Думки вголос

Serg Marco

В Україні дронове виробництво має ознаки гаражно-волонтерського двіжу. Це деяка кількість виробників, які (якщо не брати великі компанії типу Девіро чи УСС) зʼявилися на хвилі війни. В Росії ж здебільшого компанії по виробництву дронів – це ВПК на державних або державно-приватних компаніях.

У цього є свої плюси та мінуси.

Наші плюси – це постійна взаємодія бійців бойових підрозділів із виробниками. Які вносять конструктивні зміни в свої вироби і тим самим швидко (відносно) реагують на зміни театра бойових дій.

Їх плюси – те, що вони хоча і довше все виробляють, вчать, дають фідбекі, але в них самі ТЗ то є частина системи, яку пишуть не самі дурні люди. Тобто вони роблять вироби не тільки на сьогодні, а й на майбутнє. Вже сьогодні. І розміщують замовлення на такі вироби вже сьогодні. Результат був видимий.

Про те, що зараз надо масово закуповувати обладнання для встановлення перешкод для fpv, мавиків, бо скоро вони стануть великою проблемою, я казав рік тому при консультаціях, які влаштовувала Мінцифра з бойовими пілотами та ребівцями.

Але були більш важливі цілі тоді, і час було втрачено. А вже через пару місяців після тієї зустрічі на захоплених позиціях наші бійці почали знаходити моделі окопного РЕБа. Так, не завжди технологічного, кітайського та зробленого на швидкоруч, але це означає, що хтось у цьому напрямку почав працювати заздалегідь.

Цього літа я почав бігати по виробниках, які нам поставляли fpv, та почав просити поставляти нам із листопада fpv в пропорції 33/67 – третину на тепловізорах, дві третини на денних камерах, з переходом до пропорції 50/50 через два місяці.

Але виробники були завалені заказами на денні fpv, в них не вистачало рук, а централізовано fpv на теплаках не замовлялись.

Коли денні fpv стали малоефективні, а йбр почала нас бити нічними fpv, всі згадали про тепловізори. І тут виявилося, що їх потрібно багато, їх треба відтестити, потім замовити, потім виготовити, потім завезти, потім скомпонувати дрони, а там, хулі там тієї зими?

Всі бігають і шукають тепловізори. Ми, до речі, теж.

Так ось. Виробники швидко не обіцяють нам партії. Зараз сезонні умови тільки під дрон із тепловізором – це 60% доби. Як працювати в таких умовах денними дронами – незрозуміло. Що з цим робити – незрозуміло. Ну, будемо якось випливати, але вже можна сказати, що системне планування в РФ по потребах для армії організовано краще.

Так ось питання.

Цікаво, хтось в нас готується до тих часів, коли стандартні канали передачі даних на fpv працювати не будуть? Коли аналоговий відеосигнал будуть валити, і fpv на аналоги не будуть нічого бачити. Коли на всі частоти від 400 до 975 каналу буде знайдено протидію російським ребом (а вони працюють в цьому напрямку).

Коли фронт буде насичений окопним/мобільним/протидронним РЕБом, і мавікі та аутели вже працювати не будуть, тобто для отримання оперативної обізнаності вже буде недостатньо накупити китайських дронів за ціною 3-5 тис долларів за штуку, в нас буде достатня кількість коптерів розвідників і бомберів, щоб забрати з мавіків цю задачу, без якої фронт впаде?

Чи робляться в нас перспективні fpv на стійкому цифровому зв’язку та ППРЧ, щоб мати можливість працювати за умови великої кількості купольного РЕБу.

Чи робиться в нас ПО, яке дозволить розуміти “стан неба” в питанні дружніх перешкод, ворожих перешкод і планування вильотів у дуже агресивному небі, коли обидві сторони будуть так шпарити машинами РЕБу в обидві боки, що там не те що мавік, мабуть, мухи дохнути будуть?

Чи робиться в нас невеликий керований уніфікований боєприпас, що можна буде використовувати з великих коптерів-бомберів та крил типу Панішера?

І якщо деякі умови (наприклад, погодні) не дають можливості використовувати дрони, то які сили та засоби у вас розробляються для цієї ситуації?

Чи є в наших верхах якийсь план, система, розписана хронологія розробок, яка аналізує ситуацію на фронті та готується до еволюції?

Блядські питання ці зайобують ©.

А поки над цим питанням будуть дискутувати, допоможіть нам із закупівлями тепловізорів на fpv.

Якщо захочете нам допомогти, то ось реквізити:

Приват 5169 3305 3428 7401

Моно 5375 4112 1018 9069

Монобанка

P.S. Цікавий нюанс. Я вже декілька днів не можу добитися від виробника по тепловізійним fpv ніякої відповіді, бо зараз у виробника маскі-шоу від НАБУ.

Mark Savchuk, я потім звернуся до тебе, щоб виявити, хто стоїть за цією ланкою, що саботує українське виробництво дронів. Бо в окопах скоро будуть потрібні люди, і в мене вже є ідея, де взяти фізично розвинених активних силовиків для цього.

Автор