Вісті з фронтів. 07.10.2023

Костянтин Машовець

Сьогодні субота, тому коротко про різне.

1. Останні зміни в частині угрупування військ (УВ) “Запад” противника, зосередженого на Куп’янському напрямку.

– 79-й мотострілецький полк (мсп) зі складу 18-ї мотострілецької дивізії (мсд) почав переміщення ближче до ЛБЗ. Окремі його підрозділи фіксуються східніше с. Іванівки (верхн.) та с. Великий Виселок. Хто забув, нагадую, війська (сили) 11-го армійського корпусу (АК), до складу якого й входить 18-а мсд, складають основну частину резервного компонента УВ “Запад” на Куп’янському напрямку.

– Ще один мсп ТрВ розгортається у смузі оборони 25-ї окремої мотострілецької бригади (омсбр) – 1427-й. Таким чином, їх стає вже три – 1843-й, 1427-й та 347-й.

– Командування противника розгорнуло на цьому ж напрямку принаймні 2 зведених тактичних загони (до батальйону кожний), які складаються зі штурмових рот типу “Шторм-Z”, укомплектованих засудженими громадянами ри-фи.

– Артилерійське угрупування противника, яке розгорнуте на цьому напрямку, поповнилося додатковими вогневими підрозділами 9-ї артилерійської бригади (абр) зі складу 6-ї загально-військової армії (ЗВА). Таким чином, загалом на Куп’янському напрямку противник зосередив наступне угрупування ракетних військ і артилерії (без урахування штатних артилерійських підрозділів мотострілецьких\танкових бригад й полків):

– принаймні один дивізіон 448-ї ракетної бригади (рбр);
– 9-а абр;
– 45-а артилерійська бригада великої потужності “Свирь”;
– 244-а абр;
– 288-а абр;
– 147-й самохідний артилерійський полк (сап).

Також варто зазначити, що у МОЖЛИВІЙ черговій спробі “прорватися до Куп’янська”, ймовірно, візьмуть участь також підрозділи 138-ї омсбр зі складу 6-ї ЗВА (до батальйону), а також підрозділи 1-го та 15-го мсп 2-ї “таманской” мсд.

2. В рамках посилення ППО та ПРО території тимчасово окупованого півострова Крим командування противника здійснило певне перегрупування сил й засобів свого повітряного компонента, який дислокується на авіабазах (АБ), розташованих на території півострова.

Зокрема, в період до 2 жовтня нинішнього року на АБ Бельбек з АБ Мончегорск було переміщено додатково 2 одиниці винищувачів-перехоплювачів типу Миг-31БМ зі складу 98-го окремого змішаного авіаційного полку (озмап) 45-ї армії ВПС та ППО північного флоту.

Загалом противник продовжує докладати значних зусиль для здійснення всебічного контролю повітряної, надводної та підводної обстановки у північно-західній, західній та центральній частинах акваторії Чорного моря.

Наприклад, станом на 4 жовтня, протягом однієї доби до виконання цього завдання залучались сили й засоби морської авіації (МА) чорноморського флоту (чф-у) з АБ Саки зі складу 43-го окремого морського штурмового авіаційного полку (омшап), а також приданих йому сил і засобів (всього до 13 літаків), зокрема:

– 4 винищувачі типу Су-30СМ (43-й омшап, АБ Саки, МА чф-у);
– до 5 бомбардувальників типу Су-24М (43-й омшап, АБ Саки, МА чф-у);
– 2 винищувачі типу Миг-29К (100-й окремий корабельний винищувальний авіаційний полк\оквап, постійне місце базування АБ Сєвєроморск-3, з АБ тимчасового базування Саки, 45-а армія ВПС та ППО північного флоту);
– 1 протичовновий літак типу Ил-38 (459-й центр бойового застосування та перенавчання льотного складу МА ВМФ, АБ Єйск).

У світлі нанесення Збройними Силами України протягом останнього часу зразу декількох результативних ударів по об’єктах військової інфраструктури противника на теріторії окупованого ним півострова з використанням авіаційного й морського компонентів командування противника надає цьому питанню особливого значення.

Причому у справі ПВО\ПРО Криму командування противника виявляє достатньо високий рівень винахідливості. Зокрема, у період з 2 по 4 жовтня фіксувалося переміщення на територію п-ва Крим через Керченський мостовий перехід принаймні 5 одиниць зенітного артилерійського комплексу типу С-60 (розробки періоду 40-х років минулого століття) з 57-мм автоматичними зенітними гарматами типу АЗП-57.

Очевидно, що у противника у боротьбі з повітряними цілями на малих і середніх висотах в Криму, скажімо так, виникли певні труднощі. Інакше він не тягнув би цю рухлядь періоду Другої світової війни на півострів.

Здається, “Панцирів”, “Тунгусок”, “Шилок” та інших “Тор”-ів у росіян “на всіх” почало не вистачати.

3. На даний момент у складі “Объединённой группировки вс рф на Юго-Западном ТВД” діє відповідне угрупування військ (сил) федеральної служби військ національної гвардії рф (“Россгвардия”). Воно нараховує:

– особового складу (о\с) – до 24.4 тисяч військовослужбовців військ нг рф та співробітників поліції;
– бойових броньованих машин\ББМ (включаючи бронеавтомобілі) – до 530 одиниць;
– артилерійських систем\АС (різного калібру) – 212;
– вертольотів – 18.

Зокрема:

1) УВ “Восток”:

– о\с – 7119;
– ББМ – 181;
– АС – 64;
– вертольотів – 6.

2) УВ “Запад”:

– о\с – 6815;
– ББМ – 143;
– АС – 42;
– вертольотів – 6.

3) УВ “Юг”:

– о\с – 10481;
– ББМ – 206;
– АС – 106;
– вертольотів – 6.

Усе це каральне “великолепие” зведено у:

– батальйонні тактичні групи (БТГр) – 5;
– просто “тактичні групи” різного штибу та фасону – до 40;
– зведені підрозділи росполіції (також різного пошибу) – 111, із яких “ОМОН” – 75, “СОБР” – 35.

Головні завдання, які ці карателі “виконують” на окупованих українських територіях полягають у наступному:

– забезпечення режиму воєнного стану на окупованих територіях, включаючи контрольно-перепускний режим в оперативних тилах угрупування російських військ;
– забезпечення організації та проведення заходів так званої “територіальної оборони” на окупованих територіях;
– так звані “фільтраційні” та “загороджувальні” заходи.

А також, цілу купу “попутних” завдань, починаючи з “підтримки громадського порядку”, закінчуючи силовою підтримкою контррозвідувальних заходів оперативних груп фи-си-би ри-фи.

 

Фото: Командування Об’єднаних Сил ЗС України

Автор