Вісті з фронтів. 24.11.2023

Костянтин Машовець

Довідково окремі події та корисна інформація для загальної поінформованості.

1. У рамках виконання плану-графіку розгортання стратегічних резервів командування противника продовжує процес формування окремих частин і з’єднань. Зокрема, у складі 14-го армійського корпусу (АК) оперативно-стратегічного командування (ОСК) “Северный флот” противника завершується формування 104-ї артилерійської бригади (абр) в районі м. Кандалакша (Мурманська обл.).

Бригада повинна мати “за штатом” по завершенню процесу формування 1209 в\сл. ЇЇ формування забезпечує основними фондами озброєння та військової техніки (ОВТ) 425-й центр забезпечення мобілізаційного розгортання (район с. Лупче, на північний захід від м. Кандалакша).

Ймовірно, по закінченні терміну формування (орієнтовно 1-2.12.2023 р.) бригада буде переміщена з району формування та розгорнута у складі УВ “Юг”, скоріш за все, в районі м. Бахмут.

2. В рамках підвищення бойових спроможностей своїх артилерійських частин і з’єднань білоруське військове керівництво планує найближчим часом (протягом перших місяців 2024 року) розпочати процес розгортання в їх складі (головним чином у артилерійських бригадах) підрозділів БПЛА, оснащених російськими БПЛА типу Supercam S350 (виробництва компанії “Беспилотные системы”).

На даний час артилерійські частини та з’єднання зс рб оснащенні БПЛА квадрокоптерного типу, які не дають у повній мірі, особливо у артилерійських бригадах (абр) оперативних об’єднань, реалізувати бойові можливості їх штатного озброєння, в першу чергу, у сфері управління та корегування артилерійським вогнем. Тому для підвищення рівня ефективності застосування артилерійського озброєння у зс рб прийнято рішення про розгортання у складі саме артбригад цих підрозділів, оснащених БПЛА зі збільшеною дальністю дії.

3. На 227-у загальновійськовому полігоні “Борисовский” проведено черговий етап випробування білоруського БТР Volat V2 у рамках процесу вивчення та оцінки бойових спроможностей (ТТХ) цієї бойової броньованої машини (ББМ) білоруськими військовими.

Виробник – “Минский завод колёсных тягачей”. БТР може оснащуватися як бойовим модулем від БМП-2, так і бойовим модулем Адунок БМ-30.2. власного білоруського виробництва.

4. Російське командування продовжує реалізацію комплексу заходів із підвищення рівня бойових спроможностей своїх частин і з’єднань у сфері боротьби з БПЛА різного класу та типу. Зокрема, у цілому ряді частин та з’єднань сухопутних військ, військ берегової оборони (вбо) та повітряно-десантних військ (пдв) триває формування нових (додаткових) підрозділів (зенітних ракетних батарей\зрбатр) війскової ППО, оснащених зенітними ракетними комплексами типу “Стрела-10М3” та “Стрела-10МН”, здатних боротися з широким спектром БПЛА противника:

у св формується 6 нових таких підрозділів;
у пдв – 2;
у вбо – 2.

Планується також дооснащення цими комплексами вже діючих підрозділів війскової ППО у розгорнутих частинах та з’єднаннях св, вбо та пдв.

5. Станом на 6:00 22.11.2023-го року в акваторії Середземного моря перебувало розгорнуте оперативне з’єднання російського вмф у наступному складі:

– фрегат проекту 11356Р “Адмирал Григорович” – чф;
– малий ракетний корабель (мрк), за нашою класифікацією ракетний корвет, пр. 21631 Буян-М “Орехово-Зуево” – чф;
– корвет керованого ракетного озброєння (КРО) пр. 20380 “Меркурий” (кол. “Ретивый”) – чф;
– базовий тральщик пр.12700 Александрит “Владимир Емельянов” – чф;
– середній розвідувальний корабель (срзк) пр.861М “Кильдин” – чф;
– срзк пр.864 Меридиан “Василий Татищев” (він же – ССВ-231, він же – кол. “Пеленгатор”) – “флот болта” (жартую), бф;
– протидиверсійний катер (пдка) пр. 21980 “Кадет” (він же – П- 191) – чф;
– пдка пр. 21980 “Юнармеец Крыма” (він же – П-355) – чф;
– пдка пр. 03160 “Буевлянин” (він же – П-345) – чф;
– пдка типа IC16MII (виробн. шведської судоферфі Dockstavarvet AB) П-835 – чф;
– малий морський танкер (ммт) пр. 03182 “Вице-адмирал Паромов” (практично “новьё”, перший кандидат на “знайомство” з українським надводним\підводним дроном, бо нерідко “шльопає” до Новоросійська та Севастополя) – чф;
– морський буксир (мб) пр. 1388 Баклан МБ-119 “Яков Гребельский” – бф;
– середній морський танкер (смт) пр. 160 “Ельня” – не то чф, не то бф, так і не розібрався, до якої саме болотяної військово-морської шобли це корито приписано, за відкритими джерелами перебуває на обліку як там, так і там;
– плавмайстерня, пр. 304 “ПМ-82” – це з “центробОлта” (жартую), бф.

