ОПа і знецінення

Ростислав Павленко

Як відомо, на Платформі донорів владі було передано План реформ від США. Він передбачає ряд прямих і чітких інструкцій про те, що слід негайно зробити, аби Україні регулярно отримувати фіндопомогу від США.

Натомість мудрагелі з ОПи, певне, згадали відому сатиричну сценку з кінофільму свого дитинства з Райкіним і почали “запускати дурочку”, де було про “колеса, насоси і Сидорова”. Вони вирішили відписати Байдену про “власний план реформ”, який не має нічого спільного з вимогами США.

ПЛАН-КОНЦЕПТ

“Судово-юридична газета” повідомляє, що, виявляється, за ініціативи Володимира Зеленського створено “концепт”, який передбачає створення при Президенті консультативно-дорадчого органу “для розробки та впровадження ефективних механізмів протидії олігархічно-корупційним загрозам”.

Що це буде за орган, який у нього правовий статус, якими нормативними актами буде керуватися і, головне, за які кошти буде утримуватися, – поки нікому не відомо.

Зазначено також, що “передбачається розвиток СБУ як спеціально уповноваженого державного органу у сферах контррозвідувальної діяльності та охорони державної таємниці, головного органу у загальнодержавній системі боротьби з загрозами державній безпеці”.

При цьому запропоновано “консолідувати повноваження органів правопорядку щодо протидії правопорушенням, що посягають на економіку держави, в єдиному органі – Бюро економічної безпеки”.

Іншими словами, слуги передбачають не просто імітувати боротьбу з корупцією і надалі замилювати очі суспільству і Заходу. Вони – попри чіткі і недвозначні зауваження – продовжують мріяти, як передати у відання підконтрольних СБУ і БЕБ “боротьбу з олігархами”, натомість відібрати цю функцію у НАБУ.

А НАЩО ТОЙ ПАРЛАМЕНТ?

“Концепт” містить і ряд відверто шкідливих і небезпечних положень.

Наприклад, вносить ідеї зменшення чисельності народних депутатів України і депутатів місцевих рад, “оптимізації кількості” комітетів Верховної Ради і оновлення її Регламенту і – що є прямим порушенням Конституції і основ представницької демократії – запровадження “імперативного мандата”.

Свідома робота з шельмування, знецінення і помноження на нуль парламенту набуває юридично визначених форм.

Але де в цьому рух до Європи, в якому влада клянеться суспільству?

(
(кликабельно, документ відкриється в новому вікні)

Фото: ОПУ

Автор