пожежа на НПЗ “ЛУКОЙЛ-Волгограднафтопереробка” після атаки українських дронів 3 лютого 2024 р. Фото: скриншот відео

Автор