Вісті з фронтів. 07.01.2024

Костянтин Машовець

Категорія “різне”.

1. Формування нових частин і з’єднань противника станом на 03.01.2024 р.

У складі Московського воєнного округу (МВО) формуються:

– 34-а артилерійська дивізія (ад) у складі: управління (штаб), 273-а та 303-я артилерійські бригади (абр), 62-и окремий батальйон управління (обу) та 1249-й окремий батальйон матеріально-технічного забезпечення (об МТЗ). Термін формування – до 29.02.2024 г., але навряд чи буде витриманий, бо затягуються строки зняття з довготривалого зберігання основних типів і зразків штатного озброєння та військової техніки (ОВТ) з’єднання. ЦМР та БЗХТ просто не встигають приводити до ладу штатне ОВТ у запланованому темпі та обсягах.
– 42-а бригада управління (бру).
– 119-а бригада зв’язку (брз), має статус “територіальної”, процес формування сильно затягується також через “трабли” з оснащенням та озброєнням.
– окремий резервний полк 20-ї загальновійськової армії (ЗВА), по факту вже сформований, причому безпосередньо у зоні так званої “се-ве-о”.

Примітка: й 42-а бру, й 119-а брз ще не мають у своєму складі основної кількості штатного особового складу, планується, що їх будуть доукомплектовувати або мобілізованими, або “призывниками” строкової служби.

У Ленінградському воєнному окрузі (ЛВО) формуються:

– по одному мотострілецькому (мсп) та самохідному артилерійському полку (сап) у складі 68-ї та 69-ї мотострілецьких дивізій (мсд).
– танковий полк у складі 72-ї мсд 44-го армійського корпусу (АК).
– окремий резервний полк 6-ї ЗВА, аналогічний полку у складі 20-ї ЗВА.
– окремий радіотехнічний полк особливого призначення (ортп ОсП) 6-ї ЗВА.
– 86-й окремий батальйон супроводження військових вантажів (обсвв).
– 1204-й регіональний центр метрології.
– 620-а бригада рятувальних суден.

Термін закінчення формування вищезазначених частин або 29 лютого ц.р., або 31 травня ц.р., але, ймовірно, він, м’яко кажучи, затягнеться в першу чергу через складнощі з комплектуванням штатних посад військовослужбовцями з достатньо специфічними військово-обліковими спеціальностями.

У складі 2-ї ЗВА, Центрального воєнного округу (ЦВО) та 49-ї ЗВА Південного воєнного округу (Півд.ВО) також формується по одному ортп ОсП, а у 2-ї ЗВА ще й 433-й мсп у складі 27-ї мсд.

Загальні риси процесу формування:

– Кінцеві терміни і строки формування та розгортання частин і з’єднань постійно “переносяться та зсуваються” (по інформації нашої групи ІС, у російському гш вже як мінімум 2 рази “масштабно” переглядали відповідні плани-графіки формування нових об’єднань і з’єднань, а в окремих випадках – і частин) зразу з декількох причин – від цілого ряду “труднощів” із укомплектуванням ОВТ та особовим складом до значного обсягу організаційно-штатних змін в органах управління відповідних рівнів (трансформація ЗВО у МВО та ЛВО і т.п.), й, відповідно, необхідністю постійно “уточнювати” та відслідковувати зміни у штатному БЧС новоформуємих частин і з’єднань.

– Участь в активних бойових діях у так званій “зоні ес-ве-о” цілого ряду частин і з’єднань, які згідно графіку повинні стати “базовими” для розгортання нових військових формувань зи-си ри-фи, також не додає “стройности и плановости” цьому процесу. Причому проведення цілого ряду “звірок” та аудиту в цих частинах і з’єднаннях щодо обліку матеріально-технічних засобів, ОВТ та особового складу, притаманних процесу формування нових “військових організмів”, об’єктивно суттєво дезорганізує бойове та адміністративне управління у визначених частинах і з’єднаннях російського війська.

– Поєднання необхідності здійснювати значні переміщення особового складу, ОВТ і матеріально-технічних засобів, пов’язане з розгортанням (формуванням) нових частин, з’єднань та об’єднань або в пункти постійної дислокації (ППД), або в райони бойового призначення з аналогічним переміщеннями, пов’язаним із поточним поповненням (доукомплектуванням) і матеріально-технічним забезпеченням “Объединённой группировки вс рф на юго-западном твд”, яка веде активні бойові дії, також суттєво “напружує” як відповідні органи управління російських військ, так і їхню транспортно-тилову структуру. Звісно, росіяни намагаються мінімізувати обсяги цих переміщень, де це можливо, але “оперативна необхідність” не завжди співпадає з реально існуючими умовами.

2. Противник продовжує утримувати на території Білорусі авіаційне угрупування, яке станом на ранок 5 січня ц.р. складало 32 бойових літаки та 29 вертольотів (із них 15 ударних\вогневої підтримки), зокрема:

– Авіабаза (АБ) Мачулищи:
Ми-8\17 – 5 одиниць (рб),
Ми-24\35 – 9 одиниць (рб).

– АБ Лида:
Су-25К\УБК – 10 одиниць (рб).

– АБ Барановичи:
Су-30СМ – 7 одиниць, із них – 4 одиниці (рб), 3 одиниці (рф),
Миг-29\Миг-29С, Миг-29УБ – 8 одиниць (рб),
Су-25К\УБК – 7 одиниць (рб),
Ми-24\35 – 6 одиниць (рб),
Ми-8\17 – 9 одиниць.

3. Станом на ранок 4.01.2024 р. великі десантні кораблі (ВДК) противника перебували у наступних пунктах базування (ПБ):

ВДК пр.1171 “Николай Фильченков” – ПБ Севастополь,
ВДК пр.775 “Георгий Победоносец” – ПБ Новоросійськ,
ВДК пр.775 “Королёв” – ПБ Новоросійськ,
ВДК пр.775 “Калининград” – ПБ Новоросійськ,
ВДК пр.1171 “Орск” – ПБ Новоросійськ,
ВДК пр.775 “Цезарь Кунников” – ПБ Новоросійськ,
ВДК пр.11711 “Пётр Моргунов” – цивільний порт Сочи (на даний момент, можливо, знаходиться на переході до ПБ Новоросійськ),
ВДК пр.775 “Азов” – ПБ Севастополь (ремонт),
ВДК пр.775 “Ямал” – ПБ Севастополь (ремонт),
ВДК пр.775 “Оленегорский горняк” – ПБ Севастополь (ремонт).

Таким чином, стає зрозуміло, що у ПБ чорноморського флоту (чф), розташованих на території окупованого п-ва Крим, продовжує перебувати зі складу угрупування ВДК противника лише ВДК “Николай Фильченков” (пр.1171 “Тапир”) у ПБ Севастополь, ще там же перебувають три інших ВДК (пр.775) на ремонті.

Також один ВДК пр.775 “Минск” офіційно вважається таким, що перебуває “на ремонті” у ПБ Севастополь, однак, за певними оцінками, внаслідок ракетного удару ЗСУ (в ніч на 13.09.2023 року) його відновлення або неможливе, або триватиме не менше кількох років, тому я його не рахував у “загальному списку”, він однозначно – поки “небоеготовый”.

 

Фото: 17-та окрема танкова Криворізька бригада імені Костянтина Пестушка

Автор