Уважно дивіться, хто що зараз пише про курс гривні

Антон Швець

Спецслужби рф вже давно качають тему про стабільність гривні. Завтра почнуть качати вдесятеро сильніше. Ну, не про рубль же їм писати. Нещодавно аналіз російських іпсох про українську економіку зробили ВоксЧек та Грунт. Там загалом про все і є про курс.

Відслідковувати, що роблять росіяни і наші корисні ідіоти, я буду сьогодні, завтра і післязавтра, напишу вам потім аналітику по темі. Думаю, буде цікаво, особливо про наших корисних ідіотів.

А поки можу вам сказати, які російські іпсохи про курс були нещодавно, конкретно з першого серпня по кінець вересня.

Найкраще по курсу гривні працює мережа гру гш, якою керує 85-й головний центр спеціальної служби гу гш рф. Це канали Легитимний, Картель, Резидент, Наблюдатель, Сплетница та ще ціла купа. В цієї мережі по темі десь два три поста на день. Якщо інші мережі працюють саме по інфляції (в розрізі цін на дизель та бензин, наприклад), то гру конкретно працює по курсу та довірі до фінансової системи України. Армійський метод, але є там і наративи не прямо в лоб. Є там різні приклади – від опису проблем з платежами до «прогнозів» падіння гривні просто внікуди. Звісно, вся ця сітка з радістю розганяла не дуже обдумані заяви міністра економіки України про курс закладений у бюджеті. Причому достатньо креативно їх обігрували. Скрин дивіться нижче. Загалом за вказаний строк 63 повідомлення.

Дещо інакше працює інша група каналів. Вони більше зосереджуються на проблемах зростання цін та на інфляції. Про курс там другорядне, але також не забувають. Принаймні так було до сьогодні. Це канали Весті, Женщина с косой, Вадим Рабинович, Шептун, Главное в (регіоннейм), Монтян (боже, вона ще жива), Украина.ру, Кліменко тайм та інші. Там хто в ліс, хто по дрова, бо ця мережа навряд чи керується з одного центру. Тут все що завгодно, ну і якість відповідна. Так, наприклад, канал про Херсон каже, що закуповувати тепловізори для ЗСУ повинен «федеральний центр». Зрозуміло, чого не закуповує, бо в нас нема «федерації», і тому нема «федерального центру». Монтян ось критикує і рф, і Україну в питаннях розрахунку інфляції, і багато хто ведеться. Противсішество завжди заходить. Повідомлень там багато, ті ж Вісті пишуть і про укріплення гривні, наприклад, для створення ілюзії незаангажованості подачі. Деякі скрини дивіться нижче.

Наскрізним є також наратив, що міжнародні партнери не дадуть нам грошей. І саме тому гривня під загрозою. Сьогодні партнери як раз сказали, що дадуть. Місія МВФ в Україні і обговорює черговий транш. З аналогічною заявою виступив Борель, тут вже про допомогу грошами на ЗСУ по європейській лінії.

Вже зараз ті ж самі мережі пишуть про курс. Той же Легітимний (скрин нижче) вже написав, що гроб гроб кладбіще, і треба срічно купувати долари. Дуже цікаво, що до хору російської пропаганди приєдналися українці. Дивно що Дубінеску нічого ще не написав. Але чекаємо. Поки що кожен кулік бажає встигнути впригнути в хайп. От відомий економіст Монін запросив нас у девальвацію. Дякую, дуже дякую.

Питання. Нахіба? От нахіба ви то робите? Я розумію, навіщо це пише гру. В них завдання нас послабити, змусити витрачати резерви, дискредитувати.

Навіщо це роблять українці?

Треба накрутити населення, щоб вони купували долари? Так вони ж купують не для зберігання. На курсовій різниці та з урахуванням спредів зараз ті, хто не розуміються в економіці, втратять. Ті, хто розуміються в економіці, все знають і без вас.

Хайп на цій темі не призведе ні до чого окрім втрати ЗВР та втрати коштів для незабезпечених верств на курсових різницях.

Саме тому я попереджаю, що наступні два дні буду аналізувати блогосферу і потім порівняю тезиси російської пропаганди та тезиси українських ЛСД. Та і політиків, в тому числі провладних. Потім не нийте.

За матеріал дякую хлопцям з УА Осінт.

НБУ впроваджує керовану гнучкість обмінного курсу.

Що це означає?

Якщо я вірно зрозумів, то буде створений валютний коридор (параметри цього коридору поки що невідомі, може, і не будуть відомі, встановити їх вийде практичним шляхом).

У випадку, якщо гривня буде укріплятися, НБУ буде купувати валюту з ринку, збільшуючи пропозицію гривні. У випадку, якщо долар буде зростати, НБУ буде продавати долари на ринку, збільшуючи пропозицію валюти. Тому гривня буде в якомусь диапазоні існувати, бо в НБУ 40 лярдів доларів золото-валютних резервів, цього для корекції курсу явно вистачить. Тим більше що у випадку зростання гривні НБУ зможе наростити ЗВР.

Це позитивний шлях, бо піти на таке рішення НБУ міг тільки в результаті домовленості з МВФ. Більш того, валютна лібералізація була вказана серед вимог МВФ. Бо без валютної лібералізації економіка країни загалом страждає.

Вочевидь МВФ вважає нашу економіку достатньо стабільною та керованою і бажає бачити зростання, яке без валютної лібералізації неможливе.

Ще одна ознака довіри до нас від міжнародних донорів і міжнародних фінансових інституцій.

 

BBC Україна: НБУ скасував фіксований курс гривні. Навіщо це зробили і чи здорожчає долар

Від 3 жовтня курс гривні до долара вперше від початку війни буде не фіксованим, а визначатиметься “керованою гнучкістю”. Що це означає і як вплине на курс гривні? Чому НБУ вирішив піти на такі зміни? І чим таке курсоутворення відрізнятиметься від того, що було до війни?

Автор