Вісті з фронтів. 04.12.2023

Костянтин Машовець

Придніпровський напрямок (Херсонський операційний район)

1. На Придніпровському напрямку, очевидно, користуючись негодою, командування противника провело певне перегрупування своїх сил і засобів на визначених напрямках.

Судячи з його змісту, командування угрупування військ (УВ) “Днепр” концентрує свої головні зусилля проти плацдарму ЗСУ в районі с. Кринки. Зокрема воно вишикувало діючу на цьому напрямку свою ударну тактичну групу у двохешелонному бойовому порядку наступним чином:

В першому ешелоні:
– до 2-х мотострілецьких батальйонів (мсб) 26-го мотострілецького полку (мсп) 70-ї мотострілецької дивізії (мсд);
– до 2-х мсб зі складу 144-ї окремої мотострілецької бригади (омсбр) 40-го армійського корпусу (АК);
– батальйон морської піхоти (б МП) зі складу 61-ї окремої бригади морської піхоти (обр МП);
– десантно-штурмовий батальйон (дшб) зі складу 810-ї обр МП.

В другому ешелоні:
– 328-й десантно-штурмовий полк (дшп) , зі складу 104-ї десантно-штурмової дивізії (дшд), до 2-х десантно-штурмових батальйонів (дшб);
– 337-й дшп, зі складу 104-ї дшд – принаймні 1 дшб.

Артилерійську підтримку тактичної групи противника, яка діє по напрямку на с. Кринки, окрім штатних арт-підрозділів 810-ї обр МП та 144-ї омсбр забезпечують вогневі підрозділи:

– 277-ї артилерійської бригади (абр) 49-ї загальновійськової армії (ЗВА);
– 1180-го артилерійського полку (ап) 104-ї дшд;
– зведена артилерійська тактична група (АТГр) 81-го самохідного артилерійського полку (сап) 70-ї мсд.

Окрім того варто зазначити, що командування УВ противника “Днепр”, очевидно, ВЖЕ задіяло у перший лінії головні сили 70-ї мотострілецької дивізії (мсд) – 24-й, 26-й та 28-й мсп (без одного мсб) + принаймні один танковий батальйон (тб) зі складу 17-го танкового полку (тп) цієї дивізії.

Поступово так само відбувається й з 104-ю дшд по мірі переміщення до складу УВ “Днепр” з території тимчасово окупованого півострова Крим її частин та підрозділів.

Щодо 70-ї мсд, то станом на ранок 02.12.2023 р. підрозділи її 24-го мсп розгорнулись у західній частині м. Олешки (очевидно, командування противника вбачає певну загрозу в діях передових підрозділів ЗСУ з боку проток Конка та Чайка).

А підрозділи її 28-го мсп противник задіяв північніше с. Підстепне по напрямку на сонячну електростанцію явно з метою добитися розблокування прибережної дороги Олешки – Нова Каховка на цьому відтинку.

26-й мсп, очевидно, продовжує підтримувати російських морпіхів у їх спробах просуватися по напрямку на с. Кринки.

Питання щодо відведення командуванням УВ “Днепр” підрозділів 177-го окремого полку морської піхоти (оп МП) 58-ї ЗВА, який поніс в боях за с. Кринки вагомі втрати, та 171-го окремого десантно-штурмового батальйону (одшб) 7-ї десантно-штурмової дивізії (дшд) все ще залишається відкритим. Принаймні до складу ні тактичного, ні оперативного резерву вони поки не потрапили (або наша група ІС їх там не фіксує, поки що). Скоріше за все, 177-й оп МП дійсно відведений у тиловий район, принаймні у нас є інформація про переміщення 3-го батальйону морської піхоти цього полку у район с. Приморське (його позиції зайняли підрозділи 337-го дшп 104-ї дд), а 171-й одшб, судячи зі всього, переміщений до східної околиці м. Олешки.

