Порошенко в Брюсселі. День третій (фото, відео)

2024-й – рік дуже важких викликів для України, потрібно не лише зберегти державу і зупинити росіян, але й забезпечити стратегічну перевагу всієї демократичної коаліції. Про це сказав журналістам Петро Порошенко, який перебуває в Брюсселі. Під час десятків зустрічей із керівниками Євросоюзу та НАТО пʼятий Президент наголошував: підтримка України має посилюватись.

«Перше – це постачання зброї для України, для наших Збройних Сил. Бо без цього завдання надзвичайно ускладнюється. Друге – це питання інтеграції і якісна підготовка до саміту Україна – НАТО. Де ми маємо зробити все від нас залежне для того, щоб отримати запрошення в НАТО як ключовий фактор миру майбутнього і безпеки держави», – говорить Порошенко.

«Серед пріоритетних питань є пакет в 50 мільярдів, які і окремі країни-скептики, і наші опоненти хотіли заблокувати. Для нас принциповим був об’єднаний голос України, де ми всі стверджували, що це рішення треба прийняти вже і зараз», – наголошує Порошенко.

Він висловив стриманий оптимізм, що завтра рішення буде ухвалене у такий спосіб, який мінімізує ризики для України.

«Найбільш бажаний для нас варіант – це коли 50 мільярдів євро до 2027 року будуть прийняті без будь-яких додаткових обговорень. Другий варіант – сума в 50 мільярдів розділяється на декілька траншів. Але виділення кожного наступного траншу, нехай і після відповідних звітів і оцінок, не буде потребувати голосування. Для того, щоб не дати нікому скористатися правом вето. Бо це є єдина воля європейського народу, єдина воля всіх країн-членів ЄС», – пояснює Порошенко.

«Ми дуже сподіваємося на цей варіант, для того, щоб не допустити змогу кожен рік фактично підвісити це рішення. Саме на це були спрямовані наші численні зустрічі, які відбулися протягом двох днів. Зокрема і з Президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн», – говорить Петро Порошенко.

Він окремо виділив також зустрічі з двома Єврокомісарами, представниками Угорщини та Словаччини.

«Перша – з віцепрезидентом Єврокомісії паном Шевчовичем, якого я знаю ще з часів його комісарства по енергетиці. Він представляє Словаччину, яку чомусь усі виставляють як країну-скептика. І друга – це зустріч з єврокомісаром з питань розширення Олівером Варгеї, який представляє Угорщину. Ми мали підготувати завтрашнє засідання для того, щоб принципове рішення про 50 мільярдів було прийняте», – говорить Петро Порошенко.

«Ми також працюємо над тим, щоб до 24 лютого, до другої річниці повномасштабного вторгнення рф в Україну, ми отримали низку принципових рішень. Це розблокування фінансування воєнної допомоги з боку ЄС на суму 5 млрд євро, воно було давно заблоковано. Україна, отримає зброю, а бюджет Євросоюзу профінансує ті країни, які нам цю зброю надали», – нагадав Порошенко.

«Ми ретельно обговорили 13-ий пакет санкцій, де також сформована низка пропозицій. Дуже важлива позиція – вперше буде застосована практика, коли відсотки і доходи з заморожених російських активів, а це сума, яка перевищує 3 млрд євро в рік, буде також спрямована на фінансування відновлення України», – пояснює пʼятий Президент.

Ще одне питання – це торговельні преференції, які відкривають ринок ЄС для українських виробників і частина дії яких закінчується в червні 2024 року. «Ми робимо все можливе для того, щоб всі рішення були продовжені ще на рік, до літа 2025 року. І також ми сподіваємося, що це рішення буде прийнято вже і зараз», – говорить Порошенко.

