Санкції на часі. 20.12.2023

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 20.12.2023.

1. Рахункова палата рф виявила 3840 порушень у державному бюджеті на загальну суму 1,774 трлн рублів.

– У 2022 році було виявлено 4447 порушень на суму 885,6 млрд рублів.
– Різке збільшення порушень у бюджеті збіглося з масштабним розширенням його засекреченої частини: у 2023 році російська влада запланувала витратити 6,5 трлн «секретних» рублів.
– Ця сума виявилася вдвічі більшою, ніж у 2022 році: тоді до бюджету закладали 3,733 трлн рублів «таємних» асигнувань — вони були включені до загальної суми, але не «розписані» за конкретними напрямками та розпорядниками.

2. Російська влада продовжує відбирати активи в іноземних компаній.

– путін підписав укази, згідно з якими частки газових компаній німецької Wintershall та австрійської OMV у спільних підприємствах із «Газпромом» будуть примусово продані новим російським власникам.
– Йдеться про ачімовські поклади Уренгойського родовища, де Wintershall DEA має частки в трьох СП, а також Південно-Руське родовище, де Wintershall — 35%, а OMV — 25%.
– Європейські компанії, можливо, отримають компенсацію, розмір якої визначить уряд рф, але ці кошти буде заморожено в росії на рахунках типу С.

3. Частка російського експорту зрідженого природного газу (ЗПГ) до Європи планомірно зростає з 2021 року.

– Очікується, що за підсумками 2023-го більша частина СПГ, що продається російськими компаніями, припаде саме на Євросоюз.
– У минулому році країни Євросоюзу купили у рф близько 15 млн тонн зрідженого газу. Тоді закупівлі російського ЗПГ Європою зросли приблизно на третину порівняно з 2021-м.
– Цього року росія продовжила збільшувати постачання. У листопаді зафіксовано новий рекорд: на європейський ринок із рф надійшло 1,75 млн тонн палива.
– Якщо у 2022 році на частку Європи припадало близько 42 відсотків російського експорту ЗПГ, то вже до середини 2023-го показник перевищив 50 відсотків.
– Найбільшими покупцями російського газу в ЄС є Іспанія, Бельгія та Франція.
– Повністю від палива з росії відмовилися Великобританія та балтійські країни.

4. Російські компанії після введення західних санкцій почали закуповувати телекомунікаційне обладнання та мікрочіпи для систем озброєння та дронів через мережу посередників у Китаї, а також у Марокко та Туреччині.

– Частину санкційного обладнання, закупленого в інших країнах, зокрема в Китаї, везуть через Марокко.
– У порту Танжер-Мед заборонене до ввезення в росію обладнання та компоненти, у тому числі продукцію компаній Cisco, HP, Juniper, Ericsson та Nokia, перевантажують із судна на судно – цей процес називається перевалкою.
– Так товар доїжджає до росії. Подібний торговий шлях проходить через Туреччину.
– Санкційне обладнання відкрито продається в спеціалізованих російських інтернет-магазинах.

5. ЄС дозволить використовувати заморожені активи рф на компенсацію компаніям, у яких росія забрала бізнес.

– Лідери Європейського союзу, вирішили використати заморожені в ЄС кошти для виплати компенсацій європейським компаніям, які втратили активи в росії.
– Досі в ЄС лише заморожували активи фізичних і юридичних осіб, які потрапили до списків санкцій.
– Розмови про їхню конфіскацію велися та юридичні можливості вивчалися, але відчужувати власність європейське законодавство не дозволяє.
– Тепер ЄС вводить виняток: якщо російський підрозділ європейської компанії був у примусовому порядку передано у власність або під контроль росії і він перебуває у списку санкцій, можна буде забрати його активи та акції для «серед іншого, виплати узгодженої адекватної компенсації» материнської компанії.

6. Влада США пропонує передати заморожені російські активи Україні через Світовий банк і Європейський банк реконструкції та розвитку.

