Ракетний катер “Ивановец”, знищений ЗСУ. Що про нього відомо і як він потопив український корвет

BBC Україна

Українська військова розвідка повідомляє про успішну атаку морських дронів на великий ракетний катер Чорноморського флоту РФ “Ивановец”, який є носієм протикорабельних ракет. Цю інформацію підтвердили впливові російські воєнкори, проте досі не коментує міноборони Росії. Що про це відомо? 

Вдень 1 лютого Головне управління розвідки оприлюднило відео атаки дронів на російський катер.

“У ніч з 31 січня на 1 лютого 2024 року воїни спецпідрозділу “Group 13” Головного управління розвідки Міністерства оборони України знищили ракетний катер “Івановєц” Чорноморського флоту РФ. Операція стала можливою за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та платформи United24″, – сказано в повідомленні.

Катер патрулював Чорне море поблизу озера Донузлав біля берегів окупованого Криму.

“Внаслідок низки прямих влучань у корпус російський корабель зазнав пошкоджень, не сумісних із подальшим рухом ― “Івановєц” дав крен на корму і затонув”, – наголошує ГУР.

Це вже 24 за ліком російський корабель, який знищили чи пошкодили українські сили з початку повномасштабної війни.

Атака українського морського дрона на катер “Ивановец” і вибух на його борту. Фото: ГУР МОУ

ГУР твердить, що пошуково-рятувальна операція росіян на Донузлаві, згідно з попередньою інформацією, успіху не мала. Тобто весь екіпаж “Ивановця” міг загинути.

Вартість втраченого катера становить орієнтовно 60-70 мільйонів доларів, кажуть в ГУР.

На оприлюдненому відео зафільмовано, як декілька морських дронів, як мінімум 3, атакують катер РФ. Один з безпілотників робить пробоїну в судні, в яку запливає інший дрон. Після чого відбувається дуже потужний вибух і “Ивановец” йде на дно.

Такий вибух може свідчити про детонацію ракет “Москіт”, які були на борту російського катера.

ВВС не може оперативно встановити автентичність відео.

Втрату корабля досі не коментує міноборони РФ, але визнали відомі російські воєнні блогери. Зокрема, телеграм-канал “Военкор Котенок” (376 тисяч підписників) пише, що “Ивановец” затонув “під час відбиття нічної атаки ЗСУ на Севастополь”.

“Корабель прийняв три влучання морських дронів. Екіпаж до останнього вів боротьбу за збереження судна на плаву”.

Канал “Военный Осведомитель” (586 тисяч підписників) вказує, що російський катер “отримав кілька прямих влучань, у тому числі в район розташування ПКР П-270 “Москіт”, що призвело до їхньої детонації та повного затоплення судна”.

Ці ракети важать близько 4 тонн, включаючи бойову частину та повне заправлення паливом.

“Детонація подібної “гримучої суміші” внаслідок близького підриву українського катера-камікадзе практично не залишає кораблю шансів на порятунок, що, на жаль, і сталося”, – зазначає “Военный Осведомитель”.

Чим відомий “Ивановец”?
Ракетний катер “Ивановец” біля узбережжя Криму. Фото: kchf.ru

Цей російський ракетний катер проєкту 12411 (“Молния”) був побудований в 1988 році. Свою назву “Ивановец” отримав через 10 років, коли шефство над кораблем взяла влада Іванівської області Росії.

Його основне завдання – знищення бойових надводних кораблів супротивника, десантних і транспортних засобів та суден у морі і пунктах базування, а також прикриття своїх кораблів та суден від надводних та повітряних загроз.

Взимку 2014 року “Ивановец” залучали до заходів щодо забезпечення безпеки зимової Олімпіади в Сочі.

Катер має водотоннажність 436 тонн, довжину 56,1 м і ширину 10,2 м. Екіпаж складає 40 осіб.

Він озброєний 4 пусковими установками для ракет “Москіт”. Це надзвукова крилата ракета, яка може вражати ціль за 250 км, якщо летить на значній висоті.

“Москіт” має здатність летіти дуже низько (7-10 м), обходити протиповітряну оборону противника, пробивати корпус ворожого корабля і вибухати всередині нього. При цьому ракета може мати як звичайну, так і ядерну бойову частину.