«Ми обговорили з різними фракціями Європарламенту ухвалення спеціальної резолюції про підтримку України. В тому числі і щодо підготовки до почату переговорів про вступ, і спеціальної процедури скрінінгу. Це серйозна, кропітка і відповідальна робота з оцінки українського законодавства, внесення необхідних змін, які дозволять нам відповідати критеріям демократії, критеріям свободи, критеріям європейських цінностей, критеріям базових принципів, на яких заснований ЄС і яким хоче відповідати Україна для того, щоб туди потрапити», – резюмує Петро Порошенко.

Джерело


Петро Порошенко

Наближаються вибори до Європейського парламенту та вибори в усьому світі.

Чому це так важливо для нас, українців?

Бо це — питання виживання. Це питання збереження нашої країни. Вибори відбудуться у понад 70 країнах. І нам точно потрібно, щоб тема війни в Україні, розв’язаної росією, була піднята на кожних із них.

Ми зараз, наша мільйонна армія боремося за мир, свободу та демократію. І ми сподіваємося на єдність та дотримання принципу: «Ми підтримуємо Україну до нашої перемоги».

У Брюсселі на запрошення Європейської народної партії вкотре закликав наших друзів та союзників, керівництво Єврокомісії сприяти схваленню рішення Європейської Ради про виділення Україні 50 мільярдів євро. Також якнайшвидше надати необхідну військову допомогу.

Надання озброєння, фінансова допомога, посилення санкцій проти росії — ці питання лунали на моїх зустрічах із Президенткою Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн, Президентом Європейської народної партії Manfred Weber, Комісаром ЄС з питань розширення Олівером Варгеї, Виконавчим віце-президентом Європейської Комісії Maroš Šefčovič.

Добрі друзі України засвідчили готовність до плідної співпраці та потужну підтримку України. Це стосується і членства в Європейському Союзі. Адже це те, що українці вибороли на полі бою.

Вдячний родині EPP – European People’s Party та всім нашим міжнародним партнерам за відверті та серйозні розмови про наше спільне європейське майбутнє.

* * *

Доброю традицією стали розмови з Генеральним директором Єврокомісії з питань сусідства та розширення Гертом Купманом. Цей візит до Брюсселя не став винятком.

Ми обговорили підготовку до вступних переговорів, які відбудуться цієї весни. Зокрема оцінку внутрішньополітичної ситуації в країні щодо верховенства права, демократичних цінностей та державних інституцій.

Сьогодні і влада, і опозиція, і громадянське суспільство міцно об’єднані довкола прискореного руху до членства в ЄС як одного з ключових елементів перемоги над агресором.

Вдячний Герту Купману за те, що поділився думками, як вступ України вплине на ЄС та які шляхи адаптації Європейського Союзу до нових умов. Маємо готуватися до нашого спільного майбутнього.

* * *

Вдячний лідерам політичних груп Європарламенту за потужний заклик до Європейської Ради схвалити багаторічну програму фінансової допомоги Україні.

Зараз у цей вирішальний момент будь-яка ініціатива на вагу золота. Кожен голос є цінним, а надто коли йдеться про абсолютну більшість голосів такої поважної інституції, як Європарламент. У ці дні багато зустрічався з нашими друзями в Європарламенті і переконував у важливості такої сталої допомоги.

Ми, як парламентарі, свою роботу виконали, а сьогодні слово за лідерами держав-членів ЄС. Вірю в наш спільний успіх!

* * *

Щиро вдячний Президенту Парламентської асамблеї НАТО Міхалу Щербі за відвертий і насичений обмін думками!

Натхненний знати, що серед наших союзників в Альянсі є такі віддані друзі нашої держави, справжні адвокати членства України в НАТО. Цей рік може стати проривним та справді історичним, якщо в Альянсі продемонструють стратегічне бачення та мужність — нададуть запрошення Україні для вступу до НАТО вже під час Вашингтонського саміту влітку цього року. Лише цей крок здатен зламати всі хижі плани путіна та роззброїти його повномасштабне вторгнення.

Працюємо далі. Наближаємо нашу спільну перемогу!

 

Автор