Санкції на часі. 08.01.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 08.01.2024.

1. За рік транзит російського газу через Україну впав на 29%.

– Він знизився з 20,46 млрд кубів до 14,65 млрд кубів у 2023 році.
– Вже з наступного року транзит зупиниться.

2. Ціни на нафту знижуються після підйому напередодні.

– Сьогодні ціни на нафту впали більш ніж на 1% через різке зниження цін провідним експортером Саудівською Аравією та збільшення видобутку в ОПЕК, компенсуючи занепокоєння щодо ескалації геополітичної напруги на Близькому Сході.
– Ціна на нафту марки Brent знизилася на 1,09%, або на 86 центів до 77,90 дол за барель, а ф’ючерси на американську нафту West Texas Intermediate впали на 1,15%, або на 85 центів до 72,96 дол за барель.

3. Похолодання не налякає Європу – газу вистачить.

– Майже половина опалювального сезону вже минула — середина припадає на 15 січня, м’яка погода в Європі до цього часу залишила запаси газу на достатньому рівні, роблячи нинішнє похолодання лише блискавкою.
– Навіть якщо похолодання збережеться до кінця сезону, Європа все одно споживатиме набагато менше природного газу для опалення, ніж у звичайну зиму.
– Зі зниженням попиту регіональні сховища газу вичерпуються не так швидко, як очікувалося.
– Через це тримаються низькі ціни на газ. У порівнянні з минулим роком вони зменшилися на 45%.
– Тепла погода спричинила значне зниження споживання газу на опалення.
– Це на додаток до більшого скорочення попиту через енергоємні компанії, які стримують виробництво. У Німеччині, наприклад, виробництво енергоємних компаній, таких як хімічні та металургійні заводи, знизилося на 20% порівняно з періодом до вторгнення путіна в Україну.
– У результаті запаси залишаються значно вище норми для цього періоду зими. Згідно з нинішніми тенденціями, Європа досягне весни з більш ніж половиною заповненого підземного сховища газу проти 10-річного середнього показника лише на 35%.

4. Іран і росія відмовилися від SWIFT у банківских операціях.

– росія та Іран поєднали свої системи передачі фінансових повідомлень, тому тепер їхні банки можуть здійснювати операції безпосередньо.

5. Росія розгортає ядерну зброю в Білорусі.

– Лукашенко наприкінці минулого місяця заявив, що росія завершила розгортання тактичної ядерної зброї в країні.
– Американські чиновники не надають повної інформації про свої розвідувальні дані щодо цієї передачі, і цілком можливо, що Лукашенко блефує.
– Водночас у липні минулого року Розвідувальне управління Міністерства оборони США заявило, що немає “жодних підстав сумніватися” в заявах путіна про відправку ядерної зброї до Білорусі.
“Федерація американських вчених проаналізувала розвідувальні дані з відкритих джерел, в тому числі відеоматеріали Міністерства оборони Білорусі, і дійшла висновку, що “авіабаза “Ліда”, розташована за 40 кілометрів від литовського кордону, і єдине крило білоруських ВПС, оснащене літаками Су-25, є найбільш вірогідним кандидатом на виконання нової місії Білорусі з “ядерного обміну” з росією”.

6. Німеччина збільшила експорт до росії у листопаді на 12,8% порівняно з жовтнем – до 700 млн євро, йдеться у звіті Федерального статистичного управління ФРН.

– Імпорт із рф у листопаді місяці зменшився на 14% до 200 млн євро.
– Експорт до росії у листопаді був на 38,3% нижчим, ніж роком раніше, імпорт – на 88,4%.

 

Ілюстративне фото з відкритих джерел.

Автор