Санкції на часі. 26.01.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 26.01.2024.

1. Російський Газпром у 2023 році знизив видобуток газу на 9% до 404 мільярда кубометрів через скорочення експорту до Європи.

2. Нафтові компанії росії не можуть відмовитись від імпортного обладнання.

– В росії, як і раніше, висока залежність від імпорту в нафтосервісі, виробництві обладнання та хімії для бурових робіт.
– Більше половини обладнання для гідророзриву пласта — технології, яка дозволяє збільшувати віддачу свердловин, а також видобувати нафту, що важко видобувається, — поставляється з так званих росією «недружніх» країн.
– А за деякими позиціями, наприклад, роторними керованими системами, залежність від імпорту в рф тотальна і становить 100%.

3. Єдиний НПЗ на чорноморському узбережжі росії зупинив роботу після удару України.

– Туапсинський НПЗ «Роснефти» — єдиний на чорноморському узбережжі росії та входить до топ-10 найбільших у країні — зупинив переробку нафти та випуск нафтопродуктів.
– Завод, що переробляє щороку до 9 млн тонн сировини, виявився паралізованим після пожежі, яка виникла 25 січня через удар українських дронів.
– Внаслідок атаки БПЛА згоріла вакуумна установка.
– Швидко відновити виробництво завод не зможе: ремонт орієнтовно може тривати до кінця лютого — початку березня.

4. Найбільша російська нафтохімічна компанія та експортер зрідженого нафтового газу (LPG) «Сибур» скорочує експорт зрідженого газу з балтійського порту Усть-Луга через дефіцит газових танкерів на тлі санкцій.

– Скорочення поставок ще більше підриває російський експорт палива, який вже постраждав від пожеж і атак безпілотників, зокрема в порту.
– Експорт зрідженого газу з Усть-Луги вже знизився в січні приблизно до 50 000 метричних тонн з 67 000 тонн в середньому щомісяця минулого року.
– Відповідно до фінансової інформації Navigator Gas, контракт на тайм-чартер Сибура з фірмою для двох газовозів, Navigator Leo і Navigator Libra, закінчився в грудні 2023 року.
– Дані відстеження суден від LSEG показали, що ці два танкери відправляли до 40% загального експорту LPG з Усть-Луги, де Sibur є єдиним постачальником LPG на експортний термінал у порту.
– Якщо “Сибур” не знайде заміну танкерам “Навігатор-Газ”, він ризикує істотно скоротити перевалку в Усть-Лузі.

5. Росіяни взяли рекордну кількість мікропозик.

– 2023 року громадяни росії взяли рекордні 34,91 мільйона позик «до зарплати».
– Це рекордний показник — він на 12,25% більше кількості позичок, виданих у 2022 році (31,1 млн), і майже на 22% більше, ніж у 2021 (28,62 млн).

6. Росія імпортувала високотехнологічні американські та європейські чипи на понад $1 млрд у 2023 році попри санкції.

– Імпортувалися чипи американських виробників Intel Corp, Advanced Micro Devices, Analog Devices Inc. та європейських Infineon Technologies AG, STMicroelectronics NV та NXP Semiconductors NV.
– Переважна більшість заборонених технологій потрапляє до росії через реекспорт із третіх країн, включаючи Китай, Туреччину та Об’єднані Арабські Емірати.
– Значну частину продажів у галузі мікросхем контролюють дистриб’ютори, які зазвичай працюють із кількома постачальниками.
– Виробники не завжди зобов’язані відстежувати, куди потрапляє їхня продукція після продажу цим компаніям, хоча деякі конкретні чипи військового призначення повинні мати документальний слід.

7. Російська «дочка» Nestle попередила партнерів про підвищення у лютому відпускних цін на корми для собак та котів до 12%.

– Зміна цін торкнеться брендів Pro Plan, Purina One, «Гурме», «Дарлінг» та Felix.
– Необхідність цього заходу виробник пояснює зростанням собівартості виробництва на тлі подорожчання сировини, інгредієнтів, логістики та упаковки — зміна цін навіть «не покриє всього зростання собівартості».

8. У США готові посилювати санкції проти режиму лукашенка в білорусі.

– У США мають намір посилювати санкції, а також вживати інших заходів проти режиму Александра Лукашенка в білорусі. Про це йдеться в заяві речника Держдепу США Метью Міллера.
– Відповідна заява з’явилась на тлі нещодавніх рейдів у білорусі, спрямованих проти родичів політичних в’язнів і колишніх політв’язнів країни.
– Міллер наголосив, що США засуджують ці затримання, ширші утиски прав людини в країні, а також спроби зірвати демократичні прагнення народу білорусі.

9. Імпорт нафти до Японії 2023 року становив понад 147 млн т.

– Міністерство фінансів Японії повідомило, що 2023 року країна закупила понад 147 млн т нафти, що майже на 8 відсотків менше, ніж 2022 року.
– У 2023 році було експортовано менше 120 тис. російської нафти в Японію, яка була доставлена в перші два місяці, що на майже 50 відсотків менше, ніж у 2022 році.
– Країни Близького сходу забезпечили понад 95 відсотків експорту нафти до Японії 2023 року, повідомляє Мінфін країни.
– У 2021 році Японія імпортувала понад 5,2 млн. т російської нафти.

10. Литва має намір на рік продовжити обмеження для громадян рф та білорусі на в’їзд та перебування у країні. Поки воно діє до 2 травня 2024 року.

– Рішення влади Литви передбачають видачу віз громадянам рф і білорусі у виняткових випадках, призупинення розгляду прохань про видачу тимчасових видів на проживання.
– Росіянам також заборонено купувати у Литві нерухомість, ввозити готівкові українські гривні, оформлювати електронний статус резидента.

11. Компанія Hyundai продала завод у росії.

– Російська компанія “Арт-Фінанс” завершила угоду щодо купівлі всіх російських активів південнокорейського виробника Hyundai.
– В угоду зокрема увійшло петербурзьке підприємство ТОВ “Хенде Мотор Мануфактурінг Рус”.
– Компанія “Арт-Фінанс” на чолі з колишнім президентом дилерського холдингу “Авілон” була зареєстрована у Москві у лютому 2023 року.
– У травні того ж року компанія викупила російські активи Volkswagen, зокрема підприємство у Калузі.

Автор