ЄС виділив Україні критично важливі 50 млрд євро

Петро Порошенко

Вітаю українців з довгоочікуваним і дуже важливим рішенням Європейської Ради щодо виділення Україні багаторічної програми фінансової допомоги у 50 млрд євро!

Щиро вдячний нашим партнерам, в першу чергу з Європейської народної партії, Європарламенту та Єврокомісії, за проактивну позицію, щиру підтримку та віру у наш спільний успіх. Європейський Союз підтвердив незмінне лідерство у ці складні часи. Радий, що зміг зробити і власний внесок у забезпечення сьогоднішнього успіху.

Це рішення — надійна інвестиція у нашу спільну перемогу.


Ростислав Павленко

Рішення про виділення Україні європейської допомоги в 50 млрд євро – прийняте!

Це справді привід для оптимізму.

А механізм отримання траншів по цих коштах передбачає, що Україні доведеться жорстко звітувати по проведених реформах.

І це теж хороша новина, зважаючи на бажання «менеджерів» отримувати кошти та імітувати результат. А недемократична, корумпована і неефективна Україна не встоїть. Це розуміють у Брюсселі – тому така увага до реформ.

До речі, за різними опитуваннями переважна більшість українців вважає справедливим підхід «гроші в обмін на реформи», бо також розуміють необхідність змін у країні.

Тим часом, The Guardian з посиланням на підсумковий документ саміту розкриває деякі подробиці зазначених механізмів.

Орбан отримав розмороження частини коштів, виплата яких була призупинена. Реформа інститутів і механізмів ЄС також залишається нагальною.

Крім того, лідери країн ЄС домовилися щороку обговорювати допомогу Україні, а у разі потреби переглянути її через 2 роки.

Після двох років Єврокомісія проведе “огляд витрат”. І щодо цього буде окреме голосування.

Попереду, отже, складні випробування, але кошти з ЄС усе ж розморожені.

Залишається питання допомоги США…

Автор