Банкова на зовнішньополітичному мінному полі

Володимир Омелян

Приклади відповідального лідерства:

1. Попри політичну кампанію і, на жаль, зблякле українське питання на внутрішньому порядку денному США, Президент Джо Байден провів телефонну розмову з представниками союзників у НАТО та “Великій сімці”, щоб скоординувати підтримку України. І навіть Польща, яка не приїхала ні на Оборонний Форум Зеленського, ні на засідання міністрів закордонних справ ЄС у Києві, виголосила там: Україна понад усе!

2. Брюссель залишається двигуном вступу України в ЄС, незважаючи на фактичне вето Угорщини і Словаччини, німе запитання деяких старих членів ЄС “чому саме Україна, а не Балкани?”, ревність нових членів через зміну статусу з бенефіціара на донора через це, купу внутрішніх проблем.

Єдине, що просять Брюссель і Вашингтон у Києва: хлопці, щоб виграти у лотерею, бодай лотерейний квиток купіть. Робіть реформи!

Банкова не чує. Місіонери азартних ігор далі грають у російську рулетку. Спекулюють на крові, пересмикують і тиснуть. Не розуміючи або дуже добре розуміючи, що такий потрібний і жаданий вступ України в НАТО і ЄС (саме у такій послідовності!) може відбутися як впродовж наступних декількох років, так і через років 10-50. Щодо ЄС, то як у Туреччини, себто ніколи.

Набуття членства в цих організаціях нам вкрай потрібне. Щоб передихнути, відновитися, відродитися перед наступним боєм.

Аби не було так, що половина загинула, половина втекла – привіт, Дике Поле.

Банкова зараз на зовнішньополітичному мінному полі. Помилка одного сапера призведе до смерті всіх, які йдуть за ним.

Це має памʼятати Зеленський, обираючи між Єрмаком, Татаровим, Шурмою, Тищенком і іншими друзями з девіантною поведінкою з одного боку, і українським народом, який обрав саме його президентом і повірив йому свого часу, з іншого боку.

Бо ми все памʼятаємо і нагадаємо. Хоча покара одного не компенсує втрат всієї нації.
To be or not to be.

Автор