“Ивановец” має тривалу історію взаємовідносин з українськими Збройними силами.

Так, в липні 2021 року російська влада повідомила, що саме цей ракетний катер прийшов на допомогу українському риболовецькому судну в Чорному морі біля Очакова. Це все відбувалося на фоні багатонаціональних військових навчань See Breeze, які проходили в цьому районі.

Міноборони України заперечило “допомогу” від російського катера і заявило, що це був “черговий інформаційний прийом Росії”.

За даними міністерства, інформація про те, що російський катер прямує до українського судна, поширювалася в той час, як його вже буксирував корабель морської охорони Державної прикордонної служби до порту приписки Очаків.

Кадри знищення українського корвета “Тернопіль” влітку 2023 року, які оприлюднило Міноборони РФ. Ракету по цьому судну випустив саме катер “Ивановец”. Фото: міноборони рф

Знову нагадав про себе “Ивановец” в липні 2023 року.

Міністерство оборони РФ 21 липня оприлюднило відеозапис ракетних стрільб, які провів цей катер в Чорному морі.

“Відповідно до плану бойової підготовки сил Чорноморського флоту, екіпаж ракетного катера “Ивановец” виконав бойові стрільби протикорабельними крилатими ракетами по судну-мішені в полігоні бойової підготовки у північно-західній частині Чорного моря”, – було сказано в повідомленні.

Також під час спільного навчання кораблі та авіація РФ відпрацювали дії щодо “ізоляції району, тимчасово закритого для судноплавства, а також виконали комплекс заходів щодо затримання судна-порушника”.

Все це відбувалось на фоні виходу Росії із “Зернової угоди”, яка дозволяла Україні безпечно експортувати сільськогосподарську продукцію Чорним морем.

Після виходу з угоди Кремль оголосив, що буде затримувати і перевіряти всіх кораблі, які прямуватимуть в українські порти.

Окрім того, як встановив український профільний портал “Мілітарний”, мішенню, яку під час стрільбищ потопив катер “Ивановец”, був корвет “Тернопіль”. Його Росія захопила під час окупації Криму в березні 2014 року.

Це був найновіший великий корабель українських Військово-морських сил, який активно долучали до навчань з країнами НАТО.
Воєнний оглядач ВВС Павло Аксьонов про значення для війни затоплення катера “Ивановец”

Якщо загибель ракетного катера “Ивановец» підтвердиться, це буде значною подією у війні Росії проти України. Це другий бойовий корабель із ракетним озброєнням, знищений у морі.

“Ивановец” хоч і вважається у російській класифікації ракетним катером, за міжнародними стандартами є корветом. Він озброєний протикорабельними крилатими ракетами.

Україна не має кораблів, проти яких можна було б їх застосувати, але в ході війни обидві сторони застосовували протикорабельні ракети по наземних цілях.

Крім того, на катері встановлена система радіоелектронної боротьби “Вимпел Р2” (у її складі радіолокаційні системи МП-405-1 та МП-405). Це досить стара розробка, але її продовжують ставити і нові російські кораблі.

Отже, корабель, який, за повідомленнями, перебував біля входу в озеро (затоку) Донузлав, міг займатися якраз радіоелектронною протидією обстрілам Криму крилатими ракетами чи безекіпажними катерами.

Успіх цієї атаки означає, що ЗСУ вдосконалюють тактику боротьби з Чорноморським флотом, коли для ударів по нерухомих цілях у доках та біля причалів застосовуються крилаті ракети, а морських цілях на рейдах та у відкритому морі — безекіпажними кораблями.

Ця тактика вже призвела до того, що багато кораблів Чорноморського флоту змінили базу, перейшовши із Севастополя до Новоросійська.

Успіх цієї тактики, особливо з урахуванням того, що її застосовує держава, яка не має у складі ВМС великих бойових кораблів, може змінити майбутнє військово-морських сил. Невеликі безекіпажні катери виявилися тим самим небезпечним “москітним флотом”, прийоми ефективної боротьби з яким ще належить розробити.

Джерело

 

На заставці: Російський ракетний катер “Ивановец” випускає ракету “Москіт” під час навчань у липні 2023 року. Фото: міноборони рф

Автор