Who is mr. Гравець?

Дмитро Вовнянко

Офіційно вважається, що у великий бізнес Юлія Тимошенко потрапила через успішний шлюб. Це – правда, але не вся. Існувала ще одна людина, завдяки якій скромна дружина сина голови Дніпровського департаменту кінофікації стала відомою нам “леді-мільярд”. Звуть цю людину Олександр Гравець.

Ця людина – живий секрет. І от чому.

Шановні скажіть, коли уперше в житті ви почули слово “офшор”? А коли вперше здобули змогу чогось у тому офшорі відкрити?

А тепер пристебніться. Знайомець Юлії Тимошенко ще з часів її роботи на заводі ДМЗ, згаданий вище Олександр Гравець власне й був творцем “Корпорації Український бензин” – КУБ. Тої самої, що пізніше була перереєстрована як ЄЕСУ.

На 1991 р. Олександр Гравець створив на Кіпрі компанію Somolli Enterprises Ltd. зі статутним фондом у 60000 зелених американських баксів. Саме ця офшорка (тобто Гравець) стала власником 85% КУБа, в якому майбутня бабЮля і її чоловік Олександр мали тоді по демократичних 5%.

І знаєте, ким був цей добрий чарівник? Чиновником управління праці Дніпровського облвиконкому.

Я сушу собі голову – ким же був цей Олександр Гравець у час вільний від роботи у виконкомі? Звідки у нього ще в совку (! – Україна незалежною стала лише в грудні 1991 р.), у країні, де бакси тоді розглядали як диковинку, їх аж 60000? Як він перевів їх в офшорку з совка? Звідки взагалі він знав про таке поняття, і як так круто зорієнтувався в кіпрських законах?

Ким він був? Точно не хабарником – я не знаю, за що в совку могли надавати стільки хабарів чиновнику управління праці. Тоді ким?

Підпільним цеховиком? Ватажком кримінального угрупування? Чи?…

Чи може Гравець ще за совка співпрацював з одною веселою організацією, в якої ніколи не бракувало ані грошей, ані знавців по західних фінансових операціях? Так, я маю на увазі Контору Глибокого Буріння.

А може, все набагато прозаїчніше? Але хто він тоді такий – Олександр Гравець?

Автор