– Публічно американська влада не підтримувала конфіскацію заблокованих російських активів, але вирішила зробити таку пропозицію країнам G7 у приватному порядку.
– У документі конфіскація активів називається «контрзаходом», дозволеним міжнародним правом.
– Транш буде “авансом” у рамках компенсації Україні з боку росії.

7. Сполучені Штати оголосили про запровадження обмежень проти майже півтора десятка осіб та організацій в Ірані та інших країнах, які забезпечували поставки необхідних компонентів для виробництва Іраном бойових безпілотників.

– Про це йдеться в офіційному повідомленні Офісу контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC).
– “OFAC запровадив санкції проти десяти організацій і чотирьох осіб, які базуються в Ірані, Малайзії, Гонконгу та Індонезії та підтримують виробництво Іраном безпілотних літальних апаратів (БПЛА)”, – зазначається в повідомленні.
– Паралельно із санкціями OFAC, Міністерство юстиції США оголосило обвинувачення проти організатора цієї мережі Хоссейна Хатефі Ардакані, а також його поплічника Гері Лема у злочинах, пов’язаних із незаконними закупівлями та незаконним експортом у США.

8. Держави Балтії домовились про єдине регіональне застосування санкцій ЄС проти росії.

– Прем’єр-міністерки Литви, Латвії та Естонії у середу підписали спільну декларацію про єдине регіональне застосування санкцій Європейського Союзу проти росії та білорусі, щоб зменшити ризики обходу обмежень.
– У декларації зазначають, що усунення лазівок і забезпечення ефективного застосування санкцій ЄС мають вирішальне значення для посилення впливу санкцій і підриву здатності росії продовжувати агресивну війну.
– Тому три держави зобов’язалися забезпечити уніфікований митний контроль та обмін інформацією, а відповідні органи влади країн Балтії мають прийняти регіональний підхід не пізніше, ніж 31 січня 2024 року.

9. Суд ЄС відхилив позов російського олігарха Абрамовича щодо скасування санкцій.

– Суд ЄС відхилив позов російського олігарха Романа Абрамовича щодо скасування обмежувальних заходів Євросоюзу, застосованих проти нього у зв’язку з війною рф проти України.
– Абрамович намагався оскаржити включення себе до санкційних списків і хотів отримати компенсацію у розмірі мільйона євро за шкоду, завдану його репутації.

10. Генпрокуратура Німеччини прагне конфіскувати €720 млн російських активів.

– Питання про конфіскацію €720 млн заморожених російських активів порушив Федеральний прокурор Німеччини Петер Франк.
– Раніше підсанкційні російські активи лише заморожували. Росіяни втрачали можливість розпоряджатися грошима, але зберігали за ними власність.

11. Норвезька компанія Equinor уклала з Німеччиною договір на постачання газу.
– Норвезька Equinor поставить близько 10 млрд. куб. м природного газу на рік, що дозволить німецькій SEFE погасити третину запитів країни, але вона має намір ще експортувати його.
– Договір діятиме 10 років і розпочнеться у 2024 році.
– Це найбільший для Equinor договір на постачання газу. Ціна контракту трохи менша за $55 млрд.
– Ця угода дозволить Німеччині набути енергонезалежності від російського газу.

12. Французька мережа гіпермаркетів спорттоварів Decathlon продовжує продавати одяг у росії, незважаючи на те, що офіційно оголосила про закриття своїх магазинів у країні після початку війни в Україні, повідомляється у розслідуванні Disclose.

– Журналісти з’ясували, що Decathlon приховував постачання товарів, вироблених у Бангладеш: зокрема, замовляв одяг через свою філію Desipro у Сінгапурі та відправляв її до росії через підставну фірму Phenix Limited у Дубаї.
– Таким чином рф отримала одяг і взуття на загальну суму 11 млн євро.
– Офіційно Decathlon у жовтні продала 60 своїх магазинів місцевій компанії.
– Цей крок було представлено як кінець присутності французького ретейлера спорттоварів у росії.
– Проте насправді одяг його флагманських брендів — Quechua, Wedze та Kalenji — виявився доступним у магазинах нового власника, що відкрилися в листопаді.

Автор