З цієї кодли 2 корабля – фрегат пр. 11356Р “Адмирал Григорович” та ракетний корвет пр. 21631 Буян-М “Орехово-Зуево” – можуть нести крилаті ракети морського базування (КРМБ) 3М-14К/3М-14Т (3М-14КЭ/3М-14ТЭ) “Калибр”, обидва – по 8 штук.

Хоча, звісно, шмаляти “Калібрами” з Средіземки по Україні під носом двох амерських АУГ через Балкани чи Туреччину явно є не тільки фантастичним сценарієм, а й виключно тупорилим. Особливо в умовах, коли в акваторії Чорного моря й так хватає лайб, які здатні на такі вчинки.

6. На даний момент на тимчасово окупованій території України розгорнуте угрупування федеральної служби військ національної гвардії (фсвнг) ри-фи “Росгвардия” наступної структури:

– батальйонних тактичних груп (БТГр) – 5;
– тактичних груп (ТГр) – 44;
– зведених підрозділів російської поліції – 111, із яких типу “ОМОН” – 76, типу “СОБР” – 35.

Це, становить:

– особового складу – 27.9 тисяч карателів;
– бойових броньованих машин (ББМ), головним чином бронеавтомобілів і спецавтотранспорту (без урахування простого автотранспорту) – 529 одиниць;
– артилерійських систем, включаючи ЗУ, а також мінометів (всіх калібрів) – 203;
– вертольотів – 20 одиниць.

Усе російське каральне угрупування поділено на 4 територіально-зональних оперативних групи – “Восток”, “Запад”, “Юг” й “Крым”.

Угруповання військ (сил) “Восток”:

– особового складу – 7054,
– ББМ – 175,
– артсистем – 61,
– вертольотів – 6.

Угруповання військ (сил) “Запад”:

– особового складу – 6765,
– ББМ – 138,
– артсистем – 39,
– вертольотів – 6.

Угруповання військ (сил) “Юг”:

– особового складу – 10454,
– ББМ – 206,
– артсистем – 103,
– вертольотів – 6.

Угруповання в окупованому Криму:

– особового складу – 3629,
– ББМ – 10,
– артсистем – 171 (в основному – у складованому вигляді),
– вертольотів – 2.

Головне завдання цих “пІдагогів” – забезпечувати дотримання населенням окупованих територій режиму воєнного стану у всій його багатовимірності – починаючи з контрольно-перепускного режиму, закінчуючи силовою підтримкою заходів окупаційної та колаборантської влади.

Часто “працюють” у “парі” з оперативними групами фи-си-би та військовою, цивільною поліцією окупантів (переважно у зонах оперативного тилу угрупування російського війська – ловлять дезертирів, мародерів, гвалтівників та вбивць із числа російських громадян та в\сл, яким вдалося інфільтруватися через “заслони” на територію під владою “цивільних окупаційних адміністрацій”) або банально виконують функцію “загороджувальних загонів” по відношенню до формувань зс ри-фи.

* * *

Додатково декілька цифр та подій.

– З початку широкомасштабного вторгнення ри-фи до України “піг-догі” застосували більше як 5000 ударних БПЛА ”Shahed-131/136″ та інших типів схожего класу по цілях і об’єктах на території нашої країни.

– Противник широко використовує підрозділи своїх сил спеціальних операцій (ссо) в зоні відповідальності оперативно-стратегічного угрупування “Північ” ЗСУ. Наприклад, лише у смузі оборони оперативного угрупування військ (ОУВ) “Чернігів” оперує до 14-ти розвідувально-диверсійних груп (РДГ) противника, зокрема:

– зі складу 5-ї окремої бригади спеціального призначення (обр СпП) ссо зс рб – до 2-х РДГ;
– зі складу 2-ї обр СпП гу гш зс ри-фи – до 6-и РДГ;
– зі складу 3-ї обр СпП гу гш зс ри-фи – до 4-х РДГ;
– зі складу 607-го центру спеціального призначення (ЦСпП) “Авангард” (“Эдельвейс”) та ЦСпП “Сенеж” гу гш зс ри-фи, разом – до 2-х РДГ.

– Очевидно, командування противника готується до проведення комплексу організаційно-адміністративних заходів щодо формування Московського та Ленінградського воєнних округів на базі військ (сил) Західного воєнного округу (ЗВО).

Зокрема, командування 20-ї загальновійськової армії (ЗВА) ЗВО противника отримало наказ підготувати та провести комплекс заходів по обліку та аудиту матеріально-технічних засобів по всіх типах служб із відображенням їх результатів у відповідній обліковій документації.

У зв’язку з цим серед військовослужбовців цього об’єднання ширяться плітки стосовно перспектив виведення окремих частин і з’єднань цієї армії (зокрема, 144-ї мсд) із так званої “зони сво” на територію ри-фи.

 

Фото: Генштаб ЗСУ

Автор