Таким чином, на найбільш небезпечному для себе відтинку першої позиції головного рубежу оборони на Придніпровському оперативному напрямку (Херсонський операційний район\ОР) командування УВ противника “Днепр” розгорнуло та задіяло наступні сили й засоби:

– 70-а мотострілецька дивізія (мсд) 18-ї ЗВА, майже у повному складі (24-й, 26-й та 28-й мсп дивізії + 1 тб зі складу 17-го тп) 18-ї ЗВА;
– 104-а десантно-штурмова дивізія (дшд) діє силами 328-го та 337-го дшп;
– 126-а окрема бригада берегової оборони (обр БО )22-го армійського корпусу 18-ї ЗВА майже у повному складі;
– 144-а окрема мотострілецька бригада (омсбр) зі складу 40-го АК не менше 2-х мсб;
– 404-й мотострілецький полк територіальних військ (мсп ТрВ);
– 171-й окремий десантно-штурмовий батальйон (одшб) 7-ї дшд;
– 810-а обр МП зі складу чф-у не менше 2-х батальйонів;
– 61-а обр МП зі складу північного флоту (пф-у) до батальйону.

Ще там у бойових порядках десь бовтаються 2 батальйону “барсиків” (БАРС-Херсон, набраний з місцевих колаборантів, та номерний БАРС-4) + пара рот типу “шторм-Z”, укомплектованих “чИстА кАнкретнЫми” тушками з російських “не столь отдалённых мест”.

Виходячи зі всього вище сказаного, стає очевидно, що у плані матеріально-технічного забезпечення (МТЗ) своїх військ, що оперують на Придніпровському напрямку, для противника ключового значення набувають дві комунікації, які їдуть по обох боках Національного парку “Олешківськи піски” – через Раденськ і Нову Маячку.

2. Щодо поточної ситуації на Придніпровському напрямку, то противник протягом останніх 3-х діб здійснив 5 спроб атакувати та вести штурмові дії на різних ділянках, в основному в районі с. Кринки, за участю підрозділів 810-ї обр МП та 144-ї омсбр.

Також фіксувались спроби дрібних піхотних груп противника (ймовірно, зі складу його 28-го мсп) відтіснити передові підрозділи ЗСУ від прибережної дороги та просунутись по напрямку с. Пойма – залізничний міст через протоку Конка.

Окрім того, протягом останніх 3-х діб фіксувались:

– ротація особового складу передових підрозділів противника, які займають позиції на островах В. Потьомкін, Білогрудий, Нестрига, Козачий, Забич, а також переміщення противником туди окремих предметів матеріально-технічного забезпечення (МТЗ);
– продовження ведення інженерно-фортифікаційних робіт щодо обладнання укріплених позицій (лінії ВОП-ів та РОП-ів) по рубежу Гладківка – Малі Копані – Поди – Костогризове (вздовж дороги Таврійське – Раденськ).

3. Станом на ранок 02.12.2023 р. у тактичному та оперативному резерві УВ “Днепр” перебували наступні сили й засоби:

– 214-й танковий полк (тп) ТрВ;
– 1183-й мсп ТрВ – 2 батальйони;
– 1044-й мсп ТрВ 104-ї дшд – 1 батальйон;
– 134-й окремий танковий батальйон 104-ї дшд;
– 810-а обр МП – 1 батальйон морської піхоти (МП);
– 17-й тп 70-їмсд – до 2-х танкових батальйонів, 1 мсб;
– 1691-й, 1854-й, 1822-й та 1616-й окремі мотострілецькі батальйони територіальних військ (омсб ТрВ).

У цьому сенсі можно виокремити принаймні, 2 особливості:

– основна маса танків УВ “Днепр” тримається генералом Теплинським у резерві;
– сам резервний компонент УВ “Днепр” являє собою переважно формування територіальних військ (себто по більшій частині укомплектований “мобілізаційним контингентом”), все більш-менш “живе” та “кадрове” вже задіяно якщо не на першій позиції головного рубежу оборони, то дуже близько від неї.

 

Фото: 93-тя ОМБр Холодний Яр

Автор