Вісті з фронтів. 20.10.2023

Костянтин Машовець

1.На Кримсько-Таврійському напрямку зараз противник “сильно обеспокоен” (причому настільки, що сам неадекватний “плешивец” про це заговорив), тому, мабуть, варто подивитись, що він має у своєму розпорядженні саме там на даний момент.

Отже, обороняється тут угрупування військ (УВ) противника “Днепр”. Його основу складають війська (сили) 49-ї та “новосформованої” 18-ї загальновійськових армій (ЗВА) ім. “незабутнього” Л.І. Брєжнева (сарказм, єсішо) Південного воєнного округу (Півд.ВО).

Його оперативне шикування вибудувано в основному за принципом: 18-а ЗВА – ліворуч (ближче до Скадовська), 49-а – праворуч (Нова Каховка). Хоча, звісно, “на стику” є певні виключення.

18-а ЗВА, по суті, являє собою існувавший до цього переформований 22-й “кримський” армійський корпус + формування так званих 47-ї та 70-ї мотострілецьких дивізій (мсд), які, ймовірно, складають 40-й АК. Хоча цілком можливо, що 70-а мсд або 47-а є “незалежними” з’єднаннями у складі 18-ї ЗВА. Управління та штаб 18-ї ЗВА формувались на основі відповідних структур 22-го АК. Тому нічого дивного в тому, що командуючим 18-ї ЗВА став колишній командир 22-го АК (генерал-лейтенант А. Марзоев), немає.

До речі, значна кількість частин і з’єднань цієї армії формувалася на базі “мобілізаційного резерву” на території саме окупованого Кримського півострова (наприклад, 47-а мсд).

Загалом, обидві армії (49-а та 18-а) мали станом на 18.10.2023 рік у розгорнутому стані саме на Кримсько-Таврійському напрямку наступні сили й засоби:

– окремих мотострілецьких бригад (омсбр), десантно-штурмових бригад (дшбр), окремих бригад морської піхоти (обр МП), окремих бригад берегової оборони (обр БО), зведених тактичних груп військових баз (ВБ) – 8;
– мотострілецьких полків (мсп), десантно-штурмових полків (дшп), окремих полків морської піхоти (оп МП), танкових полків (тп) – 17;
– окремих мотострілецьких батальйонів (омсб), мотострілецьких батальйонів (мсб), танкових батальйонів (тб) – 8;
– зведених тактичних загонів (рівня до батальйону), в тому числі типу БАРС – не менше 4.

В резерві на цьому напрямку противник має:

– мсп – 2;
– резерв. мсб – 3.

Усе разом це становить:

– особового складу (о\с) – до 64 923 в\сл;
– танків – 427 одиниць;
– бойових броньованих машин (ББМ), в тому числі бронеавтомобілі – 908 одиниць;
– артилерійських систем (АС) калібром від 100-мм – 581 одиниця;
– реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) – 84 одиниці;
– пускових установок оперативно-тактичного ракетного комплексу (ПУ ОТРК) – не менше 8 одиниць.

У зоні відповідальності цього УВ основний рубіж оборони противника, вибудований вздовж автомобільної дороги, яка веде з Енергодару через Малу та Велику Лепетихи на Каїри, Нову Каховку, Козачі Лагері, Олешки й далі до Голої Пристані та Нової Збур’ївки.

Він має досить розвинуту смугу забезпечення (переважно у поймі р. Дніпро), в першу чергу, у сенсі кількості та щільності мінно-вибухових загороджень (МВЗ), які противник постійно оновлює та нарощує. А також цілу низьку опорних пунктів у вигляді ВОП\РОП і цілих батальйонних районів оборони, обладнаних і розташованих у тактичному та оперативному тилах цього УВ на найбільш загрозливих напрямках.

На відміну від Мелітопольского та Бердянського напрямків тут суцільний характер має лише основний рубіж оборони противника, решта його підготовлених і укріплених позицій обладнана за так званим “зонально-вузловим” принципом.

Хоча, ймовірно, противник обладнав додатковий тиловий рубіж по лінії Чулаківка – Таврійське – Малі Копані – Раденськ, а також вздовж Північно-Кримського каналу, який тягнеться від м. Нова Каховка до смт Каланчак.

Станом на 19.10.2023 р. по рубежу Саги – Пойма – Піщанівка – Підстепне були розгорнуті та діяли наступні сили й засоби противника зі складу його УВ “Днепр”:

– 205-а омсбр зі складу 49-ї ЗВА (до батальйону);
– зведена тактична група 7-ї ВБ (Гудаута) – десь до 2-х мотострілецьких рот;
– північніше, в районі с. Підстепне, оборонявся мсб зі складу 1445-го мсп ТрВ.

Цілком можливо, що протягом минулої доби на цю ділянку були додатково переміщені резервні підрозділи зі складу 126-ї обр БО.

Що і як там відбувається на даний момент, про те більш-менш достовірної інформації у мене поки немає. Тому з оцінками, аналізом і висновками щодо подій трохи зачекаю.

2. На закінчення трохи короткої інформації з інших напрямків:

– На Куп’янському напрямку підрозділи 26-го тп (47-а танкова дивізія\тд) та 15-го мсп (2-а “таманская” мсд) пару діб тому продовжували свої атаки на суміжному фланзі по загальному напрямку с. Ягідне – с. Іванівка, а також трохи північніше нього, з метою прорватися на цій ділянці до дороги Куп’янськ – Сватове. Мали невеликий успіх – просунулись на 400 метрів.

Очевидно, протягом минулих діб противник трохи змістив свої головні зусилля з напрямку Першотравневе – Петропавлівка південніше – на напрямок Степова Новоселівка – Курилівка.

– Південніше м. Бахмут, в районі перехрестя дороги Т-05-13 та примикаючої дороги у бік с. Зайцеве, очевидно, противник намагається підготувати вузол оборони у вигляді ротного опорного пункту (РОП). Адже західніше нього (північніше ставків) передові підрозділи ЗСУ явно спромоглися відбити контратаки його 83-ї одшбр та просунутись до полотна залізниці, на схід від с. Кліщіївка.

– На Авдіївському напрямку передові підрозділи противника (ймовірно, зі складу його 1-ї омсбр 1-го АК або 1487-го мсп ТрВ) південніше міста спромоглися просунутись по напрямку на готель-ресторан “Царська охота” й взяти під контроль шляхопровід над залізницею в районі Донецької кільцевої дороги.

Для того, аби ви, шановні читачі, краще зрозуміли темпи та обсяг просування противника в його “Авдіївській операції”, я зроблю те, чого ніколи не робив у своїх оглядах – проілюструю його фото як раз з цієї ділянки, яке я надибав в твітері у користувача на ім’я Poulet volant. Згідно з інформацією, яка в мене є, воно досить близько до реальності відображає ситуацію. Тим більше що у даному випадку “тирнетом” гуляє й відповідне відео, на якому зображені ці події.

Поясню, що саме є на фото. Це ділянка місцевості якраз південніше “Царської охоти”:

Жовта лінія – передній край українських військ.
Червона лінія – передній край російських військ.
Пунктирна червона лінія – попередній передній край російських військ, якого вони досягли протягом минулих 3-4-х діб (вихідний рубіж для атаки у бік шляхопроводу).
Велика червона стрілка – напрямок атакуючих (штурмових) дій російських військ.
Коричневі лінії – укріплені позиції.


Фото на заставці: Командування Об’єднаних Сил ЗС України

Автор