Дружба генералів

Лариса Волошка  / Новинарня

Колишній голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі після війни запросив Валерія Залужного в гості й запропонував допомогти йому здобути почесний ступінь у Військовій академії США (Вест-Пойнті), а Головнокомандувач ЗСУ пообіцяв на знак подяки встановити погруддя Міллі в Генштабі Збройних сил України.

Про взаємини між американським та українським генералами, які впродовж спільної роботи перетворилися з напружених на дружні, розповідає The Washington Post.

Невдовзі після повномасштабного вторгнення РФ Головнокомандувач ЗСУ обговорив з очільником Об’єднаного комітету начальників штабів США боротьбу своєї країни за виживання.

“Україна мала лише кілька справних літаків, сказав Валерій Залужний, і терміново потребувала допомоги Заходу.

За словами Залужного, під кінець розмови в нього склалося відчуття, “що він розмовляв сам із собою”, – пише видання. – Після цього він повністю припинив спілкування з Міллі на тиждень”.

“Чесно кажучи, через свою молодість і дурість, я визнаю, що це була моя помилка. Це була справжня катастрофа”, – цитує українського генерала WP (Валерій Залужний, якому 8 липня 2023 виповнилося 50 років, на 15 років молодший за Марка Міллі, який у червні відзначив 65-річчя).

З цього почалися “вирішальні та складні стосунки” між двома воєначальниками, які зрештою особисто зблизилися.

Залужний, який на момент широкомасштабного нападу Росії перебував на найвищій посаді в ЗСУ менше року, сказав, що він почав покладатися на Міллі в питаннях стратегії і в отриманні зброї, яка, на його думку, була необхідна українським військам.

“Але ці відносини, як і ширші зв’язки між Вашингтоном і Києвом під час [російсько-української] війни, залишалися напруженими. Хоч американські посадовці обіцяли й надалі постачати зброю і розвідувальні дані, щоб стримувати Росію, вони іноді дратувалися через вимоги України про більші і швидші поставки. І хоча українці були вдячні за американську допомогу, вони дратувалися на прохання обмежити удари по території РФ”, – зазначається в статті.

Як пише WP, протягом 19 місяців Залужний і Міллі годинами обговорювали розвиток подій на полі бою в регулярних телефонних розмовах.

Вихід Міллі на пенсію 30 вересня ознаменував кінець робочих відносин, які Залужний назвав “критично важливими для успіхів України на полі бою”.

Проте особисті взаємини збережуться й надалі, сподівається Залужний: “Ми дружимо. Це складно уявити. Він старший чоловік, але він крутий”.

Як зазначає американське видання, регулярні “підколювання” щодо віку стали їхнім внутрішнім жартом, ознакою комфорту, який український генерал почав відчувати у стосунках із Міллі.

Залужний також зізнався, що коли українська сторона вимагала у США надати винищувачі ще на початку вторгнення, це було дуже непросто: Пентагон не вірив, що це допоможе, і побоювався реакції Росії.

Міллі запитав у розвідки дані про стан українського повітряного флоту, від розташування до технічного обслуговування кожного літака. І коли отримав цифри, “запала довга тиша”. Залужний натомість наполягав, що ці дані помилкові [і не все так погано].

“Я був упертим, як і він. Але він був розумніший, а я дурніший. Зрештою я здався”, – розповів Залужний.

“Досі не зрозуміло, хто був правий щодо літаків, але відтоді Байден погодився дозволити передачу F-16 Києву”, – зауважує WP.

В одній із розмов незадовго до вторгнення РФ Міллі перейшов від професійного до особистого. Він запитав Залужного, де буде його сім’я, поки Залужний командуватиме українськими військами у випадку масованої атаки росіян.

Український головнокомандувач відповів, що його дружина Олена та діти залишаться в Києві. Одна з двох його дочок, яка має медичну освіту, лікуватиме поранених, а інша служитиме в армії. “Ми будемо боротися і помремо в Києві, якщо буде потрібно”, – наголосив тоді Залужний.

“Тоді я сказав: вау. Ці хлопці – серйозні хлопці. А він для мене просто представник українського народу. І він повністю відданий захисту своєї країни”, – згадував про ту розмову Міллі.

Журналісти також пригадали першу особисту зустріч Залужного і Міллі, що відбулася на українсько-польському  кордоні в січні 2023 року.

Вони провели кілька годин, вивчаючи карти із зображенням поля бою й обговорюючи контрнаступальні плани ЗСУ. Зустріч була професійною і продуктивною, але через кілька місяців Залужний пошкодував, що вона була такою формальною:

“Тепер я розумію, що його тут не буде найближчим часом. Ця людина заслуговувала на те, щоб я вчинив по-іншому. Ми могли б зустрітися як добрі друзі. Після офіційної частини ми могли б просто нормально поспілкуватися”.

За словами Залужного, він сподівається, що більш невимушена зустріч ще відбудеться пізніше.

“Він сказав, що Міллі запросив відвідати його після війни й запропонував допомогти українському генералу здобути почесний ступінь у Військовій академії США.

А Залужний пообіцяв Міллі, що Генеральний штаб України на знак подяки встановить його бюст на своїй території”, – пише американське видання.

Джерело

Автор